הקיץ כבר ממש מתקרב (לפי הטמפרטורות לאחרונה ייתכן שהוא כבר כאן) ואנחנו לאט לאט עוברים להשתמש במיזוג אוויר. אבל האם המזגן שלנו בעבודה, או באוטובוס עלול להדביק אותנו בקורונה? האם בטוח לשהות בחללים סגורים, אך ממוזגים כשנגיף הקורונה עוד מאיים אלינו? ועד כמה הסיכון להדבקה משתנה כשאנחנו בחלל סגור מול חלל פתוח? זה מה שיש למומחים להגיד על הסוגיות הללו.

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הנגיף מתפשט בקלות יותר בחללים סגורים

כפי שרובכם ודאי כבר משערים, הסיכוי שלכם להידבק בנגיף הקורונה משמעותית נמוך יותר כשאתם נמצאים בחוץ. הסיבה לכך היא שבחללים פתוחים יש יותר זרימת אוויר טבעית וגם אפשר להקפיד טוב יותר על ריחוק, כיוון שיש יותר מקום. מקומות קטנים וצפופים יותר, שיש בהם זרימת אוויר נמוכה יותר (כמו מעליות), תורמים להתפשטות מהירה וקלה יותר של הווירוס. ישנם מחקרים שיצאו לאחרונה שהצביעו על כך שקרני ה-UV של השמש עשויים לתרום לנטרול חלקיקי הנגיף באוויר, אך מדובר בתוצאות ראשוניות ולא מספיק חד-משמעיות. אז למרות שזרימת האוויר טובה יותר בחוץ, עדיין חשוב להקפיד על הנחיות הריחוק הפיזי וההיגיינה. שכן, ככל שאתם נמצאים קרוב יותר לאדם שנושא את הנגיף, כך הסיכוי שלכם להידבק גבוה יותר.

מיזוג אוויר עשוי לתרום להתפשטות הנגיף

מחקר שנעשה במסעדה בסין עורר לא מעט תגובות ברחבי העולם, בעיקר כי הוא הראה כי מיזוג אוויר יכול להשפיע על הסיכוי שלכם להידבק בנגיף הקורונה. לפי תוצאות המחקר, נראה כי כיוון זרימת מיזוג האוויר בתוך המסעדה השפיע לא מעט על הסיכוי להידבק; כלומר, אם נשא של הנגיף נכנס לחלל סגור וממוזג, חלקיקי הנגיף (שיוצאים בעיקר בזמן עיטוש או שיעול) יכולים להתפשט בעזרת האוויר שיוצא מהמיזוג. אנשים שישבו קרוב יותר למערכת המיזוג היו בסיכון גבוה יותר להידבק. ככל שאתם בחלל סגור וקטן יותר, כך הסיכוי להידבק עולה. לכן אחת ההנחיות הראשונות שניתנו בארץ לגבי תחבורה ציבורית, היא לדאוג שכל חלונות האוטובוס יהיו פתוחים.

אנשים בחוץ, קורונה (צילום:  Daniele COSSU / shutterstock.com)
חשוב להקפיד על ריחוק פיזי גם בחללים פתוחים | צילום: Daniele COSSU / shutterstock.com

עוד ב-mako בריאות:
>> רוני מ"חתונה": זה התפריט היומי שלי
>> חשבה שזו עייפות רגילה – ואז גילתה את האמת
>> חוקרים עונים: האם נצטרך סגר במקרה של גל שני?

אבל יש איך להגן על עצמנו

חשוב לציין שאין להיבהל בשל ניסוי המסעדה שעשה בסין. לפי מומחים, אם נגיף הקורונה היה נישא באוויר בקלות, ככל הנראה שהיינו רואים הרבה יותר מקרי הידבקות. לכן אין צורך להיכנס לפניקה מחשש שתידבקו במסעדה או בחלל סגור אחר. עם זאת, כדאי להגן על עצמכם כמה שיותר, כדי להפחית את הסיכון להידבקות (וגם בשביל הבריאות הנפשית שלכם, כי סטרס תמידי מחשש להדבקה הוא בהחלט לא מומלץ). הנה כמה דברים שמומלץ לעשות כדי להימנע מהידבקות בנגיף בחללים סגורים:

  1. לפתוח חלונות ותריסים. ולוודא שיש כמה שיותר זרימת אוויר לתוך החדר.
  2. לוודא שהפילטרים במזגן תקינים. כי אתם רוצים שהפילטרים יעבדו בצורה התקינה ביותר.
  3. להקפיד על ריחוק פיזי. אם זה לא אדם שאתם גרים איתו, שמרו על מרחק של שני מטרים. גם אותו אדם שלא גר אתכם לא מציג תסמינים, שמרו על מרחק כיוון שישנם אנשים שנושאים את הנגיף בלי להראות תסמינים.
  4. להשתמש במסכת אף ופה.
  5. לכסות את הפה כשאתם מתעטשים ומשתעלים, עדיף עם נייר טישו, אך אפשר גם עם צד הפנימי של המרפק.
  6. לשטוף ידיים במים וסבון לעתים קרובות.
  7. להקפיד על ניקוי ידיות של דלתות. ואם אתם במקום ציבורי, השתדלו להימנע מלגעת בהן בכלל.