מחקר חדש שנערך באוניברסיטת קליפורניה בדייוויס ארה"ב, חקר ומצא כי אחד מכל חמישה סוגי סרטן צוואר הרחם החדשים שאובחנו בארה"ב בין השנים 2009 ל-2018 התגלה אצל נשים בנות 65 ומעלה. על-פי המכון הלאומי לסרטן בארה"ב, ה-NCI, שיעור ההישרדות של קבוצת נשים זו הולך ופוחת.


"ישנם יותר מ-200 סוגים של סרטן צוואר הרחם (HPV) לרבות סוגים בעלי סיכון נמוך שיכולים לגרום ליבלות באברי המין, ו-14 סוגים בסיכון גבוה (בפרט, HPV16 ו- HPV18) שיכולים לגרום למספר סוגים של סרטן", אומרת ד"ר רנטה אורבן, אונקולוגית גינקולוגית ב-UW Medicine. "ברוב המקרים, מערכת החיסון יכולה להתמודד עם סרטן זה, אבל היכולת של הגוף לעשות זאת פוחתת עם השנים - ככל שאנו מתבגרות".

מה אומרים הנתונים בישראל?

בשונה מארה"ב, בישראל נשים מעל גיל 65 אינן מהוות את רוב החולות. על-פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2022 אובחנו בישראל כ-300 נשים עם סרטן צוואר הרחם, כ-80 נשים מתוכן מעל גיל 65.

פרופ' תמר ספרא, מנהלת המרכז לסרטן האישה, המרכז הרפואי איכילוב, מאשרת את הנתון ואומרת כי "סרטן צוואר הרחם בישראל נפוץ פחות בקרב נשים מבוגרות. עם זאת, הרבה מהנשים המבוגרות מאובחנות בשלבים מאוחרים יחסית. הסיבה לכך היא שחלק ניכר מהן פחות מבצע בדיקות גינקולוגיות, פחות מקיים יחסי מין ופחות מודע לעניין".
לדבריה, הטיפול הניתן בארץ לנשים מבוגרות לרוב זהה לזה הניתן לצעירות, הוא כולל ניתוח, קרינה, כימותרפיה, אימונותרפיה וכו'. עוד היא מציינת כי גם סוג הסרטן אצל נשים מבוגרות שונה. "אצל הצעירות הסרטן קשור לזיהום של פפילומה ואצל המבוגרות פחות. זה לא אומר שהמבוגרות מתות יותר בגלל הסרטן אלא משום שהן מאובחנות מאוחר יותר".

גניקולוג, בדיקה גניקולוגית (צילום: getty images)
נשים מבוגרות פחות מקיימות יחסי מין ופחות נבדקות | צילום: getty images


מה נשים מבוגרות יכולות לעשות כדי לצמצם את הסיכוי לחלות?

על פי המחקר, תסמינים בשלב מתקדם כוללים: תנועות מעיים קשות או כואבות, דימום רקטלי בעת ביצוע יציאות, מתן שתן קשה או כואב וכאבי גב עמומים. לכן, חשוב להיות ערות לתסמינים אלה וללכת לבדיקה גינקולוגית במקרה שהם מופיעים, או לפחות אחת לשנה.

פרופ' טליה לוי, מנהלת היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית, במרכז הרפואי וולפסון, וחברת ועדת העדכון לנושא גניקולוגיה באגודה למלחמה בסרטן, מסבירה שהדרך הטובה ביותר למנוע את הופעת הסרטן בגיל מבוגר, היא להיבדק בגיל צעיר. היא מציינת כי הגורם העיקרי להתפתחות סרטן צוואר הרחם הוא וירוס הפפילומה. "בדיקות לנוכחות וירוס זה יחד עם בדיקת פאפ הנלקחת מצוואר הרחם, הן בדיקות חיוניות שנועדו למנוע התפתחות סרטן צוואר הרחם באמצעות זיהוי שינויים מוקדמים, שעלולים להפוך לגידול סרטני אם לא יטופלו בזמן. זו הזדמנות להזכיר לנשים מגיל 25 עד 65 לבצע את בדיקת משטח צוואר הרחם מדי שלוש שנים, ומעל גיל 65 לגשת לבדיקה אצל גינקולוג בכל שנה".