בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים מבינים את יעילותו של הטיפול הטבעי בכלל ואת השימוש בצמחי מרפא בפרט. מדובר בטיפול עם פרופיל בטיחותי גבוה וכמעט ללא תופעות לוואי שמסוגל לסייע במגוון רחב של בעיות – פיזיות ורגשיות. בדיוק בגלל זה יותר ויותר הורים לוקחים את הילדים שלהם לקליניקות לטיפול הרבליסטי (בצמחי מרפא) ונעזרים ברפואה הטבעית במגוון מקרים, אולם גם כאן חשוב לדעת כי טיפול בילדים מצריך תשומת לב מיוחדת ודגשים שונים לעומת הטיפול הטבעי במבוגרים. "לטעמי, העניין הכי חשוב שצריך להבין כשבאים לטפל בילדים הוא היותם רגישים מאוד גם בגוף וגם בנפש", מסביר שרון קוצר, הרבליסט קליני, מייסד ומנהל מחקר ופיתוח בברא צמחים.

הרגישות אצל ילדים, מניסיונו של קוצר, משפיעה בשני כיוונים. מצד אחד, הם גדלים ומשתנים מאוד מהר, מה שהופך אותם לחזקים כי הגוף שלהם רגיש לשינויים ויודע לפתור בעיות במהירות גבוהה. מצד שני, הם גם בתהליך רגיש ועדין של התפתחות ולכן אם יש התחלה של סטייה לכיוון לא טוב, זה עלול להתעצם ולהפוך בהדרגה לבעיה רפואית שתלווה אותם לאורך זמן. "לעומת זאת, אם אנחנו דואגים לייצב ולתמוך בילדים מגיל צעיר – הם גדלים להיות אנשים בריאים ומאוזנים יותר במהלך החיים", מסביר קוצר, "טיפול בצמחי מרפא בבעיות אלה בגיל צעיר הוא קל יחסית מכיוון שהגוף שלהם מגיב לטיפול מהר וטוב יותר מאשר בגילאים מבוגרים".

בגלל אותה רגישות ותגובתיות, קוצר מסביר כי טיפול טבעי בילדים מצריך תשומת לב מיוחדת. "בגישת הרפואות המסורתיות, חשוב לטפל בילדים באמצעים עדינים שלא יפריעו או יתערבו במקצב הטבעי של הגוף בצורה אגרסיבית, ולכן אנחנו תמיד מחפשים לתת טיפול שהוא יותר תומך ומחזק", הוא אומר, "רפואת הילדים המודרנית לא תמיד מתייחסת להיבט של החיבור בין הגוף והנפש אצל הילד. מניסיוני כמטפל הוליסטי, ילדים שלא עולים במשקל או ילדים מאוד אלרגיים, לרוב סובלים מבעיות גם באספקטים אחרים. זה אף פעם לא מסתכם רק בספיגה לא מיטבית או באלרגיה עקשנית, וחשוב להבין את התמונה המלאה ולהתייחס אליה בטיפול בהתאם".

"במקרים רבים הילד פשוט יקצין נטיות קיימות"

ישנן מספר בעיות עיקריות איתן מגיעים ילדים לקליניקה ההרבליסטית. הראשונה קשורה לקשיי קשב וריכוז שונים. "קשיים אלה אינם קשורים רק לתפקוד הילד בכיתת הלימוד, אלא לעוד תופעות רקע עליהן הילד וההורים מתלוננים לעיתים קרובות כגון פחדים, התפרצויות כעס, קשיי הרדמות ושינה, בעיות בוויסות החושי, מגוון של תופעות אלרגיות ולעיתים גם טיקים או תסמונת טורט", מסביר קוצר, "לכן, כשאנחנו בוחנים את הילדים לעומק אנחנו רואים שקשיי הקשב והריכוז נובעים מבעיות התנהגותיות ורגשיות עמוקות יותר. אנחנו נתקלים בבעיות אלו בתדירות גבוהה יותר בתקופה האחרונה, ככל הנראה לאור המצב הכללי בארץ ותחושת חוסר היציבות בצל המגפה".

