בתחילת המגפה, החשש מהתפשטות הנגיף וחוסר הידיעה לגבי מה יכול להוביל להידבקות בנגיף הדאיגו אנשים בכל רחבי העולם. עוד לפני שהמגפה הגיעה לישראל, רצינו לדעת אם אפשר להידבק בנגיף הקורונה מחבילות שהגיעו מסין ואחרי שהקורונה הגיע גם לפה, רצינו לדעת כמה זמן הווירוס מסוגל לשרוד על משטחים שונים, אם אפשר להידבק ממשלוחי אוכל וכמה זמן הוא שורד על מסכות. קנינו כמויות מסחריות של אלכוג'ל וחומרי חיטוי - והתחלנו לחטא דברים שלא היינו מעלים על דעתנו לחטא טרום-הקורונה. חיטאנו מצרכים מהסופר, ידיות בבית, אסלות ועוד.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אך מאז, נעשו מחקרים שונים בנושא ומומחים הצהירו כי הסיכוי להידבק ממשטחים הוא למעשה די נמוך. בשלב מסוים גם המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC) הודיעו כי הידבקות ממשטחים היא פחות נפוצה ממה שסברו בתחילת המגפה. זה לא אומר שהדבקה דרך משטחים אינה אפשרית, אך במרבית המקרים ההדבקה תתרחש במגע עם אדם אחר. מומחים ציינו כי בהשוואה לדברים אחרים, כמו עטיית מסכה וריחוק חברתי – חיטוי משטחים הוא לא בראש סדר העדיפויות כשזה נוגע למניעת הידבקות בנגיף. ועדיין, כדאי להיות זהירים, במיוחד עם כמות הנדבקים ההולכת ועולה בארץ. אז אמנם לא צריך לחטא הכל, אבל יש כמה אזורים מסביבכם שמומלץ לעבור עליהם. הנה המקומות שהכי כדאי לחטא:

מסכי מגע

עוד לפני הקורונה, ידענו שמסכי המגע של הטלפונים הסלולריים שלנו הם די מזוהמים, בעיקר כי אנחנו נוטים לגעת בהם בידיים לא נקיות. וכיוון שיש לא מעט חיידקים בידיים שלנו, הם עוברים למסכי המגע. גם שימוש בטלפונים בתוך השירותים לא תורם לזה ובעיקר מוביל להימצאותם של חיידקי מעיים, כאלה שמצויים בצואה – על מסך המגע שלכם, שאתם נוגעים בו גם בזמן האוכל (כן, די דוחה). עכשיו שאנחנו חיים בעולם תחת מגפה, אין ספק שהמסכים בטלפונים שלנו הם בין הדברים הראשונים שכדאי לחטא. מומלץ גם לחטא משטחים נוספים שאתם נוגעים בהם מדי יום, כמו העכבר של המחשב, משטח העכבר במחשב נייד והמקלדת של המחשב שלכם. חיטוי חפצים שאתם נוטים לגעת בהם מדי יום יכול למנוע מצב שאתם נוגעים במשטח מזוהם ובטעות נוגעים מיד אחרי זה באזור הפנים.

מחטא את ההגה (צילום: Papzi555, shutterstock)
לחטא אזורים ברכב שאתם נוגעים בהם הרבה | צילום: Papzi555, shutterstock

משטחים בתוך הרכב

אם זה התאפשר לכם, סביר להניח שבתקופה האחרונה השתמשתם ברכב הפרטי שלכם יותר מהרגיל, רק מהחשש להידבקות בתחבורה הציבורית. אבל אל תשכחו שאתם נוגעים ברכב שלכם לאחר שהייתם בחוץ במגע עם אנשים ולאחר שככל הנראה נגעתם במשטחים שיכולים להיות מזוהמים. זה אומר שגם הרכב שלכם זקוק לקצת חיטוי. המשטחים שכדאי לעבור עליהם: הידיות, ההגה וכפתורים שאתם נוטים לגעת בהם הרבה.

מנגב מסך של טאבלט (צילום:  Vedmed85, shutterstock)
חשוב לחטא מסכי מגע, מקלדות, עכברי מחשב | צילום: Vedmed85, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> חוקרים: זה הסדר שבו מופיעים תסמיני הקורונה
>> עושים פיפי לפני שיוצאים מהבית? טעות גדולה

הידית בדלת הכניסה לבית

אם אתם גרים בבית עם עוד אנשים, בין שזה שותפים, או משפחה – ואנשים רבים נכנסים ויוצאים, כדאי לחטא את ידית הכניסה לבית פעם או פעמיים ביום. לא תמיד אנחנו זוכרים לחטא את הידיים שלנו לאחר שירדנו מהאוטובוס או אחרי שקפצנו למכולת ולכן הידית של דלת הכניסה בעלת פוטנציאל להיות מזוהמת יותר בהשוואה לאזורים אחרים בבית.

חפצים שאתם משתמשים בהם מחוץ לבית

אחרונים חביבים הם החפצים שאתם נוטים לגעת בהם הרבה כשאתם מסתובבים בחוץ. אתם לא חייבים לחטא אותם כל הזמן, אבל מדי פעם כדאי. חפצים כמו המפתחות לבית ולרכב, כרטיסי אשראי, משקפי שמש וכרטיס הרב קו.