אחרי שנחשבה להצלחה בין לאומית בהתמודדות עם מגפת הקורונה, ניו זילנד חווה כעת עלייה חדה בתחלואה ובמקרי המוות כאשר החסינות יורדת, גרסאות מדבקות יותר מגיעות והחורף מגיע. אמנם עד כה שמרה ניו זילנד על סך כולל נמוך מאוד של מקרי מוות עם 1,941 מקרים מאז תחילת המגפה, אך נראה כי הגרף נמצא בעלייה מתמדת. מקרי המוות הגיעו ל-151 בשבעת הימים עד 16 ביולי, בהשוואה ל - 115 בשבוע הגרוע ביותר של הגל הקודם בחודש מרץ.

"בשבוע שעבר ראינו עלייה בתחלואה של כ - 40 אחוזים, שזה זמן הכפלה של כ - 14 ימים", אמר פרופסור מייקל פלאנק, שאף טען כי פתיחת גבולות המדינה הייתה "כנראה חלק" מההגעה המואצת של הגרסאות החדשות. הגל הנוכחי בניו זילנד משתלב גם עם עונת שפעת גרועה ומוביל לשיבושים בבתי הספר במדינה. בחלק מבתי הספר מדווחים על רבע מהמורים חולים או מבודדים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

כן לחיסונים, לא לסגרים

תת - הגרסה של אומיקרון, BA.5 מניעה את הגל הנוכחי בניו זילנד, המונה 5.1 מיליון איש. בימים האחרונים אותרו באזור גם שני מקרים של תת-הגרסה החדשה, BA.2.75, ו-  64,780 מקרים דווחו בשבעת הימים האחרונים. בשונה ממדיניות "אפס קורונה" שננקטה בתחילת המגפה ונזנחה בגל הקודם הצעדים שנעשים כעת מסתכמים בחלוקת מסכות חינם, בדיקות אנטיגן מהירות, והרחבת הגישה לתרופות אנטי-וירליות.

נכון לעכשיו, התכנסויות גדולות עדיין יכולות להתקיים, מסכות הן רק אופציה ברוב המסגרות, ובתי ספר ומקומות עבודה יכולים להיפתח ללא הגבלות. הממשלה מתנגדת בשלב זה ללחץ של כמה רופאים להחזיר את ההגבלות על התכנסויות ציבוריות או להורות על עטית מסכות בבתי ספר. "שימוש במסכות וחיסונים ממשיך להיות הדבר היעיל ביותר שאנחנו יכולים לעשות. הם נשארים קריטיים במה שהוא כרגע גל לא בלתי צפוי אבל קשה של BA.4 ו-BA.5 תתי גרסאות אומיקרון בניו זילנד", אמרה ג'סינדה ארדרן ראש ממשלת ניו זילנד.

כשנשאלה מדוע הממשלה לא חוזרת להגבלות חמורות כבעבר, טענה ארדרן שקרוב למחצית מהניו זילנדים כבר נדבקו בקורונה זאת לצד האופי המדבק של הגרסאות החדשות. כרגע הגורם הקריטי הוא החיסון, ולדבריה כל מי שמעל גיל 50 צריך לקבל זריקות דחף. "זו האוכלוסייה המבוגרת שלנו כרגע שבה אנחנו רואים את הגידול במספר המקרים". 

תושבים בניו זילנד (צילום: Tonkla foto, shutterstock)
תושבים בניו זילנד | צילום: Tonkla foto, shutterstock

המדיניות השתנתה וגם הפופולריות

ניו זילנד בלטה לחיוב בתחילת המגפה בעיקר בשל האופי הייחודי של ניהול המשבר על ידי ראשת הממשלה ארדרן. היא דיברה על הצורך של כל הניו זילנדים לעבוד יחד כ"צוות של חמישה מיליון". היא ביקשה מכולם לדאוג זה לזה, להיות אדיבים וסבלניים, ולהבטיח כי באופן קולקטיבי המדינה תנצח את הנגיף. הניו זילנדים הביעו רמות גבוהות של אמון בגישה של הממשלה. שבעה חודשים לאחר הסגר הראשון, מפלגת הלייבור של ארדרן זכתה לתגמול מהדהד בבחירות הכלליות וזכתה ב-50 אחוז מקולות המפלגה וב-65 מושבים בפרלמנט בן 120 המושבים.

אך כל זה השתנה בתחילת אוקטובר כאשר ניו זילנד התקשתה להכיל את גרסת הדלתא המדבקת. ארדרן הכריזה על מעבר לגישה "עדינה" יותר ולאחר סגר קפדני של 7 שבועות היא הכניסה מודל רמזור חדש. היא קשרה את החלטתה להגדלת שיעורי החיסונים, בטענה שהחלטתה היא חלק מתוכנית רחבה יותר של בריאות הציבור. מאז היא מיעטה להתעסק ולתדרך באופן שוטף בנושא הקורונה והעדיפה להתעסק בנושאים אחרים כמו ביטחון וכלכלה. 

האם שינוי המדיניות והעלייה במספרי המתים גם ישפיעו על הפופולריות שלה? על פי הסקרים נראה שכן. הבחירות במדינה יהיו רק שנה הבאה אך הסקרים הנוכחיים מראים על הפחתה ניכרת במעמדה. מחאות קטנות שיוצאות מדי פעם לרחובות על רקע הקורונה לצד זעם על העלייה ביוקר המחייה מראים כי "הצוות של חמישה מיליון" שניסתה ארדרן לבנות מתחיל להתפורר.