עבודה מהבית (צילום: Dragana Gordic, shutterstock)
"קשיי הקשב והריכוז עלולים לנבוע מבעיות התנהגותיות ורגשיות, המופיעות בתדירות גבוהה בתקופת הקורונה" | צילום: Dragana Gordic, shutterstock

הבעיה השנייה בעקבותיה מגיעים ילדים לקליניקה היא מה שאנו מכנים ברפואה הטבעית "חולשה חיסונית", שמתבטאת בהתקררויות תכופות או דלקות אוזניים חוזרות ונשנות ועוד. "מדובר בילדים שחולים כל הזמן. זאת בניגוד לילדים אחרים שמגיעים לקליניקה עם  אלרגיות מגוונות, אסתמה או אקזמה של העור, פריחות ורגישויות נוספות", מסביר קוצר ומתייחס לבעיית האלרגיות, השלישית במספר, אותה רואים בקליניקה.

הבעיה הרביעית והעיקרית קשורה למערכת העיכול אצל ילדים. מכאבי בטן, עצירויות, שלשולים ונושאים של עלייה במשקל – כל אלו מוצאים את דרכם אל הקליניקה ההרבליסטית. "אצל תינוקות ופעוטות אנחנו רואים בהתחלה עלייה לא מספקת באחוזונים, אבל לאחר מכן אצל ילדים גדולים יותר זה כבר עניין של עיכוב בגדילה. לפעמים זה לגמרי עניין פיזיולוגי ואין מה לדאוג, אבל לפעמים זה נובע ממה שהרפואות המסורתיות מגדירות כ"חולשה" או "יציאה מאיזון" של תפקוד מערכת גוף כלשהי ובדיוק בגלל זה אנחנו מבררים מהו המקור", אומר קוצר. "למעשה, המצב המלחיץ הזה, בו חלק גדול מהתלמידים לא ידעו אם הם מתחילים את שנת הלימודים עד כמה שעות לפני פתיחת בתי הספר, מביאה לתחושה של חוסר וודאות וחוסר יציבות בגלל השינוי במסגרת. ילד צריך מסגרת שמסמנת לו מה התחום שלו ובתוכה הוא גדל בביטחון. כשהיא לא שם – הילד לא יודע מה קורה איתו מחר, ולצד תחושת האיום מהחדשות שנמשכת הרבה זמן, זה הופך למתכון לבעיות. אני רואה בקליניקה שכל ילד לוקח את זה לכיוון שלו. אחד יראה החמרה באלרגיה, שני בכאבי בטן ושלישי בהתנהגות יותר אגרסיבית או חרדתית. במקרים רבים הילד פשוט יקצין נטיות קיימות ותפקידנו הוא להבין את זה".

מקבלים תמונה מלאה על הילד

אז איך מצליחים למצוא את האיזון ולתמוך בתפקוד התקין של מערכות הגוף של הילד? גם כאן, הסוד הוא קודם כל לבחון את כלל הנסיבות והאספקטים. "כשילד מגיע אלינו עם בעיה של פחדים או בעיה התנהגותית בבית הספר, אנחנו לא מתייחסים רק לנושא או לבעיה שלשמם הוא הגיע, אלא בודקים נתונים נוספים שמוסיפים על הפרופיל הבריאותי שלו ומספקים תמונה מלאה על הילד, כמו איכות השינה, התנהגות עם חברים, הרגלי אכילה או תחומי עניין. לרוב נרצה גם לשמוע את הילד עצמו, כי המילים שלו הרבה פעמים מדויקות ועוזרות לנו להבין איפה הבעיה", מסביר קוצר.

לאחר קבלת התמונה המלאה, מתקדמים לבחירת הטיפול עבור הילד. מעבר להמלצות תזונתיות בראייה נטורופתית הוליסטית, הנחיות לאורח חיים מסוים כמו הקפדה על פעילות גופנית, תשומת לב להתנהגות ועוד, קוצר דואג להתאים טיפול טבעי הכולל צמחי מרפא. "לרוב אנחנו נשלב יותר מצמח אחד, ואנחנו נבנה לילד 'מרשם צמחי' (פורמולה) שמותאם לצרכים הייחודיים שלו", אומר קוצר. "לפעמים זו תהיה פורמולת מדף שאפשר לרכוש בחנויות ולפעמים היא מותאמת אישית, זה תלוי במטפל. הפורמולה היא למעשה שילוב של מספר צמחי מרפא הפועלים במספר כיווני תמיכה במקביל – זה העיקרון המוביל ברפואת הצמחים המסורתית. אפשר לדוגמה להשתמש בצמח שמשמש מסורתית למיקוד ולפוקוס, יחד עם צמח שמשמש להתמודדות טובה יותר עם מתחים ועוד צמח שעל פי הגדרת רפואת הצמחים תומך בתהליכי עיכול וספיגה או בתהליכי חיסון. החוכמה של השילובים האלה – זו רפואת הצמחים המסורתית-הוליסטית עתיקת היומין. היא מייחסת לצמחים ולרכיביהם יכולת לתמוך במערכות גוף שיצאו מהאיזונים העדינים שביניהם, כדי לחזור לתפקוד תקין. ואם כבר מדברים על ילדים, כדאי לציין כי צורת הנטילה של הצמחים מגוונת, וכוללת בין היתר סירופים, תמציות נוזליות, אבקות ואפילו תוספים שאפשר להכניס למזון כמו שייקים, סמוד'יס, דייסות ועוד, כך שהילדים יוכלו לצרוך אותם בצורה זמינה ופשוטה".

