מה אם נגיד לכם שמוצר אחד, שעולה 35 שקל בלבד, יכול להחליף את מסיר האיפור שלכם, סבון הפנים וגם את מרכך השיער שלכם? נעים להכיר: שמן הקוקוס, טרנד ביוטי ובריאות שכובש את העולם בחודשים האחרונים וגורם להמוני נשים וגברים לסיים את מערכות היחסים היקרות שלהם עם מוצרי הטיפוח המסורתיים. גווינת פלטרו שוטפת איתו את הפה, ג׳יזל מורחת אותו אחרי חשיפה לשמש, בלייק לייבלי מעסה בו את קצוות השיער שלה ואנג׳לינה ג׳ולי אוכלת אותו לארוחת הבוקר. עשרות אתרי אינטרנט מוקדשים לשמן הקוקוס והיתרונות שלו, ואפשר כבר להכריז כי מדובר בטרנד לוהט, שהמשתמשות בו טוענות שהוא מסייע להן בכל עניין אסתטי - מסימני מתיחה וצלוליט ועד אקנה, עקיצות יתושים ועור שרוף מהשמש.

כדי להבין את עצמת הטרנד צריך רק להביט בנתוני המכירות. לפי הדיילי מייל הבריטי, מכירות שמן הקוקוס עלו ב-2014 בלא פחות מ- 442 אחוז - וזה רק בסופרמרקט הבריטי ״סיינסבריז״. הוכחה נוספת להייפ סביב שמן הקוקוס תוכלו למצוא באתרים והעיתונים ברחבי העולם, כשעוד ועוד עדויות וכתבות על יתרונותיו ממלאים את העיתונים. לפני הכל, נסביר שמדובר בשמן קוקוס כתית אורגני, או באנגלית Virgin Organic Coconut Oil. המשמעות היא שהשמן הזה הופק בלחיצה הראשונה של ה״בשר״ של הקוקוס הטרי והאורגני – דהיינו, מהחלב שלו בלבד. באנגליה אפשר למצוא אותו כבר בסופרים, על המדפים לצד שמן הזית והקנולה, אבל בישראל הוא עוד לא מוצג ברשתות המזון המסורתיות. בינתיים תוכלו לחפש אותו בחנויות הטבע או להזמין אותו באינטרנט בקלות. קופסה של 355 מ״ל של שמן קוקוס כתית אורגני (Organic Virgin Coconut Oil) תעלה לכם 35 שקלים בלבד באתר iherb והרשו לנו להניח שהוא זמין באתרים רבים אחרים, לבחירתכן.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

טיפוח בלי חומר משמר

בניגוד לשמנים אחרים, את שמן הקוקוס כנראה תפגשו במצב מוצק: הוא נמס בטמפרטורה של 24-25 מעלות, כך שבימי החורף הקרים תוכלו לקחת מלוא היד והוא יימס בה לאיטו, בעוד בקיץ תפגשו בנוזל. ״שמן הקוקוס תופס תאוצה בתעשיית הקוסמטיקה והרפואה בשנים האחרונות״, מסבירה ד״ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור. ״בבישול הוא מוכר כבר שנים ועל פי מחקרים בודדים, החומר נמצא יעיל בטיפול בשלל בעיות כמו מחלות דם, תת פעילות של בלוטת התריס ואיזון תפקוד המערכת החיסונית. לא ברור למה גילו את יתרונותיו דווקא עכשיו, אבל לפי הספרות המקצועית הוא מכיל שומן רווי שיציב בטמפרטורות משתנות״. למה זה טוב? ובכן, ד״ר אקרמן מגלה שהמשמעות של התכונה הזו, היא שהשמן לא משנה את ההרכב שלו גם בטמפרטורות גבוהות ואפשר לשמור אותו שנים בטמפרטורת החדר: ״התכונה הזו היא יתרון עצום בתעשיית הקוסמטיקה, כי יש צורך בפחות חומרים משמרים בזכותה.

