לפני ימים מספר אושפזה בבי"ח קפלן ילדה בת 11, ללא מחלות רקע, לאחר שנדבקה בקורונה וסבלה מקשיי נשימה חמורים. בינתיים, כך מדווחים, חל שיפור במצבה. היא מוגדרת במצב קל, ואיננה זקוקה עוד לחמצן ולכן הועברה לטיפול במחלקת קורונה ילדים בחטיבה.

העניין עורר דאגה רבה בקרב הורים, וחלקם אף התלבטו אם לשלוח את הילדים למסגרת הלימודית. לפי נתוני משרד הבריאות, כיום מאושפזים בארץ 24 ילדים מתחת לגיל 10.  

"אם בתחילת המגפה היה נדיר מאוד לראות ילדים עם קורונה, בשבועות האחרונים אנחנו רואים מגמת עלייה בקבוצת הגיל הצעיר, לרבות ילדים קטנים שנדבקים בקורונה, ולעיתים נזקקים לטיפול במיון", מאשר ד"ר אורי בלה, מנהל מיון ילדים במרכז הרפואי קפלן. "מרבית המקרים הם קלים, ורק חלק קטן מהם כולל ילדים שסובלים ממצב קשה. לשמחתי, עד כה לא תועדו מקרי מוות בילדים עקב המחלה".

ד"ר בלה מסביר מה עושים אם חלילה נתקלים במצב דומה: "אם הילד או הילדה חווים קשי נשימתי, או מתקשים לדבר, הכי טוב זה לוודא שהם נמצאים במצב ישיבה - כך קל יותר לנשום, ואז לפנות ישר למד"א. לעומת זאת, אם מדובר במצב קל יחסית, ולא נראה שהילד נמצא במצוקה גדולה, כדאי להתייעץ עם רופא אונליין, או לשוחח בטלפון עם רופא הילדים, בהנחה שזה קורה במהלך היום".

בת 11 חלתה בקורונה ואושפזה במצב קשה (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12)
שיפור במצבה של בת ה-11 | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12

"אם בתחילת המגפה היה נדיר מאוד לראות ילדים עם קורונה, בשבועות האחרונים אנחנו רואים מגמת עלייה בקבוצת הגיל הצעיר, לרבות ילדים קטנים שנדבקים בקורונה, ולעיתים נזקקים לטיפול במיון. אך מרבית המקרים הם קלים, ורק חלק קטן מהם כולל ילדים שסובלים ממצב קשה"

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הורים שקוראים את זה, שואלים את עצמם מה אפשר לעשות כדי להימנע מראש ממצב כזה. חלקם אפילו מסרבים לשלוח את הילדים למסגרת בגלל החשש. יש לך טיפים עבורם בנושא?

"רוב הילדים שאני ראיתי בינתיים נדבקו דווקא מהסביבה המשפחתית שלהם ולא במסגרת הלימודית. אני לא חושב שבינתיים צריך להיכנס לבהלה מיותרת, ואפשר לשלוח את הילדים למסגרת, בהנחה שמדובר באזור ירוק. מצד שני – לא צריך להקל ראש בעניין, וכדאי לעשות מה שאפשר כדי לצמצם את הסיכוי להידבקות: חשוב מאוד שההורים יתחסנו בעצמם, כיוון הורים שאינם מחוסנים עלולים להעביר את הנגיף בקלות רבה יותר ללא ידיעתם. אמנם אין לנו אפשרות להשפיע על כל אחד בסביבה שלנו שילך להתחסן, אבל בהחלט אפשר לנסות לצמצם את השהות בסביבת אנשים לא מחוסנים שבאים איתנו או עם הילדים במגע. הזמנתם טכנאי הביתה? ודאו שהוא מחוסן. הולכים עם הילד להסתפר? ודאו שהספר מחוסן. צריך להבין שבסופו של דבר החיסון מגן גם על המבוגרים, אבל גם על הילדים שעדיין לא יכולים להתחסן בעצמם".

בוא נעשה רגע סדר – איך מזהים קורונה אצל ילדים?

"רוב הילדים שמאובחנים עם קורונה כלל לא סובלים מתסמינים. אצל ילדים שכן סובלים מהם, התסמינים יהיו דומים לאלה ששכיחים במבוגרים: חום, שיעול, קוצר נשימה וכאבי גוף. עם זאת, אצל ילדים אנחנו רואים גם יותר תופעות גסטרו, שיכולות להתבטא בהקאות, שלשולים וכאבי בטן".

עוד ב-mako בריאות:
>> פונתה לביה"ח לאחר שהתעלפה – וזה מה שהתגלה
>> מומחה מזהיר: "המגפה הבאה נמצאת מעבר לפינה"

אז מתי בעצם כדאי לגשת איתם לבדיקת קורונה?

"כשמדובר בילד שסובל מתסמינים ונמצא בבידוד/אחרי חשיפה לחולה ובכל מקרה שבו הילד סובל מהתסמינים שצוינו כמו חום, קוצר נשימה, שלשולים וכו'. אם יש התלבטות, תמיד אפשר להתייעץ עם רופא. הנטייה הכללית היא כן לשלוח לבדיקה, בייחוד לאור העובדה שהיום יש פחות מחלות ויראליות כמו שפעת שיכולות לספק הסבר לתופעות הוויראליות.

"בשורה התחתונה, אני לא חושב שיש מקום להיסטריה אבל גם לא לשאננות. שמרו על כללי הבטיחות, תתחסנו ובעת הצורך – גשו לקבלת טיפול רפואי".

אגב, אם אתם חוששים לגשת עם הילד למיון בשל סכנת הידבקות במקום, ד"ר בלה מרגיע ומציין שדווקא שם יש כללי בטיחות ברורים, ולכן הסיכוי להידבק במקום כזה הוא נמוך יחסית.