כאמור, אחד מהיתרונות הבולטים והחשובים ביותר של צמחים הוא פרופיל הבטיחות שלהם, שנחשב למאוד גבוה, כאשר מקפידים על נטילתם במינונים המומלצים. יש ספרות מקצועית הרבליסטית שמאגדת בתוכה גם את נושא המינונים והבטיחות, והיא נשענת על ניסיון של מאות ואלפי שנים, מה גם שצמחי המרפא בהם משתמשים הרבליסטים בארץ מוגדרים כצמחי מאכל. "לאורך השנים הרבות בהן אני מטפל בצמחי מרפא יצא לי להיתקל לעיתים נדירות מאוד בתופעות לוואי, וגם אז – הן היו קלות מאוד", מספר קוצר, "זו הסיבה שרפואת הצמחים המסורתית נחשבת לבטוחה מאוד. הסינים למשל, מייחסים לרפואה המסורתית, שכוללת דיקור וצמחי מרפא, משקל רב בטיפול בבעיות בריאותיות. כשמדובר במצבים אקוטיים או במקרים מסכני חיים הם יחפשו את הרפואה המערבית בבתי החולים, אולם אם מדובר במצבים מתמשכים בהם הבריאות הכללית אינה במיטבה  – הם יחפשו קודם כל את הרפואה הטבעית המסורתית. מניסיוני בקליניקה, צמחים עושים עבודה מצוינת עבור ילדים".  

צמחי מרפא (צילום: shutterstock By Africa Studio)
"פרופיל הבטיחות של צמחי מרפא הוא מאוד גבוה, כאשר מקפידים על המינונים המומלצים" | צילום: shutterstock By Africa Studio

אם הגעתם עד לכאן, סימן שכבר די השתכנעתם שכדאי לנסות. אז במיוחד בשבילכם – 4 צמחים עיקריים המשמשים זה אלפי שנים לטיפול בילדים. חשוב לציין כי חלק מהמחקרים המוזכרים מטה  עדיין ראשוניים, ודורשים ביסוס מדעי נרחב יותר לשם הסקת מסקנות מחקריות תקפות.

מליסה

המליסה היא קרובת משפחה של המנטה ולעלים שלה יש ריח לימוני משכר. מדובר באחד מצמחי המרפא העתיקים ביותר בשימוש האדם ובזכות עדינותה היא מתאימה במיוחד לשימוש בילדים. ברפואת הצמחים המסורתית המליסה ידועה כמעניקה תחושה מחבקת, משרה נינוחות ורוגע כלליים, ומשכך, היא משמשת זה אלפי שנים להרגעה במצבים של מתחים נפשיים, פחדים, דאגות ותחושות מועקה וגם לשינה טובה.  הייחודיות של המליסה היא בהשפעתה המרגיעה גם על מערכת העיכול, וזו הסיבה שמרבים להשתמש בה במצבים בהם מתחים נפשיים משפיעים על הבטן ומתבטאים בכאבים, בהתכווצויות, בגזים ובנפיחות בטנית, בעיות עיכול שונות ועוד.

מבחינה מדעית, מנגנון הפעולה המשוער של המליסה מקושר להשפעתה על המוליך העצבי גאבא – לו ידועה השפעה מרגיעה. כמו כן, יש מחקרים קליניים שמצביעים כי למליסה השפעה משרת רוגע במצבי סטרס, קשיי שינה, פחדים וחששות. באחד המחקרים, נבחנה השפעת המליסה במשולב עם צמח הולריאן, על ילדים קטנים שחוו חוסר מנוחה וקשיי שינה. החוקרים הסיקו כי הצמחים הראו יעילות ופרופיל בטיחות גבוה גם בילדים צעירים.

