אקנה היא מחלת העור הנפוצה ביותר. לרוב היא תופיע בגילאי ההתבגרות, אבל גם בגילאים מבוגרים יותר. בתהליך יצירת הפצעים המזוהים כל כך עם המחלה, משתתף החיידק Propionibacterium Acnes, כשרוב האנשים חושבים שהוא הגורם לאקנה ומכאן מרימים ידיים כאילו נגזרה עליהם קללה משמים.

אבל החיידק מהווה אחוז קטן מאוד מתהליך המחלה ולמעשה, הוא רק תוצר שלה וביטוי חיצוני למשהו שקורה עמוק בתוך הגוף. הפצעים מוגלתיים לרוב וכשנוצרת חסימה של זקיק השערה, החיידק מתרבה ומשחרר אנזימים הגורמים לפירוק חֵלֶב ועידוד יצירת דלקת מקומית. לכן, טיפול חיצוני עם משחות אנטי-בקטריאליות יכול להיות יעיל במידה מסוימת, אך אינו פותר את הבעיה מהשורש. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אפשר להגיד שאקנה הוא בעיה הורמונלית כיוון שהוא נוצר עקב שינויים הורמונליים או חוסר איזון הורמונלי – כמו אצל בני נוער, העוברים שינויים הורמונליים טבעיים בתהליכי הגדילה והבשלות המינית, כתגובה להורמון הטסטוסטרון, שהוא אמנם הורמון מין זכרי אך הוא קיים גם אצל בנות. אחד הסימפטומים שנובעים נוכח קיומו אצל נשים הוא אקנה, לצד שיעור יתר, קול גברי, חשק מיני גבוה ועוד.

גם אצל נשים הסובלות מתסמונת השחלה הפוליציסטית, תסמונת מורכבת המאופיינת בחלק מהמקרים ברמות גבוהות של אנדרוגנים – רמות גבוהות של הורמוני מין – טסטוסטרון, DHEA, רמות נמוכות של SHBG . מעבר לבעיות סביב המחזור החודשי (ווסת לא סדיר, היעדר ווסת ובעיות פוריות), יופיע אקנה בפנים, בחזה ובגב, כמו גם שיעור יתר. לרוב התסמונת תטופל בעזרת גלולות למניעת הריון שיסדירו את המחזור באופן מלאכותי, אולם עם הפסקת נטילת הגלולות הבעיה תתעורר מחדש ויהיה צריך לסייע לגוף להתאזן הורמונלית בלעדיהן.

האקנה נחשב גם כ"סוכרת של העור", לא אחת המחלה מיוחסת כאינדיקציה לעלייה ברמות האינסולין. תזונת העולם המערבי גורמת לעומס מטבולי על תאי הגוף, כשבמיוחד מדובר על חלב ומוצריו. הבעיה העיקרית עם החלב היא החלבונים המצויים בתוכו: הורמון הגדילה IGF-1 שדומה במבנה שלו לאינסולין. תפקידו העיקרי של הורמון זה בחלב יונקים הוא לאותת לגוף שהוא בשלב התפתחות וגדילה, אך ערכים גבוהים של IGF-1  ואינסולין מביאים להפרשת האנזים 5 אלפא רדוקטאז ואיתו לעליית רמות האנדרוגנים (DHEA) - ההורמונים הזכריים. על בסיס מנגנון זה נוצר האקנה, לכן לסובלים מהמחלה רצוי להימנע ממזונות שלא מכילים סיבים תזונתיים ובעלי רמות סוכר גבוהות כמו פחמימות פשוטות, ממתקים ומזונות עתירי שומן טראנס. כמובן יש להפסיק את צריכת מוצרי החלב לסוגיהם.

