משחקת עם השיער (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
המסכה הטובה ביותר לשיער מסתתרת בתוך בקבוק שמן הזית שלכם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
הפריחה הקולינרית ושפע השמנים הזמינים בכל חנות טבע או סופר, מספקים לנו אפשרויות בחירה רבות. אבל מה הכי בריא ומה ישמש אותנו לדברים נוספים?

הכי טוב לטיפול בפסוריאזיס: שמן המפ

שמן המפ מופק מזרעי הקנאביס, עשיר בחומצות שומן חיוניות שהגוף לא יודע לייצר לבד, מכיל חלבון מלא ואומגה 3, 6 ו 9, יעיל להורדת לחץ הדם, לטיפול בדלקות כרוניות ולסיוע בהפרעות קשב וריכוז (בשל ההשפעות של חומצת השומן אומגה 3 על המוח). יכול גם לעזור במניעת מחלות נוירולוגיות כמו אלצהיימר ופרקינסון.
יתרונות נוספים: בנוסף, אחד הפתרונות הטובים ביותר למחלות עור כמו פסוריאזיס - בשימוש חיצוני ופנימי.
מינון ושימוש: 2 כפיות ביום. אפשר לשלב עם סלט או ישירות לפה. ניתן גם למרוח על נגעי פסוריאזיס.

הכי טוב לכולסטרול: שמן אבוקדו

מכיל בעיקר חומצות שומן חד בלתי רוויות, המסייעות בהפחתת הכולסטרול בדם. בנוסף, מדובר בשמן המומלץ לטיגון ולבישול, בשל טמפרטורת העישון הגבוהה שלו. הוא עשיר בוויטמינים, בכלורופיל ובנוגדי חמצון.
יתרונות נוספים: אין. עם זאת, חשוב לציין את חסרונו הבולט של השמן שבא לידי ביטוי דווקא בטעמו הייחודי והחזק שאינו מתחבב ע"י רבים.
מינון ושימוש: במגוון שימושים במטבח הביתי: לטיגון, לסלט ועוד.

שמן זרעי ענבים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עשיר בנוגדי חמצון - פי 20 מוויטמין C. שמן זרעי ענבים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הכי טוב לשיער: שמן זית

בדומה לשמן אבוקדו, גם שמן הזית מכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות, המסייעות בהפחתת כולסטרול בדם, עשיר בוויטמין E ובנוגדי חמצון.
יתרונות נוספים: מסתבר שהמסכה הטובה ביותר לשיער מסתתרת ממש בתוך בקבוק שמן הזית. הניחו מעט שמן בין כפות הידיים ומרחו לאורך השיער. חפפו רגיל לאחר שעתיים ותיהנו משיער רך כמשי.
מינון ושימוש: רוצים לפתוח את הבוקר בשיא הבריאות? כף שמן זית וכף לימון סחוט טרי מהולות ברבע כוס מים פושרים יעשו את העבודה.

להבהרת כתמי שמש: שמן זרעי רימון

מכיל חומצת שומן אומגה מסוג 5, עוזר בהפחתת כולסטרול וסוכרת ומטפל בטחורים. ידוע כאנטי סרטני חזק בפעילותו, גורם להרס תאים סרטניים ומומלץ בעיקר לטיפול בסרטן השד. מכיל 60 אחוז חומצה לינולאית, המגבירה את גמישות העור ומחזקת את כלי הדם.
מינון ושימוש: 7 טיפות ביום בשעה קבועה מתחת ללשון על מנת שיכנס וייספג לזרם הדם.
במריחה: להבהרת כתמי שמש או ע"י מריחה על עור הפנים מידי ערב, אשר תשמש כסרום נגד קמטים.

