האופטימיות חוגגת: העסקים נפתחו, בתי הקפה מלאים עד אפס מקום, הילדים חזרו ללימודים ולכאורה נדמה שהקורונה שייכת למחוזות רחוקים, כאלה שעדיין נאלצים לחיות תחת הגבלות. אין יישובים אדומים, מספר החולים המאומתים נמצא בירידה וכך גם מספר החולים הקשים והנפטרים. ובכל זאת, רק היום (ג) התבשרנו על כך שמקדם ההדבקה ממשיך לעלות והוא מתקרב ל-0.8. האם מדובר במגמה מדאיגה?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ד"ר נטע סופר צור: "מדובר בנתון הגיוני וצפוי"

"צריך לזכור שכל עוד מקדם ההדבקה נמוך מ-1 (או שהוא ממשיך לעלות רק בטווח הזה) המשמעות היא שהמגיפה עדיין בדעיכה", אומרת ד"ר לאימונולוגיה (PhD) נטע סופר צור, מעמותת "מדעת". לדבריה, מדובר בנתון הגיוני וצפוי מכמה סיבות: "ראשית, אנחנו עדים להשפעת תקופת חופשת הפסח וליל הסדר, שבהם התקיימו מפגשים רבים וצפופים, וייתכן שחלקם הובילו להידבקויות. נוסף לכך, עדיין ישנם מיליוני ישראלים שאינם מחוסנים וחשופים למחלה. עם זאת, נתוני ההידבקויות הארציים עדיין מהנמוכים ביותר שהיו לנו מאז הקיץ האחרון, מה שמעיד על הצלחת מבצע החיסונים בבלימת המגפה, וזאת חרף ההקלות בהגבלות. עדיין חשוב לא להיות שאננים, ולהמשיך להקפיד על ההנחיות כדי שהתפשטות המגפה תמשיך לדעוך".

פרופ' סיריל כהן: "אין סיבה לשינויים משמעותיים במדיניות פתיחת המשק"

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונתרפיה באונ' בר אילן, מוסיף: "צריך לזכור שפתיחת המשק נעשתה באופן מהיר יחסית, והיא התאפשרה הודות למבצע החיסונים הנרחב. אף שהפתיחה מתבקשת ומשמחת, באופן טבעי היא מובילה ליותר מגע בין אנשים, וביניהם מספר גדול מאוד של ילדים שחזרו לספסל הלימודים שאינם מחוסנים וכן קהל צעיר רחב שבחר שלא להתחסן.

"מנגד, למרבה השמחה רוב האוכלוסייה שבסיכון כן התחסנה מה שמעניק מעטפת הגנה מסוימת לציבור הרחב, והחשוב מכל – לציבור שהכי מועד להגיע לאשפוז ולהעמיס על בתי החולים".

יש פה מגמה מדאיגה?
"העובדה שמקדם ההדבקה עולה היא לא זו שאמורה להדאיג אותנו", אומר פרופ' כהן. "הנקודה העיקרית היא שמדובר במדד שמשקף את התפשטות הווירוס באוכלוסייה, שאינו בהכרח מעיד על גורם סיכון לקריסת מערכת הבריאות וגם לא על יותר חולים קשה או חלילה על נפטרים. בשורה תחתונה: צריך לזכור שהקורונה עדיין כאן ואני מניח שלא נצליח להתגבר עליה בקרוב אלא ללמוד לחיות לצדה. חשוב לעודד אנשים שיכולים להתחסן לגשת לעשות את זה, וחשוב להמשיך לעקוב אחר המדדים כל הזמן ולהבין מה גורם לעלייה במקדם ההדבקה ובעיקר מהן ההשלכות לכך. כאמור – כל עוד המספר אינו עולה מעבר ל-1, והנתונים שמשקפים את מספר החולים הקשים והנפטרים נמוכים, לא נראה שיש סיבה לשינויים משמעותיים במדיניות פתיחת המשק".

בתוך כך, על רקע העלייה במקדם ההדבקה, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, קיימה היום מסיבת עיתונאים ובה הדגישה כי המגפה עדיין נמצאת במגמת דעיכה. "כל עוד מקדם ההדבקה מתחת ל-1 ובוודאי מתחת ל-0.8 – אין מקום לדאגה או לבהלה, אבל אנחנו עוקבים כדי לראות אם מה שהיה בחול המועד וההתקהלויות השפיעו על התחלואה. כרגע המגפה דועכת".

לדבריה, "עדיין צריך לנקוט בזהירות כי 37% מאוכלוסיית ישראל לא מוגנת. 26% מתוכם זה ילדים שאינם בגיל החיסון והם לא החלימו. זה הפלח שממנו אנו מודאגים ולא רק בהקשר של איך הילדים האלה עלולים להדביק אנשים אחרים אלא גם עבור הילדים עצמם: אנחנו לא יודעים מה ההשפעות ארוכות הטווח של הקורונה".

בשאלת הורדת המסכות באוויר הפתוח אמרה אלרעי פרייס כי הסוגיה נידונה במשרד הבריאות. "בהחלט שוקלים את ביטול חובת המסכות באוויר הפתוח ברגע שנרגיש שזה יותר בטוח. ברגע שנגיע להחלטה - נפרסם את זה לציבור"

עוד ב-mako בריאות:
>> הסיבה שאתם מתקשים לנשום אחרי שעליתם במדרגות
>> זה מה שקורה בגוף כשאוכלים מהר מדי

"הסיבה שאנחנו רואים עלייה מסוימת של ה-R למרות הירידה בתחלואה נובעת מכך שה-R מחושב גם מקצב דעיכת המגפה, וברגע שאנחנו חווים מספרים מאוד קטנים של נדבקים ברמה היומית – קצב הדעיכה קטן"

ד"ר ענת עקה זוהר

 ד"ר ענת עקה זוהר: "ירידה משמעותית כל הזמן והמגמה ברורה" 

ד"ר ענת עקה זוהר, אפידימיולוגית בכירה וראש אגף מידע ובריאות דיגיטלית במכבי שירותי בריאות, טוענת כי "כל עוד ה-R קטן מ-1, המשמעות היא שהמגפה בישראל נמצאת במצב של דעיכה, ונכון לעכשיו לא סביר שהוא יעלה בחזרה מעל 1 - כל עוד השמירה על ההנחיות הנוכחיות נמשכת ולא יופיע וריאנט חדש שעשוי להשפיע על התפשטות המגפה. יש ירידה משמעותית כל הזמן בתחלואה והמגמה ברורה.

"הסיבה שאנחנו רואים עלייה מסוימת של ה-R למרות הירידה בתחלואה נובעת מכך שה-R מחושב גם מקצב דעיכת המגפה, וברגע שאנחנו חווים מספרים מאוד קטנים של נדבקים ברמה היומית – קצב הדעיכה קטן"

מנתונים שהתקבלו ממכבי שירותי בריאות עולה כי מתוך 300 מקרי היבדקות בחודש אפריל עד כה (5 ימים), הרוב המוחלט ילדים בגיל 7-17.

פילוח גילי הנדבקים מתוך 300 הנדבקים באפריל