בחודש האחרון הגיחו מוטציות משמעותיות של נגיף הקורונה במקביל בבריטניה ובדרום אפריקה. האחת גורמת לנגיף להיות מדבק יותר ואילו השנייה, על פי הדיווחים, גורמת למחלה חמורה יותר דווקא בקרב צעירים ללא מחלות רקע, אוכלוסייה שעד כה לא הייתה בסיכון. המוטציות גרמו לבהלה רבה ברחבי העולם, במיוחד לאור העובדה שהן צצו בדיוק כשהתחילו מבצעי החיסונים. יש שחוששים שהנגיפים יהיו עמידים לחיסונים ויש הסבורים כי רוב הסיכויים שהם לא יהיו. אז מה יכול היה להוביל להתפתחות המוטציות הללו ולמה שתיהן צצו כמעט באותו זמן? יש חוקרים שחושבים שזה לא צירוף מקרים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מדענים עדיין לא יודעים בוודאות מהי הסיבה שהמוטציות הללו צצו דווקא עכשיו, אבל אחת התאוריות היא המקור למוטציות הוא בחולי קורונה חריפה וכרונית, שטופלו בטיפולים ניסיוניים שונים, כמו טיפול בפלזמה שנתרמה על ידי מחלימי קורונה. לפי סברה זו, אצל אנשים שלוקים בצורה ממושכת של קורונה, לנגיף יש יותר זמן ואפשרויות להשתכפל בגוף – ובכך גם לפתח מוטציות. בנוסף לכך, השימוש העקבי בטיפולים שונים יכול היה גם "לעודד" את הנגיף להתפתח ולפיכך לעבור שינויים, מוטציות, שיעזרו לו להיות עמיד יותר. "בחלק מהאנשים שסבלו מצורה כרונית של קורונה נצפו שינויים משמעותיים בנגיף", אומר רווינדה גופטה, וירולוג באוניברסיטת קיימברידג' שהתראיין ל"נשיונל ג'אוגרפיק". "חלקם היו בעלי מערכת חיסונית חלשה, אחרים קיבלו טיפול בפלזמה. חלק קיבלו את התרופה האנטי-ויראלית 'רמדסיוויר'".

בתחילת המגפה, כשרופאים נאלצו להתמודד מול הנגיף כשהיה מעט מאוד מידע עליו ועל המחלה שהוא גורם לה, נאלצו צוותי רפואיים לנסות טיפולים שונים, בתקווה ששילוב מסוים של תרופות יעזור להציל את חייהם של הנדבקים. יש הסבורים כי אם אכן הטיפולים הניסיוניים הרבים שנוסו על החולים תרמו להתפתחות המוטציות, ייתכן שיהיו לכך השלכות על ההתמודדות העתידית עם נגיפים חדשים כאלו. ייתכן שצוותים רפואיים ייאלצו לנקוט במשנה זהירות בכל הנוגע לטיפולים חדשים.

אך לא כל המוטציות נבראו שוות. מאז שהתגלה נגיף הקורונה בווהאן דווח על לא מעט מוטציות שונות, רובן לא נראה שהשפיעו באופן משמעותי על התנהגות הנגיף. להיפך, חלקן אף פגעו בו – אחת המוטציות המדוברות ביותר, D614G, גרמה לנגיף להיות רגיש יותר לנוגדנים.

חולה קורונה (צילום:  Pordee_Aomboon, shutterstock)
ייתכן שטיפולים ניסיוניים תרמו להתפתחות המוטציות | צילום: Pordee_Aomboon, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> המשקה שמפחית סטרס ומונע ריח רע מהפה
>> מצאנו טריק מושלם לאכול פחות פחמימות
>> התגלתה מוטציה חדשה ומסוכנת יותר עבור צעירים

רק עם הזמן נדע עד כמה המוטציות הללו בעלות פוטנציאל להפוך את הנגיף למסוכן אף יותר ממה שהוא. אך אין ספק שהמוטציות הללו הוכיחו את חשיבותן של בדיקות גנטיות שוטפות לווירוס הקורונה, שיחשפו בזמן מוטציות שעלולות להיות מסוכנות יותר. בדיקות כאלו נעשות באופן שוטף בבריטניה והן הסיבה לכך שהתגלתה המוטציה דווקא שם.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (24.12.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.