זה מתחיל בעקצוץ קל, עובר לתחושה של שריפה ואז מתחילה לצאת בליטה קטנה. כן, בשלב זה כבר הבנתם שההרפס – מחלה כרונית שרבים מאתנו נדבקים בה, ורק אצל חלק מאיתנו היא תופיע - חזר, ואתם מתחילים את הספירה לאחור. כמה זמן זה ייקח הפעם? כמה שפחות, אתם מקווים, אבל אין לכם הרבה שליטה על זה. אז מה גורם להרפס ואיך אפשר לטפל בזה?

תסמינים

"הרפס מתבטא בהופעה של שלפוחיות זעירות על פני העור והריריות. לרוב, השלפוחיות תופענה סביב השפתיים או ליד פתחי הנחיריים, אך הן יכולות להופיע בכל אזור אחר בפנים", אומרת . ד"ר מיכל מידן, מומחית ברפואת עור ומין, מהמרכז הרפואי בת"א - איכילוב. "טרם הופעת השלפוחיות ישנה תחושה של כאב, שריפה ועקצוץ. באירוע הראשון, התסמינים קשים יותר ומלווים בכאב. לאחר הופעת השלפוחיות, יופיעו פצעים שיגלידו".

הרפס בשפתיים מכונה גם "פצעי קור או פצעי חום". משך הזמן עד ההחלמה מהרפס הוא 7-10 ימים. לעיתים, המחלה קשה יותר בשל זיהום משני של חיידקים, אז היא מלווה בהפרשה דלקתית, חום, כאב ראש, בלוטות לימפה מוגדלות וחולשה. באירועים חוזרים התסמינים קלים יותר: הם פחות נרחבים, פחות דלקתיים ופחות כואבים, ובנוסף, הם נמשכים תקופה קצרה יותר.

הרפס או אפטות?

"נגע נוסף שמזכיר הרפס הוא אפטות", אומרת ד"ר מידן. "ההבדל בין אפטות לבין הרפס הוא במיקום ובמראה. אפטות מופיעות לרוב ברצפת הפה, החלק התחתון של הלשון, החניכיים ובחלק הפנימי של השפתיים. צורתה אליפטית, עם חיפוי לבן ומסביב אודם. אפטות נגרמות משילוב של מספר גורמים בניהם: גורמים תורשתיים, גורמים זיהומיים, תזונה, שינויים הורמונאליים ועוד".

>> איך תדעו שיש לעם תת פעילות בבלוטת התריס?

סוגי ההרפס השונים

ישנם שני סוגים של הרפס:

הרפס סימפלקס סוג 1: מופיע  בחלק העליון של הגוף "מעל החגורה", ומתבטא בעיקר באזור הפנים - בשפתיים או ליד פתחי הנחיריים, אך השלפוחיות יכולות להופיע גם באזורים אחרים של הפנים. חשוב לציין כי לעיתים נגיף הרפס מסוג זה יכול לגרום לנגעים גם באיבר מין.
הרפס סימפלקס סוג 2: מתבטא בדרך כלל בהופעת שלפוחיות וכיבים כואבים על פני איברי המין, עם אודם ונפיחות ולעיתים גם הפרשה דלקתית. הרפס מוכר כמחלת מין. במקרים נדירים זה מלווה בקושי בהטלת שתן, הפרעות תחושה ואף סימנים סיסטמיים כגון חום, חולשה, כאבי שרירים.
ההדבקה מתרחשת על ידי מגע עם עור או עם ריריות נגועות בווירוס דרך הפה, אזור אברי המין ופי הטבעת.

הגורמים להרפס

"הרפס היא לא מחלה גנטית", אומרת ד"ר מידן, "הגורמים המביאים להתפרצות הווירוס הם חשיפה לשמש, מתח נפשי, מחלה קשה, עונות מעבר, שינויים הורמונליים, פציעה, הזרקות של חומרי מילוי, ניתוח, טיפולי לייזר ועוד". לרוב נדבקים בהרפס בקיץ עקב חשיפה לשמש. בנוסף, המחלה שכיחה בחילופי עונות.

