גרד בקרקפת יכול להעיד על מצבים רפואיים שונים, מזיעה ועד לסקביאס. לפני שאתם נלחצים חשוב לציין שגם זיעה יכולה לגרום למעט גרד, אז חשוב לשים לב אם מדובר בגרד שנשאר לאורך זמן. אם כן, כדאי להיוועץ ברופא.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. זיעה

אנחנו יודעים שלא תמיד יש זמן לחפוף ישר אחרי חדר הכושר. וגם ממש לא חייבים לחפוף מדי יום. אבל אם הקרקפת מגרדת, זה יכול להיות סימן לכך שהגיע הזמן לחפוף.

אישה מזיעה (צילום: Jacob Lund, Shutterstock)
לפעמים זה רק זיעה | צילום: Jacob Lund, Shutterstock

2. צבע לשיער

קרה שהרגשתם גרד בקרקפת אחרי שצבעתם את השיער? ייתכן שמדובר בתגובה אלרגית לצבע. לרוב הגרד נעלם לבדו, אבל אם אתם רואים שזה חוזר על עצמו, כדאי לשקול להחליף את סוג הצבע. כמו כן, אם הגרד מלווה בתסמינים כמו נפיחות ואדמומיות בעור הקרקפת, מומלץ להיוועץ ברופא.

3. כוויית שמש

גם הקרקפת שלכם, בדומה לשאר העור בגוף, יכולה להיפגע מקרני השמש. הדרך הטובה ביותר להימנע מכוויות שמש בקרקפת היא חבישת כובע או מריחת קרם הגנה באזורים החשופים בקרקפת (למשל בשביל השיער). אם קיבלתם כווייה בקרקפת, ככל הנראה לא תזדקקו לטיפול מיוחד וזה יעבור עם הזמן.

4. פסוריאזיס

מחלת העור האוטואימונית המתבטאת בנגעים אדומים וקשקשת הגורמת לגרד יכולה להופיע בכל הגוף וגם בקרקפת. מומלץ להיוועץ ברופא עור, שיתאים לכם שמפו מיוחד לפסוריאזיס בקרקפת. לרוב, רופאים ימליצו על שמפו שמכיל זפת פחם או חומצה סליצילית או באופציות חזקות יותר, תלוי בדרגת החומרה.

קרקפת מגרדת (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
גם קשקשים יכולים לגרום לגרד | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

5. אקזמה

אקזמה היא מחלת עור דלקתית שגורמת לאדמומיות ולגרד בעור – ויכולה להתבטא גם בעור הקרקפת. תלוי בדרגת החומרה, הגרד יכול להיעלם תוך כמה ימים או רק לאחר טיפול מתאים. נסו לשטוף את השיער מדי יום בשמפו עדין, ואם זה לא עובר – היוועצו ברופא עור.

6. סקביאס

המחלה נגרמת על ידי קרדית קטנה (טיפ הנראה רק במיקרוסקופ), החודרת לתוך העור ומטילה שם ביצים רבות. הקרדית והביצים גורמות לגרד עז בעור. חשוב לטפל במחלה בהקדם, מאחר שהיא מאוד מידבקת. המחלה עוברת לאחר טיפול שאורך כמה שבועות. אם אכן פניתם לרופא וגיליתם שמקור הגרד בקרקפת הוא סקביאס, שטפו היטב סדינים, מגבות ובגדים שבאו במגע עם עורכם, כיוון שאלה יכולים לגרום להדבקה.

עוד ב-mako בריאות:
>> בדקו את עצמכם: 8 סימנים שאתם אנשים בריאים
>> האם הדיאטה הזאת היא הפשוטה ביותר בעולם?

7. קשקשים

קשקשת לרוב נגרמת כתוצאה מנשירה והצטברות של תאי עור מתים מהקרקפת. גידול בכמות הפטריות על הקרקפת יכולה גם היא להוביל לקשקשים. תוכלו לטפל בזה באמצעות סוגי שמפו מיוחדים לטיפול בקשקשים, הנמכרים ללא מרשם ומכילים חומרים יעילים כמו סלניום ואבץ פיריתיון.

פסוריאזיס מאחורי האוזן (צילום: shutterstock)
מחלת העור האוטואימונית יכולה להופיע גם בקרקפת | צילום: shutterstock

8. גזזת

מחלת העור שמקורה בפטרייה יכולה להתבטא בכל הגוף, כולל אזור הקרקפת. גזזת בקרקפת יכולה לגרום למעין כתמים אדומים מגרדים ואף לאובדן שיער. אם אתם חושדים שמדובר בגזזת, חשוב לפנות בדחיפות לרופא. בשונה מגזזת בחלקים אחרים בגוף, גזזת בקרקפת דורשת טיפול תרופתי שונה, מאחר שהזיהום ממוקם עמוק בתוך זקיקי השערה.

9. כינים

מרבית האנשים נוטים לחשוב שכינים הן נחלתם הבלעדית של ילדים, אך גם מבוגרים יכולים להידבק בכינים – וזה נפוץ יותר ממה שאתם חושבים. אם אתם חוששים שנדבקתם, סרקו את השיער ובדקו אם יש ביצים או כינים, אם כן, ניתן לטפל בזה באמצעות שמפו נגד כינים הנמכר ללא מרשם. ודאו שאתם מנקים היטב את הסדינים, בגדים ומגבות.

10. סרטן עור

מובן שמדובר במקרים נדירים יותר, אך חשוב גם להיות מודעים לזה. סרטן עור כמו מלנומה יכול לגרום לגרד בעור, לכן כדאי לבדוק את הקרקפת ולשים לב לבליטות מוזרות או פצעים. אם אתם חוששים שמשהו אכן לא תקין, היוועצו עם רופא עור בהקדם.