אדם אחד, שחולה בהתקררות או שפעת, שמתעטש במשרד סגור – זה כל מה שצריך בשביל להידבק במחלות חורף. מיד טיפות שמכילות את הווירוס יתפזרו באוויר וככל הנראה ידביקו את כל מי שבסביבה. לחלופין, יכול להיות שתידבקו פשוט כי לרוע מזלכם נגעתם במשטח או חפץ שאדם חולה נגע בו קודם, מבאס.
החדשות הטובות הן שיש כמה דברים די פשוטים שאם תקפידו לעשות יעזרו לכם להימנע מההידבקות:

1. אוכלים? שטפו ידיים קודם

שמירה על היגיינה מונעת מחלות, ולכן זה הוא כלל חשוב לכל ימות השנה, אך בייחוד בחורף כשהווירוסים מאיימים מתמיד. אם מדי פעם אתם נוהגים לחפף ולחטוף עוגיה מהמטבחון המשרדי רגע אחרי שלחצתם יד לקולגה במסדרון – אז בחורף זה פחות מומלץ. כשהחיידקים אורבים בכל פינה, ידית או משטח, כדאי להקפיד על שטיפת ידיים לפני האוכל ובכלל.

2. פירות הדר וכמה שיותר

תפוז, קלמנטינה, אשכולית, פומלית ועוד פירות הדר, המלאים בוויטמין C וויטמין A הם בדיוק מה שהגוף שלכם צריך כדי להתחזק ולהצליח לדחות וירוסים ונגיפים שנמצאים סביבו בחורף. מלבד הפחתת רמות לחץ דם, פירות הדר מחזקים את מערכות ההגנה הטבעיות וכך מפחיתים את הסיכון לחלות.

פירות הדר  (צילום:  Lightspring, shutterstock)
הגוף שלכם זקוק לויטמין C | צילום: Lightspring, shutterstock

3. השתמשו בתכשירי חיטוי וניקוי

מתברר שהניקיון משפיע לא מעט על הבריאות שלנו ושל ילדינו, ושחללים שאינם נקיים דיים עלולים לתרום גם הם להידבקות במחלות. לכן תמיד ובמיוחד בחורף כשכולם סביבנו חולים, חשוב להקפיד על ניקוי וחיטוי גם של מקומות שפחות שמים לב אליהם בניקיון היומיומי, אך למעשה הם כר פורה לחיידקים. כך למשל מומלץ לחטא לא רק ידיות של דלתות ואת שלטי המזגן והטלוויזיה שכולם נוגעים בהם – אלא גם משטחים שונים בבית, ברכב ובמשרד.

חיטוי אולי נשמע כמו פעולה מסובכת, שרלוונטית בעיקר לאזור חדר השירותים והמקלחת, שם רובכם כנראה מקפידים לשפוך אקנומיקה. אך למעשה, קיימים היום בשוק מוצרים שמאפשרים חיטוי מהיר וקל של מגוון משטחים וחפצים, כך לדוגמה ספריי החיטוי של דטול, שמתאים לכל המשטחים בבית, מחסל 99.9 אחוז מהחיידקים שנמצאים על הספה או על מושבי הרכב בהשפרצה קלה, ללא סכנה שהריהוט יפגם מהניקוי, וגם מתנדף מיד ומותיר אחריו ניחוח נעים. ואולי הכי חשוב – בניגוד לחומרי ניקוי וחיטוי אחרים, הוא אינו רעיל ולכן אפשר לחטא איתו בקלות גם משטחים שנמצאים בשימוש ילדים.


4. תתחילו לזוז

פעילות גופנית חשובה וחיונית לבריאותנו בכל ימות השנה, אך בחורף הצורך להזיז את הגוף ולהזרים את הדם גדל אף יותר. בעוד שיפור הכושר הגופני הוא מטרה נעלה בפני עצמה, בחורף הכנסת פעילות גופנית לשגרה היומית שלנו יכולה גם ממש לעזור במניעת הידבקות במחלות – היא ממריצה את מחזור הדם, מחזקת את הגוף, שומרת על הבריאות, וכמובן משפרת את ההרגשה העצמית ומצב הרוח.

אישה מתאמנת בפילאטיס (צילום:  Syda Productions, shutterstock)
תזרימו את הדם, זה טוב לבריאות | צילום: Syda Productions, shutterstock

5. פתחו חלונות

אוורור חלל הפנים יגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה שלכם בהתמודדות עם מחלות חורף. נכון, זה עלול להיות קצת לא נעים לספוג את הרוח הצוננת, אבל בעזרת וילון עדין למשל אפשר לחסום את רוב הקור שחודר פנימה ועדיין לדאוג לסירקולציה של האוויר. ובכל אופן, עדיף ללבוש שכבה נוספת להגנה מהקור ולנשום אוויר נקי.

6. זה הזמן לוותר על הנימוסים

השתדלו להימנע משהייה בקרבת אנשים חולים. בנאלי קצת, אך זו האמת – הכי קל לא להידבק בווירוסים אם לא נמצאים ליד מי שנושא אותם. הבעיה היא שזה לא תמיד כל כך פשוט, אם הקולגה שחולק איתכם משרד לא מפסיק להתעטש לכל עבר, זה לגמרי הזמן לוותר על הנימוס ולרמוז לו שכדאי שילך הביתה לנוח ולטפל בעצמו. רחוק מכם ככל האפשר, בבקשה.
מצד שני, אם אתם קמתם מנוזלים היום, תהיו טובים לעצמכם ולשאר המשרד ואל תתביישו לחתום על יום מחלה או שניים ולחזור רק כשהמצב בטוח.

7. התעטשו לתוך הזרוע

אם כבר נדבקתם והחלטתם לא להסתגר בבית אלא ללהגיע למשרד או לפגוש חברים, כדאי שתהיו נחמדים ותשדלו לא להדביק אף אחד אחר. אחת הדרכים למזער את הסיכוי להדבקה המונית היא פשוט להקפיד לכסות את הפה והאף במהלך התעטשות. הטעות הנפוצה היא לעשות את זה באמצעות כפות הידיים, מה שעלול בהמשך דווקא לסייע בהתפשטות החיידקים לחפצים, משטחים ואנשים אחרים. לכן ההמלצה הרפואית היא להתעטש דווקר אל תוך כפל המרפק, נשמע מוזר? תתרגלו.