גם היכולת של שמן הקוקוס להיספג בעור היא אחד היתרונות הגדולים שלו. "הבעיה איתה מתמודדים רוב התכשירים הקוסמטים היא איך לעבור דרך העור ולחדור אותו", מסבירה ד"ר אקרמן. "שמן הקוקוס עושה זאת ביעילות, לכן הוא יעיל בבעיות שדורשות לחות ושימון לעור. בזכות המרכיבים שלו הוא נותן לחות והזנה משמעותיות, שנספגות היטב בעור. הוא נמצא יעיל בשימוש בבעיות כמו אסטמה של העור, פסוריאזיס ואקזמה״. האתר ״Organic Facts" אף טוען כי השמן מסייע במניעת הזדקנות מוקדמת של העור בגלל שהוא אנטי אוקסידנטי ורווי בשומן רווי טבעי. השומנים הללו מועילים לעור בכך שהם מתמקמים מתחתיו ושומרים עליו חלק ובריא, עוזרים לצבע שלו ומצמצמים את הנקבוביות. ואם זה לא מספיק, יש בו ויטמין E שתרומתו לעור ידועה, חומצות שומן שמגנות מזיהומים והוא גם עשיר בחלבונים ששומרים על העור.

 גם אתם רוצים? אספנו עבורכם כמות לא מבוטלת של שימושים נהדרים שאפשר לעשות בבית עם שמן הקוקוס – שימו לב כי כמות קטנה של ממנו מספיקה כדי להשיג את האפקט הרצוי וגם אין צורך להשתמש בו לעיתים תכופות כמו שמנים אחרים, שכן הוא שומר על הלחות לאורך זמן. 

מסיר איפור - במקום לשפשף את העיניים שעות כדי להיפטר מהמסקרה שמן הקוקוס ממיס ומנקה גם את האיפור הכי עמיד שיש. איך עושים את זה? לוקחים קרם בגודל של מטבע חמש אגורות, מורחים אותו על צמר גפן ומשתמשים בו כמסיר איפור. חשוב לא לשים המון מהשמן, ואפשר גם למרוח את השמן בעזרת צמר גפן ואז להסיר אותו בעזרת צמר גפן שנטבל במים חמים.

במקום סבון פנים - שמן שמכיל אנטיאוקסידנטים, ויטמינים ויכולות אנטי דלקתיות ימיס בקלות את המוצרים שמבוססים על שמנים אחרים ונדבקים לנקבוביות שלנו. קחו מגבת פנים חמימה ולחה ושימו אותה על הפנים לעשרים שניות. אחרי שהפנים חמימות ולחות מעט, מרחו מעט שמן על העור, תנו לו לפעול למשך 30 שניות ואז השתמשו במגבת כדי לנגב אותו בעדינות. העור שלכן נותר שמנוני? כמה טיפות של שמן עץ התה יסייעו בניקוי. אגב, אם העור לח מספיק אחרי השטיפה, יכול להיות שתוכלו לוותר על קרם הלחות לפנים - אבל תמיד חשוב להקפיד על קרם הגנה מהשמש. כאן תוכלו לראות איך לנקות את הפנים בשמן.

שמן קוקוס
"בזכות שמן הקוקוס אפילו הגבות שלי הפכו להיות מלאות יותר והריסים יותר ארוכים | צילום: higherperspective.com

קרם רגליים - שמן קוקוס מעולה לטיפוח עור הרגליים, במיוחד עור סדוק ויבש. הסדקים לא ייעלמו בין לילה, אבל העור יהפוך רך יותר תוך ימים בשימוש בשמן.

קונדישינר או מסכה לשיער - כדי להשתמש בשמן לשיער או לקרקפת, המיסו אותו בשמש בכך שתשימו את הכמות הדרושה, או טבלו אותו במים חמים דרך כלי קיבול. אל תשימו אותו במיקרוגל. מה שכן, השמן לא מסתדר עם פן, אז אם אתן מכורות - תצטרכו לעשות פה בחירה כואבת.

