מאז שהמוטציה הבריטית וחברתה הדרום אפריקאית קפצו לביקור בארץ, לא מפסיקים לדבר על כך שהן מידבקות במיוחד, וגם מסבירים לנו שזוהי ככל הנראה הסיבה שגרף התחלואה ממשיך לטפס, למרות מבצע החיסונים הנמרץ ברקע.

כעת נשאלת השאלה: מה זה אומר בפועל? האם דרכי ההדבקה נעשו קלות יותר או שפשוט קל יותר להידבק באופן סטטיסטי. ובכן, לפי ההסבר של פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה וסגן דיקן הפקולטה למדעי החיים באונ' בר אילן, האופציה השנייה היא הנכונה.

"שינויים בווירוס הקורונה אינם מפתיעים או מרגשים במיוחד, משום שזוהי הדרך הטבעית שבה פועלים וירוסים משחר ההיסטוריה. לעיתים שינוי כזה יכול להתבטא בכך שהווירוס יהיה אגרסיבי או קטלני יותר, מידבק יותר או להפך – פחות קטלני או מידבק. מה שמייחד את המוטציות הנוכחיות שאותרו בארץ הוא שהן יותר מידבקות ולפי מחקרים עדכניים – המוטציה הבריטית גם אגרסיבית יותר. בפועל, משמעות החשיפה לווריאנט האנגלי והדרום אפריקאי היא שבכל פעם שאנחנו נמצאים בקרבת אדם מידבק, הסיכוי שלנו להידבק ממנו גדול ב-74 אחוז לעומת הסיכוי להידבק מהנגיף המקורי. עם זאת, חשוב לציין כי דרכי ההדבקה נותרו כפי שהיו ולכן הדבקה באמצעות מזון למשל היא עדיין פחות סבירה".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ויש לכך גם הסבר מדעי: לדברי פרופ' כהן, המבנה הספציפי של הווריאנטים מותאם יותר לקולטנים שנמצאים על גבי התאים האנושיים. וכך למעשה, קל להם להיצמד אליהם ולהתפשט בגוף. כיוון שווירוסים אינם יצור חי, והם חייבים תא אנושי כדי לשרוד, והאופן שבו הם נצמדים לתאים קריטי ביותר.

"קיימת האפשרות שהווירוס יעבור עוד מוטציות ויהפוך לעמיד בפני החיסון הנוכחי, ולכן במרוץ הזה עלינו להגיב מהר. ככל שנצליח לאט את קצב התפשטות הווירוס באוכלוסייה, סביר שניתקל בפחות מוטציות"

המסקנה: צריך להיות זהירים יותר

אז איך כל זה אמור לשנות את ההתנהלות שלנו בפועל? כנראה התשובה היא פשוט להיזהר יותר. "אין צורך להיכנס לפאניקה, אבל בהחלט מומלץ להמעיט במגע עם אנשים אחרים ולצמצם התקהלויות. אם עד היום הלכנו למקומות סגורים, לסופר למשל, עם מסיכה וחשבנו שאנחנו מוגנים, עכשיו כדאי להביא בחשבון שאנחנו אולי מוגנים קצת פחות, מסביר פרופ' כהן. עם זאת הוא מציין כי אמצעי ההגנה שעומדים לרשותנו הם עדיין אותם כלים – עטיית מסיכה, שמירת מרחק ושמירה על היגיינת ידיים. אלא שהווירוס מידבק יותר וזה בעצם מה שהשתנה. יכול להיות ששימוש באמצעים מחמירים יותר כגון: שתי מסכות כירורגיות, מסכות KN95 או KF9, יאפשר כושר סינון גבוה יותר ויעזור להקטנת ההדבקה.

"צריך להבין שהשינוי שחל עד כה במבנה הווירוס הוא אמנם קטן מאוד, אך בפועל יש לכך משמעות גדולה, משום שהסיכוי להידבק גדול יותר וכשמדובר בווריאנט הבריטי - כנראה שגם הסיכוי לחלות במחלה קשה גדול יותר. היות שיש נתונים שמעידים על כך שהחיסון הנוכחי מעניק חסינות כנגד הזן הבריטי ואולי גם, לפחות באופן חלקי, נגד הזן דרום אפריקאי, אני מקווה שתוך זמן קצר, בזכות קצב ההתחסנות היפה, נצליח לבלום את ההתפשטות המהירה של המחלה בהנחה שהחיסון מונע גם העברת המחלה.

"צריך לזכור שתמיד קיימת האפשרות שהווירוס יעבור עוד מוטציות ויהפוך לעמיד בפני החיסון הנוכחי, ולכן שבמרוץ הזה עלינו להגיב מהר. בכל מקרה, ככל שנצליח לאט את קצב התפשטות הווירוס באוכלוסייה,  סביר שניתקל בפחות מוטציות", הוא מסכם.

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו לעבור בדיקת קורונה: