הסתיו הגיע והחורף מתקרב, ומזג האוויר הפכפך מתמיד. אנחנו נעים מקצת גשם פה ושם ובחזרה לשבוע נוסף של חום. רובנו מתמודדים עם השינויים בטמפרטורה בצורה פשוטה, אך יש אנשים, ולא מעט כאלה, שכל שינוי כזה הוא קטסטרופה בשבילם. מערכת החיסון שלהם מגיבה בצורה כה חזקה לשינויים, שהם מפתחים תסמיני אלרגיה מכל דבר קטן שקורה סביבם.

תסמיני האלרגיה משתנים בין אדם לאדם והם יכולים להתבטא בקוצר נשימה, נזלות, שיעול, גרד בעיניים ואסטמה של העור. והצד הקיצוני יותר הוא האנשים שמערכת החיסון שלהם מאוד חלשה, והם נדבקים בקלות מכל נגיף באוויר שבדרך כלל יתבטא בשפעת, מחלות חורף וחום גבוה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אנשים שרגילים לסבול מתסמינים אלה, יכולים לחזק את פעולת מערכת החיסון לפני הופעת הסימפטומים בשני אופנים, ראשית עליהם להעלות את רמת ספירת הדם הלבנה שלהם, כלומר את כמות נוגדני מערכת החיסון. שנית, עליהם לעבוד על מיקוד מערכת החיסון. במקום שתהיה תקיפה חזקה מול כל אלרגן קטן, כמו שקורה בתגובה אלרגית, התקיפה צריכה להיות בהתאם לעוצמת הפתוגן שחודר לגוף. תגובה אלרגית פועלת על אותו עיקרון של מחלות אוטואימיוניות – הגנה מוגזמת על הגוף שגורמת לפגיעה באורח החיים.

ברפואה הקונבנציונלית יש דרכים שונות לטפל בבעיות אלה, ביניהן תרופות המדכאות את מערכת החיסון ופעילותה. היתרון בצמחי מרפא הוא שישנם צמחים שיודעים לחזק ולווסת את פעולת מערכת החיסון ללא פגיעה בה. להלן תרופות סבתא, כל הצמחים שיוכלו לסייע לכם בעת עונות המעבר:

אסטרגלוס | מחזק את הצ'י

שורש האסטרגלוס מגיע מהרפואה הסינית העתיקה (בשם Huang Qi), עוד מלפני 2,000 שנה. זהו אחד הצמחים החשובים ברפואת הצמחים המערבית ואני מאוד אוהב לשלב אותו כחלק מהפורמולה לטיפול. לפי רפואת הצמחים האסטרגלוס נחשב לצמח אימיונומודולטור, כלומר שפעילות הצמח היא לאיזון מערכת החיסון – במיוחד של מערכת הנשימה העליונה. לפי הרפואה הסינית האסטרגלוס נחשב מחזק צ'י (אנרגיית החיים) ודם.

לשורש טעם מתוק והאנרגיה שלו חמימה כך שיכול להשתלב מצוין בחליטות חורף. אך חשוב לזכור שבחליטות רוב החומרים הפעילים נשארים בצמח ולא ניתן להפיק מהם מיצוי איכותי, לכן רצוי להשתמש בצמח במיצויים יבשים (אבקות וכמוסות) או מיצויים נוזליים (טינקטורות). בנוסף, האסטרגלוס נחשב לצמח שמחזק מאוד ומשפר את התמודדות הגוף בפני מצבי מתח משתנה, או במילים אחרות מאפשר לנו לקחת דברים יותר בקלות, בין אם זה את שינויי מזג האוויר או אירועי סטרס משתנים. האסטרגלוס מתאים גם במצבי עייפות, חולשה וחוסר ויטאליות. ניתן להשתמש בצמח לתקופות ממושכות למניעה וחיזוק וגם במצבי חולי אקוטי, כיוון שלצמח יכולת נוגדת וירוסים. ניתן להשיג את האסטרגלוס בבתי טבע ואצל מטפלים ברופאת הצמחים.

סקוטלריה סינית  | מצבי שיעול כרוניים

שורש הסקוטלריה גם הוא מגיע מהרפואה הסינית העתיקה (בשם Huang Qin), וגם בו השימוש קיים כבר אלפי שנים. זהו אחד מהצמחים הראשונים בהם אני בוחר לטפל בכל מה שקשור לאלרגיות כרוניות המתבטאות במערכת הנשימה והוא משתלב בצורה מעולה עם האסטרגלוס. שני הצמחים יופיעו יחד בפורמולות המיועדות לאלרגיות במערכת הנשימה וויסות פעולת מערכת החיסון ויחד יאזנו את התגובה האלרגית.

הצמח נחשב אנטי אלרגי, אנטי דלקתי ונוגד חמצון. הסקוטלריה יעילה למצבי שיעול כרוניים, אסטמה, נזלות על רקע אלרגי (בדרך כלל יופיעו כנזלות מימיות ושקופות), דלקות במערכת הנשימה, הורדת חום גוף במצבי חולי – לפי הרפואה הסינית הצמח מסלק חום מהגוף. את הצמח אפשר להשיג בבתי טבע, אך רצוי לשלב אותו יחד עם צמחים נוספים בהתאמה אישית לפי התבטאות האלרגיה אצל כל מטופל באופן אינדיבידואלי.

אכינציאה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מעלה את ספירת הדם הלבנה, מחזק כללי ומסלק פסולת מטבולית מהגוף. אכינצאה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עוד ב-mako בריאות:
>> וגיניזמוס: כשהראש רוצה סקס והגוף לא
>> שומרים בבטן: מיתוסים ממערכת העיכול
>> אימון למקצוענים: הפלאנק שיפרק אתכם

אכינצאה | מסלק פסולת מהגוף

על שורש האכינצאה אמרו כבר הכל, אך כיוון שהצמח מאוד חשוב, אזכיר אותו גם כצמח שמחזק את מערכת החיסון, מעלה את ספירת הדם הלבנה, מחזק כללי ומסלק פסולת מטבולית מהגוף, מה שהופך אותו למאוד יעיל במצבי התקררות חוזרת, גם במצב האקוטי של המחלה וגם במניעתה. מטפלים ומטופלים רבים נוטים לחשוב שניתן להשתמש בצמח רק במצב האקוטי וחוששים משימוש במקרים כרוניים. מניסיוני הקליני אני רואה תוצאות טובות גם במצב האקוטי וגם למניעה של מחלות חורף. את שורש האכינצאה ניתן למצוא בכל בית טבע, כצמח בודד או כחלק מפורמולה לחיזוק מערכת החיסון.

ג'ינסנג קוראני וסיבירי

שני השורשים נפוצים מאוד לשימוש ברפואת הצמחים הסינית והמערבית, והם נחשבים כצמחים מאוד מחזקים: הג'ינסנג הקוראני ממריץ את מערכת החיסון ויהיה יעיל בעיקר למצבים בהם ישנה חולשה חיסונית, הג'ינסנג הסיבירי שנחשב לאח הקטן של הג'ינסנג הקוראני, נחשב אימיונומודולטור – מווסת ומחזק את פעילות מערכת החיסון. שני הצמחים נחקרו המון במהלך השנים האחרונות ויהיו יעילים למגוון רחב של בעיות, ביניהן עומס נפשי ממושך.

השורשים מסוגלים לחזק את פעילות בלוטת האדרנל האחראית להפרשה של הורמוני סטרס ולעזור בהתמודדות במצבי הסטרס. השורשים טובים לבעיות נשימה, חיזוק חיסוני ובנוסף בעלי קשת רחבה של פעילויות, כך שיכולים לתמוך במצבים אחרים לגמרי, למשל תמיכה בחולי סוכרת ובכיוון לתמיכה בפוריות הגבר. את הג'ינסנג לסוגיו ניתן להשיג בבתי טבע ובתי מרקחת, אך יכולות להיות מגוון אינטראקציות עם תרופות ומצבי לחץ דם גבוה, לכן מומלץ להתייעץ עם מטפל לפני לקיחת הצמח.

אבץ | תמיכה בבלוטת התימוס

פעילות נוגדת חימצון ופעולת סילוק רעלים מהגוף דורשות אבץ זמין בכמויות גדולות כדי שיוכלו לשמור על רמת בריאות תקינה. מערכת החיסון תלויה באופן ישיר ברמת האבץ, בפעילות, בתגובה ובוויסות שלה. האבץ חשוב בתמיכה בבלוטת התימוס, האחראית על יצירת מערכת החיסון בגילאים צעירים. בנוסף, האבץ משתתף במגוון רחב של פעולות מערכת החיסון ביניהן גם ביצירת תאי מערכת החיסון: לימפוציטים, תאי natural killer T cells, CD4, Interleukin 2 ו- SOD.


