יש משהו בסיפור טוב שפשוט מתעלה על כל עובדה. משחר ההיסטוריה התרבות האנושית מבוססת על סיפורים וגם היום, בעידן המדע והטכנולוגיה, נראה שרובנו הולכים שבי אחרי הנרטיב. יש שיטענו שתיאוריות הקונספירציה משגשגות סביב נושאים שהידע עליהם מצומצם מאוד או תופעות חדשות שעדיין לא נחקרו די הצורך. אחרים טוענים שתיאוריות קונספירציה הן כלי שמאפשר לבני אדם לנהל בצורה יעילה יותר את החרדה הטבעית שמגיעה עם אי הוודאות הנלווית למשברים. כך, יכול האדם ש"חשף את המזימה" להרגיש שלפחות הכוחות שפועלים בעולם מובנים לו והוא, ורק הוא, מבין משהו שאחרים עוד טיפשים ותמימים מדי כדי להבין. בשורה התחתונה -  זה בכלל לא משנה אם אנחנו הספקנים הכי גדולים בפלנטה או אם אפשר לגרום לנו להאמין בהכול, יש משהו בכוח המפתה של תיאוריות הקונספירציה שקשה להישאר אדישים אליו.

הקורונה היא בשום פנים ואופן לא המגיפה הראשונה שנרקמו סביבה תיאוריות קונספירציה יצירתיות ומפתיעות. אם היום זה עשוי לשעשע אותנו, כנראה שהתיאוריות על הדבר השחור ששגשגו במאה ה-14 ממש לא הצחיקו את יהודי אירופה שעמדו בלב העלילות. כל אויב, גם החזק והבלתי מנוצח ביותר, מאיים פחות מאי הידיעה וחוסר הוודאות. כיום, בעידן הפוסט אמת, כשהעובדות נקבעות לפי כמות השיתופים והלייקים, תיאוריות הקונספירציה זוכות לתהילה מחודשת. אלו כמה מהפופולריות ביותר שמככבות היום ברשתות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

סנט פיטר בזילקה ברומא (צילום: Franco Origlia, getty images)
האם כאן הכול התחיל? הקורונה ברומא | צילום: Franco Origlia, getty images

הקורונה זוהתה לראשונה באיטליה כבר ב-2019

אין ספק שלא מדובר בתיאוריה הכי אקזוטית או מרתקת, אבל  היא ללא ספק העכשווית ביותר. מדובר בידיעה שהתפרסמה בתחילת אוגוסט 2021 ודווקא בגלל שמדובר בתיאוריה אפורה לחלוטין, יש לא מעט שמשתכנעים ממנה. גורמים עיתונאיים באירופה עברו על מחקרים שנערכו באיטליה ומצאו דיווח על זיהוי חומר גנטי מסוג Sars-CoV-2 בדגימות של אחד עשר נבדקים, שנלקחו הרבה לפני פרוץ המגיפה, בקיץ 2019. המסקנה שאליה קפצו התחקירנים הייתה ברורה מבחינתם - הנגיף הופץ באיטליה עוד הרבה לפני דצמבר 2019, החולה המאומת הרשמי הראשון שאובחן בווהאן, סין.

באופן טבעי, התקשורת הסינית חגגה על ה"תגלית" המרעישה הזו ועשתה לא מעט מאמצים כדי להפנות את האש שמופנית אליה כבר כמעט שנתיים. אחרי הכול, המחקרים האלו עשויים להוכיח שהמגיפה בכלל לא התחילה בסין. זו באמת יכולה הייתה להיות ידיעה מהפכנית שתשנה את כל מה שאנחנו יודעים, אלא שיש רק בעיה אחת: המחקר הזה רצוף טעויות מתחילתו ועד סופו.

והרי העובדות - על אף שהדגימות נלקחו בקיץ 2019, החוקרים ביצעו את הבדיקות חודשים רבים לאחר מכן, כאשר הנגיף כבר השתולל באיטליה. כדי לבצע את הבדיקה, החוקרים הגבירו את ריכוזי ה-DNA וה-RNA בדגימות, בתנאי חשיפה גבוהה לזיהומים מהאוויר. בקבוצת הביקורת, נלקחה דגימה מחולה קורונה מאומת שהתקבלה בבית חולים מקומי. כלומר, נגיף הקורונה היה נוכח במעבדה במהלך לקיחת הדגימות ואף הועצם על ידי החוקרים שהגבירו את ריכוזי ה-RNA בממצאים. מדובר בכר פורה ליצירת אבחנות שווא.

בקיצור, מה שלא היה עומד בשום סטנדרט של מחקר רציני, אומץ במהירות והפך כמעט לעובדה מוגמרת ברשתות החברתיות ובתדלוק הממשלה הסינית. מה שמוכיח שכמו תמיד, המלחמה על האמת רצופה באינטרסים.

עוד ב-mako בריאות:
>>התגלה נוגדן עוצמתי שמנטרל את כל זני הקורונה
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא

ביקור במעבדה הסינית שעומדת לייצר חיסון לקורונה (צילום: חדשות)
מעבדה סינית לחיסוני קורונה | צילום: חדשות

הנגיף הונדס במעבדה בסין

הו! עכשיו אתם מדברים! זו כבר תיאוריית קונספירציה שהרבה יותר כיף להאמין בה. מדובר באחת התיאוריות הנפוצות ביותר וגם הספקנים ביותר לא יכולים שלא לעצור לרגע ולתהות האם יש סיכוי שלא מדובר בטענה מופרכת לחלוטין. אבל למה ללכת רחוק? זה ממש לא נעצר בכמה טוקבקיסטים הזויים – אפילו נשיא ארה"ב לשעבר דונלד "תשתו אקונומיקה כדי לרפא קורונה" טראמפ, טען בעצמו שהנגיף פותח על ידי מדענים סינים. האמונה כי הקורונה היא תוצר של נשק ביולוגי, מתודלקת על ידי אי האמון של הציבור ברשויות הבריאות ובתפיסה שהסינים פשוט מסוגלים להכול.