טיפול בהרפס שפתיים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הטיפול נעשה במשחות או בכדורים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

איך נדבקים?

הרפס היא מחלה מדבקת מאוד. "הווירוס עובר במגע עם עור נגוע או רוק - לרוב דרך נשיקה, לעיתים אפילו דרך חפצים, לכן מומלץ להימנע משימוש באותם כלי אכילה, מגבות או שפתון", אומרת ד"ר מידן ומוסיפה: "הווירוס משתלב בשורשי העצבים הנקראים "גנגליונים", שם הוא נשאר במצב רדום, ומצבים מסוימים גורמים להתפרצות שלו חזרה אל העור". המחלה מדבקת בעיקר בעת התפרצות תסמינית אך גם התפרצות נטולת תסמינים (המתבטאת רק בהפרשת הנגיף) עלולה להוביל להדבקה".

גם ילדים יכולים להידבק בהרפס, כשהגיל האופייני הוא 6 חודשים עד 5 שנים. "בחלק גדול מהמקרים ההדבקה תהיה נטולת תסמינים, דהיינו, הילד ידבק יפתח תגובה חיסונית ויחלים ללא תסמינים, ובמקרים אחרים יופיעו נגעים שלפוחיתיים בחלל הפה והלשון. לעיתים, הילד יסבול מאי שקט, חוסר תאבון, קשיים בבליעה וחום", אומרת ד"ר מידן.

"בנשים  בהריון  עם  הרפס  גניטאלי  הנגיף  עלול לעבור  לילוד  בזמן  הלידה  ולגרום  למחלה  קשה.  לכן, מומלץ לדווח  לרופא הנשים  במידה  והינך סובלת  מהרפס  גניטאלי".  

לכל החיים

בין 50-80 אחוז מאוכלוסיית המבוגרים בארץ הם נשאים של HSV1 ו-כ-10 אחוז נושאים את HSV2. "זיהום נרכש לכל החיים, עם אפשרות להתפרצויות חוזרות (מלוות תסמינים או נטולות תסמינים). "עד כה לא ידוע מדוע הרפס חוזר רק אצל חלק מנושאי הווירוס", אומרת ד"ר מידן. "אצל חלק מהאנשים המחלה לא תתפרץ מעבר להתפרצות הראשונית, מאידך, ישנם אנשים שסובלים מהתקפים חוזרים ונשנים. לרוב הווירוס "תוקף" כאשר מערכת החיסון חלשה, אך לעיתים גם ללא סיבה".  

איך מטפלים?

הטיפול מגוון וכולל טיפול מקומי או טיפול בכדורים. "הטיפול המקומי מבוסס על תכשירי אציקלוביר או נגזרות שלו, מומלץ למרוח לפחות 5-6 פעמים ביום על מנת שזמן המחלה יתקצר", אומרת ד"ר מידן. "אבל במקרים קשים לא די בתכשירים מקומיים ומומלץ לטפל בכדורים מסוג אציקלוביר או ולטרקס. טיפול בכדורים מקצר את זמן המחלה, כשחשוב ליטול את הכדור תוך 48 שעות מהופעת התסמינים".

"בנוסף, חשוב להקפיד על שתייה מרובה על מנת למנוע פגיעה בכליות. כאשר ישנם התקפים חוזרים מומלץ על טיפול מניעתי למשך תקופה ממושכת. אנשים הסובלים מהרפס וצריכים לעבור טיפול שיניים, הזרקות בחומרי מילוי או טיפולי לייזר מומלץ ליטול טיפול מונע בכדורים יומיים לפני וחמישה ימים אחרי הפרוצדורה".

>>  לעוד כתבות בנושא בריאות