פירות ופרחי סמבוק

ברפואת הצמחים המסורתית נהוג להכין מהפירות המבושלים ומהפרחים מיצויים וסירופים ייעודיים לתקופת החורף, לשם תמיכה כללית בחוסן הגוף ומנגנוני ההגנה הטבעית ולהקלה על הצטננויות ובעיות חורף נפוצות כמו שיעול, נזלת וגודש באף.

רבים מהאנשים שהתנסו בסמבוק מעידים על יעילותו כצמח חורף קלאסי, וכעת גם התוצאות של מחקרים קליניים מצביעות על יתרונות הסמבוק. במחקר ישראלי מבוקר פלסבו, 93% מהאנשים שנטלו תמצית סמבוק עם תחילת התסמינים הוויראליים האופייניים דיווחו על שיפור ניכר תוך יומיים-שלושה, בהשוואה לאלו שנטלו פלסבו - להם לקח 6 ימים מלאים כדי לחוש שיפור. במחקר נורבגי מבוקר פלסבו, אלו שנטלו סירופ סמבוק עם תחילת התסמינים הנפוצים דיווחו על שיפור 4 ימים לפני קבוצת הפלסבו, והם נזקקו לפחות תרופות ללא מרשם להקלה סימפטומטית. למעשה, מנגנון הפעולה הפוטנציאלי של הסמבוק מיוחס לחלבון בצמח שנמצא כמעכב את היכולת של נגיפי חורף מסוימים לחדור לתאי הגוף ולאחר מכן להמשיך ולהתרבות. כמו כן, הסמבוק נחשב לצמח בעל פרופיל בטיחותי גבוה, אך אין לצרוך את הפירות ללא בישול מקדים.

מרווה

למרווה ידועים שימושים רבים ברפואה המסורתית, כחלק מטיפול בדלקות אוזניים והצטננויות, גירויים בחניכיים ובחלל הפה, להרגעת כאבי בטן, להפגת גזים ולשיפור העיכול וגם הזיכרון. בארץ, האוכלוסייה הערבית המקומית משתמשת במרווה למטרות בריאותיות כחלק מהרפואה המסורתית.

מחקרים גילו כי המרווה מכילה כ- 160 פוליפנולים שונים – אלו הם רכיבים צמחיים שבגוף פועלים כנוגדי חמצון. במחקר נמצא ששתיית כוס תה מרווה פעמיים ביום, העלתה משמעותית את יכולת ההגנה נוגדת-החמצון של הגוף ואף וויסתה את מדדי הכולסטרול. מספר מחקרים קליניים קטנים הראו שנטילת תמצית מרווה תרמה לשיפור הזיכרון, מצב הרוח והמיקוד. במחקר שכלל 135 משתתפים נמצא כי הרחת הצמח בלבד תרמה לזיכרון ולמצב הרוח, אולם נדרשים מחקרים נרחבים כדי לבסס מדעית את השפעות המרווה.

זרעי שומר

השומר הוא צמח תבלין ארומטי מוכר, אך מלבד שימושיו הקולינריים שמור לו מקום של כבוד ברפואת הצמחים המסורתית, בה משמשים זרעיו לתמיכה בתהליכי עיכול וספיגה, לשיפור התיאבון ולהקלה על כאבי בטן, התכווצויות ובכל מצב של "בטן רגישה". חליטת זרעי שומר היא גם מן המפורסמות בעולם להקלה על קוליק בתינוקות, ופורמולות מדף צמחיות רבות מכילות תמציות מהזרעים למטרה זו. גם בהודו, זרעי השומר מוגשים בסיום כל ארוחה כדי לסייע לעיכול המזון, להפגת גזים, למניעת נפיחות בטנית וגם להסדרת היציאות. לזרעי השומר מיוחסת פעילות נוגדת עוויתות בזכות מגוון רחב של שמנים נדיפים שהם מכילים, ובשל כך נעשה בהם שימוש מסורתי נוסף - להרגעת שיעולים, לכיוח ולנשימה קלה במצבי הצטננויות.

חשוב להבהיר כי צמחי מרפא אינם תרופות. כמו כן, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד של גישות טיפוליות ברפואה המשלימה. המידע במאמר אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת, וכמובן שאין בו תחליף לייעוץ רפואי או לטיפול תרופתי. נשים בהיריון, מניקות, ילדים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.