אקנה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא לפוצץ, לא לגרד ובכלל - עדיף לא לגעת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

צמחי מרפא

לצמחי מרפא יכולת רפואית חזקה בכל הנוגע לאקנה. הם בעלי אספקט חשוב מבחינת פינוי פסולת ורעלים מהגוף, תמיכה בניקוז לימפתי מהעור ועוד. במקרים בהם מאובחן חוסר איזון הורמונאלי, יש הרבה מקום לטיפול בעזרת צמחי המרפא. אבחון מדויק על ידי התבוננות במטופל וזיהוי האלמנטים הדרושים לחיזוק הינו הכרחי. צמחים רלוונטיים עם זיקה לעור הם:

חומעה הצהובה – rumex crispus. צמח שגדל בארץ ואפילו בתקופה זו פורח. השימוש הוא בשורש של הצמח. טעמו מריר, לכן יש לצרוך אותו בצורה של טינקטורה (מיצוי נוזלי עם אלכוהול בה הצמח עובר השרייה ארוכה של לפחות 14 יום). הטעם המריר תורם בפעילות הכבד והזרמת דם למערכת העיכול ומכאן פינוי רעלים ממנה והורדה בעומס המטבולי. הצמח יעיל גם במצבי עצירות שונים.

בנוסף לרומקס, צמח הפועל על מנגנון דומה הינו הלפה הגדולה – arctium lappa. הצמח אינו גדל בר בארץ אבל נמצא בשימוש על ידי הרבליסטים רבים ואפילו מטפלים מהרפואה הסינית. לצמח גם איכות מרירה התורמת בפינוי רעלים מהגוף, והוא נחשב, לפי הפיטותרפיה, כמטהר דם. בנוסף יש לו יכולת נוגדת חמצון ואנטי דלקתית החשובה במצבים דלקתיים בעור. את הצמח ניתן להשיג על ידי מטפלים בצמחי מרפא.

במקרים בהם רמות האנדרוגנים (ההורמונים הזכריים) גבוהות, ניתן להשתמש בדקל הננסי – serenoa repens. פירות הדקל הננסי מגיעים אלינו מאמריקה והוא מאוד מוכר בקרב בעלי הפרוסטטה המוגדלת שצורכים אותו כתרופה. הצמח נחקר רבות ומתאפיין בחסימת האנזים 5 אלפא רדוקטאז, שאחראי על עליית ההורמונים הזכריים. בזכות פעולה זו, הצמח מצליח להוריד את רמות האנדרוגנים בגוף. מעבר לכך, הצמח נחשב גם לאנטי דלקתי, כך שיכול מאוד לתמוך בתסמיני האקנה.

לתסמונת השחלה הפוליציסטית – צמח בעל חשיבות עצומה הוא האנג'ליקה הסינית – dang gui. צמח זה מגיע מהמסורת הסינית העתיקה, השורש שלו מכיל חומרים שיודעים להיקשר לקולטני האסטרוגן בגוף ומכאן שלצמח יכולת לווסת את רמות האסטרוגן. לפי המסורת הסינית הצמח נחשב כמניע ומזין דם, פעולה התורמת בהנעת חומרים מזינים לעור הפגוע ומסייעת לאזור הבטן התחתונה שם נמצאות השחלות בחידוש רקמות ותאי אפיתל ו. לצמח השפעה נוגדת חמצון ונחשב לצמח מחזק מערכת עצבים. כיוון שהצמח סיני הוא לא גדל בר בארץ, ניתן להשיגו על ידי מטפלים בצמחי מרפא או בבת מרקחת.

דקל ננסי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נחשב לאנטי דלקתי. דקל ננסי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
האיש הביוני: "אני מצליח להרגיש מרקמים דרך הפרוטזות" 
איך להפסיק לעשן ב-10 צעדים פשוטים

טיפולים חיצוניים

לכל מקרה אקנה יכול להיות גורם שונה, והשפעה שונה על הגוף. יש מצבים של אקנה קר ומצבים של אקנה חם וצריך לבחון לכך את הרקע, אבל ניתן גם להקל על תסמיני המחלה באמצעות טיפולים חיצוניים. עיקר ההשפעה החיצונית לא יהיה לאיזון מטבולי או הורמונלי, אלא יותר חיטוי מקומי ואיחוי הפצעים ורקמות עור פגועות.

