אחד מכל שלושה אמריקנים סובל מהשמנת יתר, כך לפי מחקרים עדכניים. לנתון הזה מתלווה תסמונת נוספת, שכוללת תופעות לוואי קשות וסיכון למחלות מסכנות חיים. מדובר בתסמונת מטבולית, שהסימפטום המובהק ביותר שלה הוא השמנת יתר, אבל לא רק. את התסמונת מגדירים חמישה מאפיינים בסך הכול, אולם מספיק ששלושה מהם יתקיימו כדי להגדיר אותו וזאת נוסף על השמנת יתר.

  • היקפים. היקף בטן של 94 סנטימטרים או יותר אצל גברים והיקף בטן של 80 סנטימטרים או יותר אצל נשים. מדובר בהשמנת תפוח, שומן רב שמצטבר בעיקר באזור הבטן.
  • לחץ דם גבוה. לחץ דם סיסטולי מעל 130, או לחץ דם דיאסטולי מעל 85.
  • שומנים בדם. רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם - 150 מ"ג לד"צ דם או יותר.
  • כולסטרול. רמות נמוכות של כולסטרול HDL (הכולסטרול הטוב) - 50 מ"ג לד"צ דם או פחות.
  • סוכר. רמות גלוקוז גבוהות בדם - מעל 100 מ"ג לד"צ דם בבדיקה לאחר צום.

מי שאובחן כסובל מתסמונת מטבולית נמצא בסיכון הגבוה פי שניים לפתח מחלות לב וכלי דם ובסיכון הגבוה פי חמישה לפתח תנגודת לאינסולין וסוכרת מסוג 2, או בשמה העממי, סוכרת מבוגרים. כמו כן, נמצא קשר בין תסמונת מטבולית למחלות נוספות כמו שבץ מוחי, אלצהיימר, כבד שומני, תסמונת השחלות הפוליציסטיות ואפילו סוגים מסוימים של סרטן.

כרס (צילום:  Billion Photos, shutterstock)
השמנת תפוח - באזור הבטן | צילום: Billion Photos, shutterstock

כיצד נגרמת התסמונת המטבולית?

התסמונת המטבולית מושפעת מאורח חיים משרדי, כזה שיש בו אכילת יתר וחוסר בפעילות גופנית, צריכת קלוריות מוגברת של מזון מעובד ועשיר בשומן וסוכרים. אורח חיים כזה מוביל להפרשה מוגברת של חומצות שומן חופשיות, לירידה ברמות הכולסטרול הטוב ולעלייה בהפרשת האינסולין מהלבלב, דבר שיוביל עם הזמן לתנגודת לאינסולין ויתר לחץ דם. עישון אמנם אינו חלק מהתסמינים, אולם הוא מעצים את הנזקים שהתסמונת גורמת להם ומגדיל את הסיכונים לתחלואה האופיינית. הפסקת עישון תוביל להפחתת הסיכונים באופן ניכר.

האם יש תרופה לתסמונת?

לרפואה המערבית אין תרופה לתסמונת המטבולית, אלא רק למאפיינים באופן נקודתי, כמו למשל תרופות לכולסטרול ולחץ דם או טיפול לסוכרת. בעבר, היה נהוג להשתמש בתרופות להרזיה אולם תופעות הלוואי הקשות הובילו להפסקת השימוש והורדת התרופות מהמדפים.

אז מה ניתן לעשות?

הפחתת משקל

שינוי באורח החיים יפחית את הסיכון לתחלואה ואת סממני התסמונת. מספיק לאבד עשרה אחוזים ממשקל הגוף כדי להפחית באופן משמעותי את הסיכון לתחלואה האופיינית לתסמונת המטבולית.

תזונה נכונה

צריכת קלוריות בהתאם למשקל הגוף האופטימלי ותזונה בריאה ומגוונת, הכוללת בין היתר שפע של ירקות ופירות טריים, קטניות, פחמימות מלאות וחלבונים, שומנים מהצומח ובמקביל, הפחתה מהמזונות הפחות בריאים, כמו מזונות מתועשים ומעובדים, מזונות המכילים כמויות גדולות של סוכר או מלח ומזונות שומניים מהחי.