מעבר לכך, האבץ חיוני גם למערכת הרבייה הגברית – ספירת זרע ומניעת גדילת בלוטת הערמונית.
את האבץ ניתן להשיג במזון על ידי צריכת קטניות, אגוזים לסוגיהם, ומוצרים מהחי. מעבר למזון אפשר לרכוש תוספי אבץ בחנויות טבע ובתי מרקחת.

Jade Screen | מערכת חיסון יציבה

פורמולת צמחים המגיעה אלינו הישר מהמסורת הסינית העתיקה, בה הפורמולה נקראת Yu Ping Feng San. הפורמולה משלבת בתוכה מספר צמחים, ביניהם האסטרגלוס שצוין בתחילת הכתבה ושניים נוספים. את הפורמולה יש לקחת דווקא במצבים בהם הגוף בריא, לקראת תקופה בה ידוע שיש סיכוי גבוה יותר לחולי. לפי הרפואה הסינית, עיקרון הפורמולה הוא חיזוק הצ'י המגן וייצוב ה"חיצון", כלומר להגן עלינו מפני חדירת פתוגנים ולשמור על מערכת חיסון יציבה. הפורמולה מניעתית ואינה נועדה לשימוש במצב אקוטי של מחלה. את הפורמולה יש ליטול חודש ברציפות כדי לקבל השפעה מקסימלית. ניתן להשיג את הפורמולה כתכשיר בבתי הטבע השונים.

מרק עדשים, עשבי תיבול, בהרט ולימון (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
והכי חשוב לשמור על תזונה נכונה ובריאה שתחזק את המערכת החיסונית | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

המערכת החיסונית צועדת על קיבתה

מלבד צמחי המרפא האלה, חשוב לזכור שהבסיס למערכת חיסונית מאוזנת הוא קודם כל תזונה נכונה. יש להתאים את התזונה שלנו גם לתקופות השנה, ולדאוג לאכול מזונות שיחזקו אותנו ויכילו את מירב הוויטמינים והמינרלים, שחשובים להגברת נוגדי החמצון ותומכים במערכת החיסון. כדי להשיג מגוון רחב מאוד של ויטמינים מומלץ לאכול פירות טריים כמו קיווי ופירות הדר, ירקות שורש אותם מומלץ לצרוך במרקים חמים, או ירקות טריים כמו גמבה (המכילה ערכי ויטמין C  גבוהים ממה שנוטים לחשוב), עלים ירוקים כמו פטרוזיליה, כוסברה, עלי בייבי, עלי רוגולת הגינה (מכילה גם אומגה 3) ועלי מנגולד המכילים גם הם ערכים גבוהים של נוגדי חמצון מינרלים וויטמינים. ניתן לשלב אותם בסלטים, מרקים או  תבשילים - מומלץ להוסיף את העלים הירוקים בסוף הבישול ולא בתחילתו כדי לשמור על ערכי הוויטמינים שנאבדים בחימום. מבחינת מינרלים, אין מה לדאוג, החימום לא פוגע בהם.

הרבה אנשים סובלים מאלרגיה עונתית שקשורה לחילופי עונות והם בטוחים שזה קשור אך ורק למזג האוויר, אולם במקרים רבים ראיתי שיפור משמעותי כאשר המטופלים שלי הפסיקו את צריכת מוצרי החלב לחלוטין. רצוי להימנע גם מצריכת סוכרים, כיוון שסוכר מעודד שגשוג של חיידקים ודבר זה מקשה על מערכת החיסון בהתמודדות מול הפתוגנים. חשוב לציין שנושא התזונה הוא עניין מורכב שחייב להיות מותאם בצורה אישית לכל מטופל, לפי היכולת, לפי הכיוון הטיפולי ולפי גורמים משתנים נוספים שחשוב להבין אותם לפני בניית תפריט.

דאל עדשים

להלן מתכון פשוט להכנה לחורף לשמירה על הבריאות:

המצרכים:

כוס וחצי עדשים כתומות
בצל, קישוא, גזר, תפוח אדמה, בטטה – חתוכים לקוביות, יחידה אחת מכל סוג
2 שיני שום
כפית קארי
כף שמן זית

אופן הכנה:

טגנו את הבצל והשום טיגון קל, הוסיפו את הירקות החתוכים, העדשים והתבלינים, כסו הכל במים חמים ובשלו כ-30 דקות עד שהעדשים נהיות ממש רכות. אפשר לאכול כמרק אם מוסיפים יותר מים או כתבשיל אחרי שכל המים נספגים ומתאדים. לבריאות!

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא.

 >> בטור הקודם: סובלים מדלקת פרקים? כך תטפלו במפרקים שלכם