טיפול בבעיות עור כמו אסטמה של העור, פסוריאזיס ואקנה – המחקר המדעי בנושא עדיין בעיצומו, אבל זה שכבר קיים מתייחס לכך שהשמן מכיל פרוטאינים שתורמים לעור בתהליך ההחלפה של תאים חולים או מתים. כך השמן לא רק נלחם בזיהומים והדלקות, אלא גם מרפא את הסימנים הנראים לעין של מחלת העור. בינתיים, לא מעט נשים וגברים מדווחים על שיפור גדול במצב העור שלהם במצבים הללו. ״שמעתי על השמן בפייסבוק וראיתי שיש המון בחורות עם עור בעייתי ואקנה ששימוש בשמן סייע להן״, מספרת מירי פרקס, משתמשת טרייה, ״יש לי עור שמן עם נטייה לפצעונים והחלטתי לנסות. ההשפעה הייתה מדהימה: אחרי שבוע רוב הפצעונים נעלמו, האדמומיות חלפה והנקבוביות שלי הפכו להיות קטנות יותר". מירי רוקחת לעצמה מסיכה שמורכבת משליש שמן קוקוס, שליש שמן זית ושליש שמן קיק. לתערובת היא מוסיפה 2 כפות שמן חוחובה. "אני משתמשת בתערובת גם כמסיר איפור ואני גם מרגישה שהגבות שלי הפכו להיות מלאות יותר ושהריסים יותר ארוכים, זו גם הסיבה שאני עושה בתערובת שימוש כמסכה לשיער פעם בשבוע. זנחתי כמעט לחלוטין את סבון הפנים, מסיר האיפור ומי הפנים, אז זה גם חוסך הרבה כסף״. מסבירה פרקס.

>> מלחץ דם ועד סרטן: מדריך לבדיקות תקופתיות

טיפוח לשפתיים - בניגוד לחומרים אחרים לטיפוח השפתיים, שמכילים לא פעם חומרים שלא הייתן שמחות להכניס אל מערכת העיכול שלכן, שמן הקוקוס יעשה לה רק טוב. השמן יטפח את השפתיים ויעניק להן לחות.

דאודורנט - אדווה, בת 25 מחיפה, משתמשת בדאודורנט משמן קוקוס, ומאז היא מרגישה הרבה פחות גירוי באזור בית השחי. "אני מרגישה ממש טוב עם הדאודורנט הזה, זה מדהים, אני ממשיכה להזיע אבל הזיעה שלי לא מסריחה. ככה לא נסתמות לי נקבוביות הזיעה, ואני יכולה להמשיך לעבוד בעבודה פיזית או להתאמן. הזיעה שלנו משחררת רעלים, לכן זה מאוד חשוב שנמשיך להזיע, וזה גם טוב לעור. לי יש מחלת עור, לכן אצלי זה עוד יותר משמעותי". אדווה מנדבת לנו את ה"מתכון" לדאודורנט שלה: לוקחים 2 כפות שמן  קוקוס אורגני מכבישה קרה, 1/4 כוס קורנפלור, 1/4 כוס סודה לשתייה, 10-20 טיפות שמן ארומטי בשביל הריח. מחממים סיר קטן של מים ומעל האדים שמים קערה - בתוכה שמים את שמן הקוקוס עד שהוא נמס. ברגע שהוא הופך לנוזל, מורידים מהאש ומוסיפים את הקורנפלור והסודה לשתייה. מערבבים היטב. לאחר מכן מטפטפים שמן ריחני לפי בחירתכם, ומוזגים לצנצנת. סוגרים ומחכים שיתקרר. הדאודורנט עמיד, אך בין 3 ל-4 חודשים אחרי הכנתו יכול להיות שכבר יהיה לו ריח מוזר ותצטרכו להכין חדש.

כמה טיפים שחשוב שתדעו: כבר בשלב המזיגה הדאודורנט יהיה סמיך מעט, אבל לא כמו שהוא יהיה לאחר שהוא יתקרר. הדיאודורנט מתקשה מאוד בקור ונהייה מאוד קשה למריחה - לכן הוא גם נקרא "דיאודורנט קיץ". שמנים אתריים שלא מומלץ לשים בדיאודורנט בשל גירוי לעור - עשב לימון, עץ התה ופירות הדר למיניהם. אפשר לשים שמן לבנדר, וניל, הדס.

