שנה עברה מאז שפרצה מגפת הקורונה והיום אנחנו יודעים שהנגיף יכול להשפיע על מערכות רבות בגוף. אמנם נראה שהוא בעיקר פוגע במערכת הנשימה, אך נמצאו כבר לא מעט ראיות לכך שווירוס הקורונה מסוגל להותיר נזק גם באיברים אחרים בגוף, כולל המוח וכלי הדם. כעת מצטברות יותר עדויות לכך שהנגיף עשוי להשפיע גם על ההורמונים שלנו; נשים שדיווחו על שינויים במחזור החודשי שלהן וגברים שדיווחו על הפרעות זקפה – בעיות שהופיעו גם אחרי שתסמיני הקורונה נעלמו.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כבר בחודש יולי פרסמו חוקרים מאמר שבו הם מפרטים על מקרים חוזרים ונשנים של הפרעות זקפה בקרב חולי קורונה. בנוסף לכך, מצאו החוקרים דיווחים חוזרים בספרות הרפואית על כך שגברים חולי קורונה נמצאים בסבירות גבוהה יותר לחוות היפוגונדיזם – תסמונת המתבטאת בירידה בתפקוד בלוטות המין, כלומר ירידה בהפרשת הורמוני מין. עם זאת, החוקרים לא ידעו אם מדובר בתופעה זמנית או לא.

בנוסף לכך, החוקרים מצאו ספירה נמוכה של תאי ליידיג המצויים באשכים ואחראיים בין היתר לייצור טסטוסטרון וייצור תאי זרע. הם סברו כי ממצאים אלו עשויים להסביר את הפער בתמותה מקורונה בין גברים לנשים. עם זאת, נראה שגם נשים חוות תסמינים שקשורים למערכת הרבייה בעקבות נגיף הקורונה.

ד"ר לואיס ניוסן, מומחית למנופאוזה, סיפרה לאחרונה בראיון לאתר Vox כי היא עורכת בימים אלה סקר על התסמינים ההורמונליים אצל נשים וגברים שחלו בקורונה. עד כה התקבלו תשובות מ-842 מטופלים ומטופלות ומסקנותיה עד כה הן שהתוצאות "מאשרות את הסברה שקורונה ממושכת ככל הנראה קשורה לרמה נמוכה של הורמונים (אסטרוגן וטסטוסטרון)". כמו כן, לדבריה נראה שכל נושא ההשפעה ההורמונלית של הקורונה לא טופל מספיק על ידי חוקרים.

עייפות (צילום: LoloStock / Shutterstock)
תסמינים שדומים לתסמיני מנופאוזה | צילום: LoloStock / Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> המשקה שמפחית סטרס ומונע ריח רע מהפה
>> מצאנו טריק מושלם לאכול פחות פחמימות
>> התגלתה מוטציה חדשה ומסוכנת יותר עבור צעירים

ניוסן מציינת שנשים רבות דיווחו על החמרה בתסמיני הקורונה לפני הופעת הווסת, כשרמות האסטרוגן בגוף נמוכות במיוחד. והיא חושדת שאין זה צירוף מקרים שתסמינים מסוימים של קורונה, כמו סחרחורת, ערפול מוחי, תשישות וכאבי מפרקים – הם גם תסמינים של מנופאוזה.

אך יש גם חדשות טובות – ניוסן טוענת כי מטופלות שסבלו מקורונה ממושכת, כלומר מתסמינים ממושכים גם אחרי שהחלימו מהמחלה, הראו שיפור בתסמינים לאחר טיפול הורמונלי. עוד נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין טוב יותר את הקשר שבין נגיף הקורונה להורמונים בגוף, אך ייתכן בהחלט שנמצאה עוד מערכת בגוף שהווירוס משפיע עליה.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (21.12.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.