לאחרונה ישנה עלייה בייצוג של תת הווריאנט אומיקרון BA.5 בקרב המאומתים לקורונה בישראל, ויתכן שהעלייה במספר המקרים ככלל יכולה להיות מוסברת על ידי העלייה בתת הווריאנט הזה.

לווריאנט האומיקרון, שמקורו בדרום אפריקה, 4 תתי וריאנטים מוכרים, הדומיננטי הוא BA.2, שמוכר לנו מהגל החמישי בתחילת 2022. לאחרונה ישנם דיווחים על עליה בתת הווריאנט BA.5, שנתגלה גם הוא בדרום אפריקה, כבר בחודש פברואר, ונהיה שם התת וריאנט הדומיננטי. ולא רק שם.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

דיווחים מפורטוגל למשל, מצביעים על כך שתת הווריאנט שם היה אחראי לרב המקרים בחודש מאי-תחילת יוני, ונצפתה שם עליה במספר הנדבקים. מספר מחקרים (שעוד לא עברו ביקורת עמיתים) הראו שלתת וריאנט יכולת לחמוק מההגנה החיסונית שנוצרה אצל המחלימים ו/או המחוסנים, במיוחד לאור הדעיכה בחיסוניות שנוצרת לאורך זמן.

היכולת הזאת של תת הווריאנט יכולה לשמש פוטנציאל להתפשטותו ואולי אף להתחלה של גל תחלואה חדש. מכאן החשיבות להתחסן לפי המלצות משרד הבריאות, גם במנה רביעית למבוגרים ובעלי מחלות רקע. ישנם עדויות שניתן לחלות שוב בתת הווריאנט BA.5 לאחר תחלואה בתת הזנים BA.2 BA.1 שהיו דומיננטיים בגל החמישי.

לפי מה שידוע עד כה, תת הזן אינו חמור יותר מבחינה קלינית לעומת וריאנטים קודמים של אומיקרון, כך שצריך עוד זמן כדי להבין האם עלייה במקרי ההדבקה תביא גם לעליה בתחלואה הקשה, שהיא הקובעת.

מדוע יש וריאנטים?

הנגיפים, במיוחד נגיפי RNA כמו הקורונה משתנים כל הזמן, על ידי יצירת מוטציות חדשות. אנו מכירים את זה גם מווירוס השפעת למשל. יצירת המוטציות נועדה כדי להשתכלל, וכדי לחמוק טוב יותר במידת האפשר ממערכת החיסון. יצירה של מספר מוטציות גורמת להיווצרות וריאנטים חדשים. ישנם וריאנטים שנעלמים מיד לאחר היווצרם ואחרים, בזכות התפשטות מהירה שלהם, או בשל יכולת שלהם להתגבר על רמת החיסוניות בגוף שנוצרת לאחר חיסון או מחלה, נהיים דומיננטיים יותר מאחרים. הצפי היא שנגיפי הקורונה ימשיכו ליצר וריאנטים חדשים.

ד"ר שירלי שפירא בן דוד, מנהלת תחום מחלות זיהומיות במכבי שירותי בריאות