מחזיקה דונאט (צילום: thomas-kelley-unsplash)
רמות גלוקוז גבוהות בדם מהוות מאפיין של תסמונת מטבולית | צילום: thomas-kelley-unsplash

הפסקת עישון

העישון מזיק לבריאות בכל גיל או מצב בריאותי. הפסקת עישון תמנע את החרפת תופעות הלוואי של התסמונת.

פעילות גופנית

לאחר התייעצות עם הגורם המטפל – מומלץ על טיול רגלי עם הכלב או התעמלות שלוש פעמים בשבוע. הליכה עם חברים מהשכונה או חוג פילאטיס. לא משנה מהי המסגרת, העיקר להקפיד על שגרת פעילת גופנית קבועה, העלאת הדופק באופן סדיר ולפרק זמן ממושך, חיזוק השרירים והפעלת הגוף.

צלחת מחולקת לפי אבות המזון (צילום:  Oleksandra Naumenko, shutterstock)
ירקות ופירות טריים, קטניות, פחמימות מלאות, חלבונים ושומנים מהצומח | צילום: Oleksandra Naumenko, shutterstock

הפחתת לחץ

שגרת חיים רגועה, שינת לילה איכותית ולמספר שעות מספק, תרגול מדיטציה, יוגה ותרגילי הרגעות אחרים בשגרה - תורמים לשקט הנפשי ולשיפור המדדים.

צמחי מרפא

תוספת קבועה של צמחי מרפא לצד שינוי באורח החיים עשויה לחולל פלאים לגוף. צמחי המרפא עשויים לסייע בהתמודדות עם השלכות התסמונת המטבולית, ביחד עם שינוי משטר התזונה ותוספת קבועה של ספורט. חשוב לציין: אין לקחת צמחי מרפא או תוספי תזונה ללא התייעצות עם הרופא או המטפל. כמו כן, יש להביא בחשבון כי למרות שהשימוש בצמחי מרפא נשען ברובו על ניסיון קליני רב שנים, חלק מהצמחים בהם נעשה שימוש לא נחקר מספיק.

  • קינמון - עשוי להשפיע על רמות הסוכר בדם ולהפעיל את מערכת העיכול. כמו כן הקינמון מסייע בפינוי רעלים, טיפול בתנגודת לאינסולין וסוכרת ומעודד את זרימת הדם.
  • מלון מר - משפיע על רמות השומנים והכולסטרול בדם, עשוי לסייע להורדת הכולסטרול ולהשפיע על רמות הסוכר בדם. עוד הוא ממריץ את מערכת העיכול, ועשוי לסייע בטיפול בדלקות.
  • עוזרר - עשוי לסייע בחיזוק כלי דם, שרירי הלב, הפחתת לחץ הדם, דופק מואץ, הפרעות בקצב הלב ומחלות לב דלקתיות. כמו כן, הצמח עשוי לשפר את זרימת הדם בכלי הדם ההיקפיים ועשוי לסייע בטיפול באנגינה פקטוריס.
    מלון מר (צילום:  grafvision, shutterstock)
    ממריץ את מערכת העיכול. מלון מר | צילום: grafvision, shutterstock

לתסמונת המטבולית והשמנת יתר השפעה מכריעה על הבריאות וסיכויי התחלואה העתידיים והמיידיים. אמנם אין תרופה שמטפלת בתסמונת עצמה, אך הבשורות הטובות הן ששינוי אורח החיים על כל מרכיביו, בהחלט עשוי לצמצם את הנזקים. ניתן להתייעץ עם רופא המשפחה שיוכל להפנות אתכם לטיפולים מתאימים, כמו התאמות תזונה, שילוב צמחי מרפא וטיפולים להפחתת סטרס.

יעל רוטשטיין, נטורופתית ב"כללית רפואה משלימה"