גם במטבח - אבל שמן הקוקוס נפלא גם במטבח, כך שתוכלו לטגן שניצלים ועל הדרך לטפח את המרפקים. האתר Authority Nutrition, ששם לו למטרה לחפש מידע מדעי לגבי טרנדים בריאותיים, בדק את תופעת שמן הקוקוס והכתיר אותו  כ״סופר פוד״. לשמן הרכב ייחודי של חומצות שומניות בעלות השפעה רחבה על הבריאות, כמו עזרה בהיפטרות מהכולסטרול בדם, שיפור תפקוד המוח ועידוד שריפת אנרגיה. השמן התפרסם גם במטבח, למשל, בספרי הבישול ״A Modern Way to Eat״ של אנה ג׳ונס ו"The Art of Eating Well״ של האחיות המסלי והמסלי, מדברים רבות על יתרונותיו הבריאותיים כמועיל למערכת החיסון וכמסייע לשליטה על רמות הסוכר בדם. אפשר להשתמש בו בכל מקום במטבח - מאפייה של בראוניס לבישול של מנות מקופצות ואפילו צלי וקארי.

לא רק טיפוח – הסגולות הבריאותיות של שמן הקוקוס // אוהד נזנין כהן

  • שמן קוקוס הינו שומן רווי המכיל בתוכו מספר חומצות, ביניהן החומצה הלאורית, שידועה ביכולתה להתמודד עם פתוגנים שונים כמו חיידקים (נמצאה כיעילה נגד סטאפילוקוקוס זהוב הגורם לזיהום ורעלת דם), וירוסים (במחלות כמו שפעת והרפס) ופטריות שונות כמו הקנדידה אלביקנס, הנמצאת בדרך כלל במערכת העיכול ויכולה לגרום לשלל תופעות לוואי. בנוסף לכך שמן הקוקוס מכיל חומצה קפרילית, שאינה נספגת כלל בגוף והיא בעלת יכולת אנטי-פטרייתית, שתעזור במצבים של קנדידה וגינלית או קנדידה מערכתית.
  • שומן רווי אמנם הוא נחשב כמעלה את הסיכון לכולסטרול גבוה ולמחלות לב, אבל מחקרים קליניים הראו לאחרונה ששמן קוקוס מכיל חומצות שומן מסוג אחר, שדווקא מועילות בהורדת רמות ה-LDL (הכולסטרול הרע), ומועילות בהורדת רמות הטריגליצרידים. בכך מסייע השמן להפחית את הסיכון לפתח מחלות לב. אותן חומצות שומן קצרות ובינוניות-שרשרת גם מסייעות בהורדת משקל עודף ויכולות לסייע לכבד להשתקם מפגיעה או ממחלה מסוימת. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהחומרים מהם מורכב שמן הקוקוס מומרים בקלות יחסית לאנרגיה ובכך מקלים על עבודת הכבד והלבלב. מה עוד? שמן הקוקוס קל לעיכול ועוזר בתפקוד תקין של בלוטת התריס ושל המערכת האנדוקרינית, שאחראית על חילוף החומרים בגוף.
  • מעבר לחיוניות שלהן למערכת העיכול, מחקרים הראו כי חומצות השומן בשמן מצליחות להעלות את רמת גופי הקטון במחזור הדם, גופים שמספקים אנרגיה לתאי המוח והלב. אצל אנשים שלוקים במחלות כמו אלצהיימר, דמנציה ואפילפסיה ישנה בעיה באספקה תקינה של אנרגיה אל תאי המוח ומכך נובעת המחלה. באותם מחקרים חלה הטבה במצבי אלצהיימר ודימנציה קלים ואצל ילדים חולי אפילפסיה נראתה הפחתה בהתקפים.  

    אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא
>> נמאס לכם משכיבות סמיכה רגילות? הנה 5 תרגילים שיגוונו לכם