שמן המפ (צילום: wikimedia user: Photohound)
מומלץ לטיפול בפסוריאזיס ונגעים בעור. שמן המפ | צילום: wikimedia user: Photohound

קרם לפנים: שמן קוקוס

שמן קוקוס ידוע כמחזק את מערכת החיסון ומכיל כ-90 אחוז שומן רווי, ולכן אינו משנה את הרכבו בבישול. לחומצות השומן שבו מבנה ייחודי המשפיע לטובה על פעילות המוח ועל פעילות נוגדת פטריות.
יתרונות נוספים: קרם הלחות הטוב ביותר הוא שמן קוקוס. מרחו אותו על עור הפנים והרגליים ותגלו עולם חדש. כמו כן, יעיל במקרים של בעיות של גרד ומחלות עור כגון "אטופיק דרמטיטיס", או קנדידה בנרתיק. מריחה קלה באזור המגרד תגרום להקלה משמעותית.  
מינון ושימוש: מומלץ לטיגון בשל נקודת העישון הגבוהה שבו.

הכי טוב לטיגון: שמן זרעי ענבים

ידוע בטעמו הניטרלי ובעל תכונות נוגדות חמצון (פי 20 מוויטמין C!). עשיר בוויטמין A , מחזק כלי דם ורידיים ומצוין לטיגון.
מינון ושימוש: ניתן למריחה על עור הפנים, על מנת לשמור על לחות העור ולסייע בריפוי פצעים.

זיהומים ודלקות: שמן אורגנו

מקור השמן בצמח אורגנו פראי. על אף שאינו מתאים כלל לשימוש קולינרי, הוא ידוע בפעילותו האנטי חיידקית. שימושי בעיקר לטיפול בבעיות של זיהומים במערכת העיכול כמו פרזיטים וטפילי מעיים,  ובמערכת הנשימה, כמו גם בדלקות גרון, דלקות בדרכי השתן ועוד. בדרך כלל משווק בטיפות או בכמוסות המכילות גם שמן זית. טיפות אחדות ביום יספקו לכם את יתרונותיו הבריאותיים. אסור לשימוש בהריון ובהנקה.
מינון ושימוש: בין 5-7 טיפות מהולות בכוס מים פעמיים עד שלוש ביום.
בשימוש חיצוני: ניתן למרוח על עור מודלק או פטרייתי 5-10 טיפות מהולות בשמן זית או בשמן שקדים. במקרה של כאב גרון או אפטות, ניתן לשים כמה טיפות ממנו במים, לגרגר ולירוק. בנוסף, ניתן למרוח על המצח ואזור הסינוסים מקל על תסמיני דלקות באזור.

שמן קוקוס (צילום: higherperspective.com)
קרם הלחות הטוב ביותר . שמן קוקוס | צילום: higherperspective.com

אז עם איזה שמן באמת כדאי לטגן?

כאמור, השמן המומלץ ביותר לטיגון או בישול הוא שמן האבוקדו וגם שמן זרעי ענבים. אפשר לטגן גם עם שמנים שיכולים לעמוד בטמפרטורת עישון גבוהה גם כמו הזית והקנולה בכבישה קרה, אבל בשילוב עם שמנים רוויים כמו שמן קוקוס שאינו משנה את הרכבו בבישול.

איפה לאחסן?

"באופן כללי, חשוב לשמור את השמנים בבקבוק כהה וסגור", מסביר כהן. "מומלץ לשמור בקירור את שמן ההמפ והפשתן בשל תכולת חומצות השומן מסוג אומגה 3 . חימומם עלול לגרום לחמצון וקלקול השמן".

לסיום, קבלו טיפ שימושי במיוחד, שניתן ע"י יעל קרן, דיאטנית קלינית: "מאחר שטיגון אינה שיטת ההכנה המומלצת, אשר במהלכה נוטה השמן להתחמצן ולהתקלקל, אפשר לפתור את הבעיה ע"י הוספת חתיכת גזר טרי למחבת בתחילת הטיגון. הבטא-קרוטן שבו ימנע את חמצונו של השמן וישמור על איכותו".

  • ייעוץ מקצועי לכתבה:

אבידן כהן - נטורופת ברשת המרפאות "כללית רפואה משלימה" ומרצה לרפואה משלימה.
ורד כהן - יועצת תזונתית לאורח חיים בריא.יעל אבנון, נטורופתית מומחית לאבחון בדיקות דם בשיטת ביוגנוסטיקה.

>>  זהירות, ספא: ממה אתם חייבים להיזהר בפדיקור?