שינה היא ללא ספק המתנה היפה ביקום ודומה שאנחנו לא מעריכים אותה מספיק. אמנם יש כמה מדינות שרוחשות לה כל כך הרבה כבוד עד כדי כך שמאפשרות לאזרחיה לעשות שנ"צ (!), אבל יש עוד מה לעשות בנידון, במיוחד בישראל. עם זאת, לא כל מי שעוצם עיניים, באמת ישן. קיימות לא מעט הפרעות שינה בספרי הרפואה, כשהבולטות ביניהן הן נדודי שינה, הליכה מתוך שינה, שיתוק לילה ותסמונת הרגליים חסרות המנוחה. אך האם יצא לכם להכיר את גניחות הלילה הרועמות שנשמעות כמו "קולות מתוך סקס גרוע במיוחד", לדברי הסובלים מהתופעה? אם לא, זה הזמן. קוראים לזה קטטרניה וזה לא נעים, בלשון המעטה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מהי בעצם קטטרניה?

קטטרניה היא הפרעה נשימתית כרונית נדירה, על פי הסיווג הבינלאומי להפרעות שינה, אם כי מומחים חלוקים בשאלה האם יש לסווג אותה באופן ספציפי כהפרעת שינה או כבעיה נשימתית. מדובר בתופעה המאופיינת בהשמעת קולות גניחה מוזרים ובלתי רצוניים מתוך שינה - גניחה ארוכה ומונוטונית עלולה להימשך עד 40 שניות לגניחה. המוזר הוא שבזמן שהגוף והפה משמיעים קולות אלו, הבעת הפנים נותרת רגועה ולא ניכר כי האדם הגונח במצוקה של ממש. מאפיין נוסף הוא תנועת עיניים מהירות שמסמלות את שלב שנת החלום (REM). קטטרניה משפיעה על כלל האנשים אם כי לפי העדויות, גברים נוטים לסבול ממנה יותר מאשר נשים. היא מתפתחת לעתים קרובות בגיל ההתבגרות או בבגרות המוקדמת והיא כאמור נדירה ביותר.

להבדיל מנחירות שנשמעות בזמן שאיפת אוויר, הגניחה נעשית אך ורק תוך כדי נשיפה ויש לה צליל מובהק, כאילו משהו חוסם את אוויר מלהימלט מהגרון. במחקר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Journal of Clinical Sleep Medicine, המשתתפים תיארו את קול הגניחה כ"אדם שנושם עמוק, עוצר את הנשימה ואז נושף לאט; הסאונד מגיע לרוב עם חריקה גבוהה או קול גניחה​​". לפי המחקר, עוצמת רעש הגניחות גבוהה למדי ונעה בין 40 דציבלים (סאונד של שכונה טיפוסית) ל-120 דציבלים (פטיש אוויר). עם זאת, אנשים עם קטטרניה לעתים קרובות אינם מודעים לכך ולמעשה מתוודעים לרעשיהם הליליים רק כשמישהו מספר להם על כך בבוקר.

בחור עייף (צילום: shutterstock By sanneberg)
עייפות מגניחות לילה. חלק מתסמיני התופעה | צילום: shutterstock By sanneberg

אף שהגניחה היא הביטוי המרכזי לתופעה, ישנם תסמינים גופניים אחרים כמו: צרידות קלה בבוקר, עייפות כללית או במקרים נדירים, ישנוניות יתר בשעות היום. על פי המחקר של Journal of Clincal Sleep Medicine, הבעיה הגדולה ביותר שמלווה אנשים שמתמודדים עם התופעה היא פחד משמעותי מאינטימיות עם בן/בת הזוג למיטה. לדברי המשתתפים, חלק תיארו את רעשי הקטטרניה כ"מישהי שסובלת מאורגזמה". אחרים הגדירו זאת כמו "חריקות גבוהות" ו"גניחות רמות".

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תתעוררו כל יום ב-5 בבוקר
>> זה מה שצריך לעשות כדי לפצות על יום של ישיבה
>> 52 קילו ב-9 חודשים, בלי לוותר על פיצה יומית

מדוע זה קורה וכיצד ניתן לטפל?

אז מה גורם לקטטרניה? מומחים לא יודעים להסביר לגמרי ממה היא נובעת, אך כן מצאו שמקור הגניחה הוא בגרון, בו נמצאים מיתרי הקול. בנחירות, מה שרוטט הוא החלק האחורי של הגרון, אולם בקטטרניה, מיתרי הקול הם הרוטטים, כך שהצליל מגיע מתיבת הקול. עדיין לא ברור גם מדוע אנשים ספציפיים נאנחים מלכתחילה. יש הסבורים כי ניתן לקשר בין קטטרניה לגודל הלסת. תיאוריה פופולרית נוספת בקרב חולי קטטרניה היא ששחייה תחרותית מפעילה את הנושא ויש הטוענים כי מדובר בשילוב של כמה הפרעות שונות עם סיבות שונות.

ובכל זאת, מה ניתן לעשות בנושא? אנחנו יודעים שזה מעצבן, אבל נכון להיום לא ידוע כיצד ניתן לטפל בתופעה. מה שכן ניתן לעשות כדי לחיות איתה הוא בגדול לשים אטמי אוזניים או לישון בחדרים נפרדים.