נזקי העישון והשפעתו על התפתחותן של מחלות שונות, ביניהן סרטן הריאות, כבר ידועים מזה שנים. לפי משרד הבריאות, כ-8,000 מקרי מוות בשנה הם תוצאה של עישון. הנתונים העולמיים מצביעים על כך שעישון יגרום למותם של כשליש עד חצי מכלל המעשנים – ויקצר את חייהם בכ-10 שנים. היום אנחנו גם יודעים שמעשנים נחשבים גם לקבוצת סיכון למחלת הקורונה, שכן הנגיף תוקף את הריאות, איבר שנפגע מעישון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כבר ביוני 2020 ארגון הבריאות העולמי הצהיר כי עישון נמצא קשור למחלה חמורה ולסיכון גבוה למוות כתוצאה מקורונה בקרב מטופלים מאושפזים. עם זאת, בחודש יולי של שנה שעברה, כשמומחים ומדענים ברחבי העולם עוד חקרו את נגיף הקורונה ואופן פעולתו, יצא מחקר שנוי במחלוקת בנוגע לעישון וקורונה.

המחקר פורסם בכתב העת European Respiratory Journal. החוקרים טענו שמעשנים נמצאים בסיכון נמוך יותר להידבק בקורונה וכי הם בסיכון נמוך לסיבוכים כמו אשפוז בטיפול נמרץ, חיבור למכונת הנשמה ומוות. מחקר זה למעשה הצטרף לשורה של מחקרים נוספים שנויים במחלוקת בהקשר של קורונה ועישון – אך לאחרונה כתב העת שבו פורסם המחקר הצהיר על הסתייגות ממנו, כיוון ששניים מתוך חמשת מחברי המחקר התגלו כבעלי קשרים לתעשיית הטבק.

חוקרים מחויבים להצהיר על ניגוד אינטרסים כשהם מפרסמים מחקרים ונראה שבמקרה זה שני החוקרים שהיו מעורבים במחקר לא חשפו זאת לפני כן.

חולה קורונה (צילום:  Pordee_Aomboon, shutterstock)
עישון הוא גורם סיכון לסיבוכים כתוצאה ממחלת הקורונה. אילוסטרציה | צילום: Pordee_Aomboon, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> כי חבל: הטעות שאתם עושים אחרי אימון
>> השינוי הפשוט שיעזור להפחתת הצריכה הקלורית

>> מומחית לירידה במשקל: טיפ מנצח שיעזור לעיכול

המחקר היה רטרוספקטיבי, כלומר החוקרים התבססו על מידע קיים וניסו לחלץ ממנו תובנות על מחלת הקורונה ועישון. הם ניתחו מידע מכ-230 אלף אנשים, מתוכם 89 אלף (כ-38 אחוזים) אובחנו בקורונה. החוקרים הסיקו שמטופלי קורונה היו לרוב זכרים מבוגרים, עם שיעור הימצאות גבוה יותר למחלות כמו סוכרת, השמנת-יתר ויתר לחץ דם. נוסף על כך, החוקרים ציינו שמעשנים היו בסבירות נמוכה יותר ב-23 אחוזים לבדיקה חיובית לקורונה, בהשוואה ללא-מעשנים. הם הוסיפו כי מעשנים לא נמצאו קשורים להשלכות חמורות של מחלת הקורונה.

בהסתייגות שפורסמה על ידי כתב העת נכתב כי אחד החוקרים שימש בזמן פרסום המאמר כיועץ עבור תעשיית הטבק ומחבר נוסף שהשתתף בכתיבת המחקר עובד בארגון שממומן על ידי חברות טבק.

פורסמה הסתייגות גם על מחקר אחר שנעשה על עישון וקורונה בשנה שעברה. המחקר טען שמעשנים מוגנים מפני מחלת קורונה סימפטומטית.