לאחר שהרשויות בארץ ובחו"ל אישרו שימוש בחומרי חיטוי לידיים (כמו אלכוג'ל) לטובת שמירה על היגיינה והימנעות מהידבקות בנגיף הקורונה – הביקוש למוצרים אלה הלך ועלה ואיתו גם ההיצע. יותר חברות הבינו את הפוטנציאל הכלכלי שבייצור מוצרי לחיטוי וכך החלו לצוץ מוצרים שמתיימרים להיות יעילים נגד הווירוס, אך שלמעשה לא מספקים הגנה מספיק טובה. בנוסף לכך, בשל המחסור במוצרים אלה בחנויות, אנשים רבים פנו לשיטת ה"עשה זאת בעצמך" וניסו לייצר חומרי חיטוי ביתיים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

אותן חברות מפוקפקות שמייצרות חומרי חיטוי לרוב יימנעו מלפרסם את שם החברה, הכתובת שלה או רשימה מפורטת של מרכיבי המוצר. במקרים אחרים, יש רשימת מרכיבים אך מבלי לציין את אחוזי החומרים הפעילים שיש בהם. כעת ישנם מומחים שמזהירים מפני הסכנות שעשויות להיות בשימוש בחומרי חיטוי מפוקפקים. אחת מהם היא ג'ומוקה אוני, רוקחת בבית החולים האוניברסיטאי בלאגוס, ניגריה – שטוענת שחומרים אלה עשויים בהחלט להיות מסוכנים. חומרי חיטוי באיכות ירודה לא רק שלא מחסלים את הווירוס, אלא הם עלולים להחמיר את ההדבקה, משום שאדם המשתמש בהם עשוי לחשוב שידיו נקיות מחיידקים ו-וירוסים לאחר השימוש, כשלמעשה זה לא המצב.

לפי אוני, שהתראיינה למגזין הגרדיאן-ניגריה, חומרי חיטוי לידיים כמו אלכוג'ל צריכים להיות בשימוש רק כאשר אין לכם גישה למים וסבון. "ישנם אנשים שמייצרים חומרי חיטוי לידיים באיכות ירודה לטובת רווח כלכלי, מבלי להתחשב בהשלכות על המשתמשים. מחטא ידיים שיכול להילחם בנגיף הקורונה חייב להכיל בין 60 ל-95 אחוז אתנול או איזופרופנול". לפי אוני, מחטאי ידיים פחות יעילים להסרת וירוסים וחיידקים, במיוחד כשהידיים שמנוניות או מאוד מלוכלכות. במקרים כאלה, שטיפה במים וסבון בטוחה הרבה יותר.

אלכוג'ל (צילום: shutterstock_By FotoHelin)
בין 60 ל-95 אחוזי אלכוהול | צילום: shutterstock_By FotoHelin

עוד על נגיף הקורונה:
>> ה-CDC פרסמו רשימת תסמיני קורונה מעודכנת
>> הממצאים שמראים: הקורונה יכולה להיעלם בקיץ
>> רופאה בכירה שטיפלה בחולי קורונה בניו יורק התאבדה

רק חומרי חיטוי מבוססי אלכוהול

מתברר שישנם שני סוגי חומרי חיטוי לידיים, אלו שמבוססים אלכוהול ואלו שמורכבים מחומרים אחרים שהם אנטי בקטריאליים או נגד וירוסים. אך ההמלצה היא להשתמש אך ורק בחומרי חיטוי מבוססי אלכוהול. "לנגיף הקורונה, מחטאי ידיים מבוססי אלכוהול הם הטובים ביותר. כדי להרוג או לנטרל וירוס נדרשים לפחות 70 אחוז אלכוהול, ומכיוון שחומרי חיטוי שאינם מבוססי אלכוהול לא מכילים חומר כזה, הם לא יעילים", מסביר ד"ר לאסיס אולייבי, רופא כללי.

ויש גם מומחים שמאמינים כי שימוש בחומרי חיטוי באיכות ירודה עשוי אף לעודד התפתחות של מוטציות בנגיף הקורונה. ד"ר טוניג' אקינטדה, יו"ר התאחדות הרופאים בניגריה, טוען כי כל חומר חיטוי שמכיל פחות מ-60 אחוז אלכוהול ככל הנראה לא יעבוד – ויכול לתרום להתפתחות של מוטציות בווירוס הקורונה. הוא מציין כי חומרים אלה יכולים בסופו של דבר לגרום להתחזקות של הנגיף, שיכול לפתח מוטציות בעקבות החשיפה לחומרים אלה ולהתחזק, כחלק ממנגנון הסתגלות.

לכן ההמלצה היא תמיד לרכוש מוצרי חיטוי ממקומות אמינים כמו בתי מרקחת ולהשתמש במוצרים של חברות מוכרות המתמחות בתחום החיטוי. כדאי להימנע מקניית חומרי חיטוי במקומות שאמינותם מוטלת בספק. תמיד הסתכלו על רשימת המרכיבים, בדקו את אחוזי האלכוהול במוצר והאם יש לו רישיון של משרד הבריאות. וזכרו שאלכוג'ל לחיטוי הידיים נועד רק למקרים שבהם אין לכם גישה למים וסבון.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (04.05.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.