והרי העובדות - אלא שגם כאן, העובדות עלולות לבלבל אותנו. סוכנויות הביון האמריקאיות לקחו את התיאוריות לגמרי ברצינות ואחרי חקירה מעמיקה שללו מהיסוד את האפשרות שהנגיף הונדס במעבדה. גורמים רפואיים מובילים בעולם ובקהילה המודיעין קבעו פה אחד שהנגיף אינו מעשה ידי אדם ואינו מהונדס גנטית. בתקופות משבר, החיפוש אחר שעיר לעזאזל הוא שכיח וכולנו רוצים למצוא את גורם העל שבגללו כולנו במצב הזה. למרבה הצער, המציאות מורכבת בהרבה.

G5 (צילום: Ink Drop, shutterstock)
טכנולוגיה ונגיפים בחבילה אחת | צילום: Ink Drop, shutterstock

טכנולוגיית ה-G5 הפיצה את המגיפה

אם כבר תיאוריות קונספירציה, למה לא לתבל אותן בקצת ניחוח מדע בדיוני? אחרי הכול, אין באמת אפוקליפסה בלי טכנולוגיה מרושעת שיצאה לחלוטין משליטה. הכול התחיל בידיעה שפורסמה באתר קונספירציות ידוע בצרפת בשם Les moutons enrages בינואר 2020 ומשם הכתה גלים בכל העולם. בידיעה נטען שתדר קרינת הסלולר החדשה עלול להפיץ נגיפים באוויר. כ"הוכחה", צורפה לידיעה תמונה של מגדלי G5 חדשים שמוקמים בווהאן שבסין. עד כמה זה נלקח ברצינות? 3 חודשים אחרים אחרי פרסום הידיעה, פעילים הציתו אנטנות סלולר ברחבי אירופה. אפילו ביל גייטס הפך לחשוד העיקרי לפרוץ המגיפה.

והרי העובדות - אז למה לא בעצם? אם נניח לרגע בצד את העובדה המדעית והרפואית הפשוטה שקרינה אלקטרומגנטית פשוט לא יכולה להפיץ נגיפים, שווה לדעת שהטענות על סיכוני ה-G5 לבריאות נפוצים כבר שנים, הרבה לפני פרוץ המגיפה. התיאוריה על הפצת הנגיף היא רק הטענה העדכנית ביותר מתוך שורה ארוכה של טיעונים פסאודו-מדעיים על הסכנות שב-G5.

אז אחרי שמסך העשן התפזר ומדענים בכל רחבי העולם מיהרו להסביר למה הפצת נגיפים בקרינת סלולר היא בלתי אפשרית, מאמיני התיאוריות התפצלו לשני סניפים – אלו שהמשיכו להאמין שה-G5 הפיץ את המחלה ואלו ששינו את גרסתם וטענו שהקרינה באמת לא יכולה להפיץ קורונה, אבל הסגרים והריחוק החברתי הם בעצם אמצעי שליטה בציבור שמאפשרים לרשת את העולם כולו בקרינה המסוכנת.

ריחוק חברתי, גבר ואישה יושבים על ספסל (צילום:  Kzenon, Shutterstock)
ריחוק חברתי בחזית בלימת המגיפה | צילום: Kzenon, Shutterstock

מצחיק ולא מזיק? תחשבו שוב

מחקר שנערך בשיתוף מספר גופים אקדמיים מובילים בבריטניה, החליט לבחון כיצד משפיעה האמונה בתיאוריות קונספירציה על הציות להגבלות הריחוק החברתי. במחקר נבדקו שתי תיאוריות מרכזיות אודות מוצא הקורונה – קרינת ה-G5 והנדוס אנושי במעבדה סינית. בעוד שהאמונה שהנגיף פותח במעבדה לא השפיעה על שיתוף הפעולה של הנבדקים עם הנחיות הריחוק החברתי, נמצא קשר מובהק בין האמונה בהפצת הקורונה על ידי ה-G5 ואי מוכנות לציית לריחוק החברתי או לעטות מסכה במרחבים הציבוריים. זה לא אמור להפתיע אותנו. בעוד שתיאוריית נגיף המעבדה לא שוללת שניתן להידבק בנגיף על ידי מגע, תיאוריית ה-G5 בהחלט סותרת את הנחיות רשויות הבריאות. לכן, גם התנהגותם של אלו המאמינים בתיאוריות השונות משתנה בצורה מובהקת. במחקר נמצא קשר מובהק בין האמונה בתיאוריות ובין הנכונות של המאמינים בהן לציית להנחיות. שתי הקבוצות הפגינו חוסר אמון מוחלט בחיסונים.

מעבר לסיכונים המובנים מאליהן בהפצת פייק ניוז, כשזה מגיע לקורונה, המחקר מבהיר נקודה חד משמעית – יש כאן סיכון משמעותי לבריאות הציבור. אז לפני שנשתף את הפוסט הבא שמתחיל בכותרת "תפיצו בכל הכוח שכולם יידעו!", שווה שניקח רגע נשימה עמוקה וניעזר בגורמים אמינים ובעובדות שיאפשרו לנו לנקוט בגישה אחראית ואמינה. שיתוף הפעולה של כולנו במיגור המגיפה עשוי להפוך לקונספירציה המופלאה ביותר שאי פעם נראתה בעולם.