אחד החששות העיקריים שנגיף הקורונה (SARS-CoV-2) הביא עמו, היה שחולי האסתמה נמצאים בסיכון מוגבר להידבקות בנגיף ועלולים לפתח מחלה קשה יותר. 

מחקרים שפורסמו לאחרונה דיווחו שסטרואידים הניתנים בשאיפה, ומהווים את הבסיס לטיפול באסתמה, גורמים לביטוי נמוך יותר של הרצפטור אליו נקשר וירוס הקורונה וחודר אל מערכת הנשימה. ממצאים העלו את ההשערה שיתכן שחולי אסתמה נמצאים למעשה בסיכון נמוך יותר להידבק בנגיף. ממצאים מעבודות מחקר אפדימיולוגיות שנעשו באיטליה ובסין לאחרונה הראו שאסתמה היא לא גורם סיכון להידבק בקורונה ואינה מהווה גורם סיכון לפתח מחלה קשה יותר, ושיעור חולי האסתמה בקרב חולי הקורונה נמוך מאוד.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

חשוב לציין שאצל חולי אסתמה כל מחלה ויראלית שפוגעת בדרכי הנשימה עלולה לגרום להחמרת המצב, בעיקר לחולים עם אסתמה שאינה מאוזנת. לצד זאת, ידוע שהפסקת טיפול בסטרואידים בשאיפה בכלל מעלה את הסיכון להחמרה של האסתמה והופעת התלקחויות משמעותיות. עובדות אלו יחד עם ממצאי המחקרים שצוינו בהתייחס לקורונה הביאו להמלצה שחשוב להמשיך טיפול מונע סדיר עם סטרואידים בשאיפה בחולי אסתמה ואין כל התוויה להפסיק שימוש במשאפים המכילים סטרואידים.

נוסף לכך, על חולים עם אסתמה קשה המקבלים טיפולים ביולוגיים להמשיך את הטיפול כדי למנוע החמרות ואת הצורך במתן סטרואידים סיסטמיים במידת האפשר. בעת החמרה חדה של האסתמה ניתן לתת קורס של סטרואידים סיסטמיים במידת הצורך.

טיפול במשאפים. משאפים עלולים להיות אמצעי הדבקה ועל כן צריכים להישאר אישיים, ואין לשתף חולים אחרים, במיוחד בני משפחה בשימוש בהם. כל מטופל ישתמש במשאף האישי שלו.

טיפול באינהלציות. שימוש במכשירי אינהלציות יכול להעלות את הסיכון של האנשים הנמצאים בקרבת מקום לבוא במגע עם התרסיס שיוצא מדרכי הנשימה של המשתמש באינהלציה. שימוש באינהלציה יתבצע במקרה דחוף בלבד שאין אפשרות אחרת.  ההמלצה העיקרית היא להשתמש במתן תרופות בשיאוף על ידי משאף מסוג pMDI דרך ספייסר (מיכל קטן וסגור המתחבר למשאף), שיהיה אישי לכל משתמש. בדרך זה ניתן לתת תרופות כמו מרחיבי סימפונות קצרי טווח, מרחיבי סמפונות ארוכי טווח וסטרואידים בשיאוף. במידה ובכל זאת אם המטופל מבצע אינהלציה, יש להנחות לבצע אינהלציה בחדר נפרד, מאוורר עם חלון פתוח.

הנחיות חדשות בטיפול באסתמה קלה (דרגות חומרה 1+2):

לאחר לא מעט שנים בהם לחולים עם אסתמה קלה  הטיפול המומלץ היה ונטולין ( מרחיבי סימפונות-בטא 2 אגוניסט, קצרי טווח), שונתה ההמלצה כיום לשמוש במשאף  משולב המכיל  מרחיב סמפונות עם השינוי של  מרחיב סמפונות 'ארוך טווח' עם התחלת פעילות מהירה בדומה למשאף הוונטולין ובשלוב עם סטרואידים בשאיפה לפי הצורך. 

מרחיב הסמפונות שנבחר הוא formoterol, אשר מתחיל להשפיע תוך מספר דקות בדומה לונטולין, אך השפעתו נמשכת עד 12 שעות בעוד ונטולין יעיל למשך 2-4 שעות בלבד. שינוי זה מאפשר להשתמש באותו משאף הן להקלה על סימפטומים  בדומה לוונטולין כאשר באותו שימוש במשאף החולה מקבל גם מנה של סטרואידים בשאיפה . מחקרים הראו שבדרך זו אנו מצליחים בחולים עם אסתמה קלה להגיע לבקרה טובה יותר של האסתמה עם פחות החמרות לאורך זמן.

החולים הרלוונטיים לטיפול הן באסתמה קלה בלבד ברמה 1 ובנוסף בחולים עם אסתמה ברמה 2 אשר קיבלו טיפול מונע קבוע, והאסתמה שלהם בשליטה מלאה ללא כל סימפטומים, ניתן לנסות לעבור לטיפול במשאף משולב של סטרואידים בשאיפה ומרחיב סמפונות ארוך טווח לפי הצורך.

אפשר להקל ולמנוע בפחות סיכון - ממצאים מחקרים קליניים ואף ממצאים ממחקרי "עולם אמיתי"  הראו שחולי אסתמה רמה 1 נענו לטיפול במשאף המשולב כולל חולים ברמה 2 אשר הראו ירידה באחוז ההחמרות. חשוב לחדד שעד השימוש במשאף המשולב, חולים אלה בעיקר טופלו בוונטולין (SABA – מרחיב סימפונות לטווח קצר) אשר בחלקם אף פיתחו תלות מסכנת חיים של אסתמה בשל כך.

אחת הבעיות הנפוצות של חולי אסתמה ברמות אלה היא חוסר עקביות והיענות לטיפול המונע. רבים מהחולים הסתפקו אך ורק במשאף לעת צרה, ובכך אף יצרו תלות בוונטולין וכמובן שלא טופלו במניעה אלא רק בהקלה מיידית בעת התקף.  

החידוש השנה הוא האפשרות להשתמש לפי הצורך כאפשרות טיפולית בשלב זה במשאף המשולב – ובכך לקבל טיפול בעל 2 פעולות במשאף אחד הכולל גם מרחיב סימפונות לטווח ארוך (formoterol)  וגם בסטרואידים במינון נמוך במשאיפה (low dose ICS) לפי הצורך, כאשר ההחלטה מבוססת מחקרים קליניים.

עבודת שונות דווחו שככל שגודל החלקיקים קטן יותר, מתאפשר פיזור יותר טוב של התרופה הנשאפת בריאה, והגעת התרופה לדרכי האוויר הקטנות. על ידי כך נוכל לקבל שליטה טובה יותר על המחלה והפחתת מספר החמרות של האסתמה במינון נמוך יותר של סטרואידים בשאיפה עם סיכון מופחת לתופעות לוואי.

הנחיות ה-GINA החדשות ממליצות לא להשתמש יותר בוונטולין (SABA) בלבד בחולים אלו, בשל העלאת הסיכון לתמותה מהאסתמה כאשר השימוש בחומר הפעיל formoterol (מרחיב סימפונות לטווח ארוך) מעניק את מהירות ההשפעה מהירה בדומה ל-SABA והאפקט האנטי דלקתי מהסטרואידים בשאיפה.

פרופ' יוחאי אדיר, יו"ר איגוד רופאי הריאות בישראל