לאורך כל השנתיים האחרונות, בנוסף לאתגרים הרבים של המגפה עצמה, נשים רבות נאלצו להתמודד עם פגיעה קשה יותר בתחום הכלכלי והתעסוקתי, לצד עלייה במקרי האלימות במשפחה. אל דאגות אלו הצטרף חשש נוסף בשנה האחרונה - האם החיסון בטוח לנשים והאם תהיינה תופעות לוואי משמעותיות בעתיד. פריון הוא נושא רגיש ועדין ממילא, והקורונה הפכה אותו לנפיץ עוד יותר.

בשנתיים האחרונות בוצעו מחקרים רבים על הווירוס, החיסון והשפעותיו וכעת ניתן להסתמך גם על עובדות. זה מה שאנחנו יודעות על סיכוני ההדבקה ובטיחות החיסון בקרב נשים:

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

האם החיסון לקורונה בטוח בהריון?

במחקר שפורסם על ידי המרכז לבקרת מחלות האמריקאי (CDC- Center for Disease Control and Prevention), ריבדו את הנשים לפי טרימסטר ומספר מנות החיסון במהלך ההריון והשוו אותן לנשים בהריון שלא התחסנו. המחקר לא מצא קשר ללידה מוקדמת או ללידת עובר קטן וקבע כי החיסון בטוח בהריון.

ה-CDC ממליץ על קבלת החיסון לנשים בהריון, לנשים לאחר לידה ולנשים שמתכננות הריון בעתיד. החיסון מומלץ במיוחד בהתחשב באלטרנטיבה הפחות רצויה, והיא הידבקות בווירוס.

מחקר: נשים בהריון שחוסנו מעבירות נוגדנים לתינוקות שלהן

האם הידבקות בקורונה בהריון מסוכנת יותר?

מחקרים אחרים מצאו כי תחלואה בקורונה במהלך ההריון, ובמיוחד בנשים בעלות מחלות רקע, מגבירה את הסיכון לסיבוכים נשימתיים הדורשים טיפול נמרץ, הנשמה ואף בעיות במערכת קרישת הדם. כמו כן, נמצא כי קיים סיכון ללידה מוקדמת או צורך באשפוז של הילד.

מחקר מסקוטלנד שפורסם השבוע מצא כי בקרב נשים בהריון שחלו בקורונה, 91% מהאשפוזים, 98% מהאשפוזים בטיפול נמרץ, וכל המקרים של תמותת התינוק, קרו בקרב נשים שלא היו מחוסנות בעת שחלו. אותו מחקר מצא כי נשים מחוסנות שחלו סבלו ממחלה קלה יותר ועם משמעותית פחות סיבוכים עבורן ועבור הילוד.

הסיכונים האפשריים של נשים בהריון שנדבקו בקורונה

האם החיסון לקורונה משפיע על המחזור?

כיוון שהמגיפה נמצאת בחיינו רק שנתיים, חלק גדול מן השאלות טרם קיבל מענה מחקרי. חשש גדול עלה מצד נשים לגבי הקשר האפשרי בין חיסון קורונה לבין שיבושים שחוו במחזור החודשי. המחקר שפורסם בעיתון OBSTETRICS AND GYNECOLOGY כלל 3959 נשים, מתוכן 2403 מחוסנות. המידע נאסף מדיווח עצמי של המשתתפות באפליקציית מעקב ווסת. במחקר נמצא כי לא הייתה השפעה על משך הדימום, וכי אורך המחזור החודשי (הזמן שעובר מרגע קבלת הווסת ועד לקבלת הווסת הבאה) השתנה בפחות מיום אחד. כך או כך המחזור התנרמל כעבור חודשיים. עוד נמצא כי בקרב קבוצת הנשים שלא חוסנו, ל- 4.3% היה שינוי באורך המחזור החודשי של 8 ימים ומעלה, שיעור השקול סטטיסטית ל- 5.2% בקרב קבוצת הנשים שחוסנו. במילים אחרות, לא נמצא הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות.

מחקר: שינוי קל באורך המחזור החודשי בקרב נשים שחוסנו לקורונה

ממצא זה תומך בהנחה שהחיסון אינו בעל השפעה משמעותית על המחזור החודשי. יש לציין כי המחקר בוצע על נשים אמריקאיות בעלות מחזור סדיר, שלא השתמשו בגלולות ולא היו בהריון ב-3 חודשים שקדמו למחקר, ולכן לא ניתן בשלב זה להסיק מסקנות עבור קבוצות נשים אחרות (מחלות רקע, אורך מחזור וכדומה). מטופלות ונשות רפואה כאחת בירכו על המחקר - תלונותיהן של נשים נשמעו ונחקרו! זה משמח כפליים כי המחקר מראה שלרוב התופעה היא קלה וחולפת!

חברת צוות בשיבא מקבלת את מנת החיסון השנייה (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

האם החיסונים עלולים לפגוע בפריון?

רב הנסתר על הגלוי, ואין ספק כי תקופת הקורונה תחקר רבות ועולם הרפואה יסיק את מסקנותיו בנושאים רבים. עם זאת, שנתיים של היכרות עם הווירוס ומעל שנה של ניסיון עם החיסון לימדו אותנו שחיסון הקורונה אינו פוגע בפריון (וייתכן ואף מגן מפגיעה בפוריות בגבר - ע"פ נתוני האיגוד הגינקולוגי ומחקרים בנושא), חיסון הקורונה בטוח לשימוש בהריון ובמתכננות הריון ופגיעתו במחזור החודשי קלה וחולפת.

מחקר: החיסון לקורונה לא פוגע בפוריות הגבר

רוית שבשין יוחאי, בוגרת בית הספר לרפואה בת"א וסטז'ארית לרפואה.

לבריאותה – רפואה פמיניסטית היא ארגון ללא מטרת רווח, לקידום בריאות שווה לנשים ולהט"ב והטמעת גישה פמיניסטית לרפואה. לעמוד הפייסבוק של לבריאותה