פעולה ראשונה שכדאי לעשות היא להזין את הגוף בהרבה נוזלים במיוחד בחודשי הקיץ. פעולה שניה היא לא לגעת בכלל בפנים, לא לפוצץ, לא לגרד, פשוט להניח לפנים לעשות את פעולת הריפוי הטבעית. האזור בו האקנה מפושט צריך להישמר נקי, אך סבונים חזקים מידי דווקא מחמירים את המצב. הם גורמים להורדה מוחלטת של שכבת הסבום (שכבת חלב המופרשת בעור) מתאי זקיק השערה. הגוף מבין מכך שישנו צורך בהפרשת סבום חדשה וגבוהה יותר כדי להשלים את החסר, ושוב המצב חוזר להיות דלקתי עקב חסימת זקיק השערה מעודף סבום.

רצוי לעשות שטיפות עדינות לניקוי הפנים, לדאוג שהאזור לא יתייבש מידי, להוסיף חומרי הזנה לעור, כמו נוגדי חמצון ולדאוג לחיטוי מקומי. בשטיפות הפנים ניתן להשתמש בחליטת תה ירוק. התה הירוק מכיל חומרים נוגדי חמצון שנקראים ECGC. רצוי את התה הירוק לצרוך מהעלים עצמם ולא מתיונים. יש לחלוט כף עלים בתוך כוס מים רותחים ולהמתין כעשרים דקות לקירור. עלי תה ירוק ניתן להשיג בחנויות טבע. אפשרות נוספת היא לטפטף על מקל אוזניים שמן אתרי של עץ התה ולמרוח על החטטים – לשמן האתרי תכונות נוגדות דלקת חזקות כך שהן יכולות להפחית את האדמומיות ואת גודל הפצעון.

קרם קלנדולה – הקלנדולה נחשבת לאחד הצמחים הכי נפוצים לפתרון בעיות עור. היא מתאימה כמעט לכל בעיית עור, כשהצמח מכיל חומרים פעילים המסייעים בהאצת תהליך האפיתליזציה – האצת חידוש תאי העור. פעולה זו תורמת לאיחוי רקמות עור פגועות. בנוסף לצמח יכולת אנטי דלקתית, הקלנדולה גם עוזרת בהפחתת גרד ופריחות. הצמח נחשב כצמח עדין ובטוח לשימוש גם לתינוקות. קרם קלנדולה ניתן להשיג כתכשיר בבתי מרקחת, או בבתי הטבע.

חימר ירוק – מסכות מחימר ירוק יתרמו בספיחת סבום עודף ורעילות מנקבוביות העור, כך שיעזרו בניקוי וחיטוי העור. כמו כן, החימר עשיר במינרלים חיוניים לבריאות העור ומאיץ תהליכי החלמה של רקמות פגועות. את החימר ניתן להשיג בביתי הטבע השונים. כדי להכין מסיכה מערבבים 2 כפות אבקת חימר במים עד קבלת מרקם בוצי. את המסכה יש למרוח על הפנים, להמתין מספר דקות לייבוש מלא ולשטוף היטב. מומלץ לאחר השטיפה למרוח קרם לחות לא שומני כדי למנוע ייבוש יתר.

_OBJ

תזונה

יש להימנע באופן מוחלט ממזונות מטוגנים, מסוכרים, צ'יפס, שתייה ממותקת, שוקולדים וכדומה. התזונה צריכה להכיל כמה שיותר מזונות עם ערך ORAC גבוה, זהו ערך המודד את כמות נוגדי החמצון במזון מסוים. מזונות בעלי ערך ORAC גבוה הם כל סוגי פירות היער, כמו אוכמניות שחורות, חמוציות, פטל, תותים ובנוסף גם שום, פולי קקאו ושאר הפירות והקטניות.

מומלץ על שתיית חליטות תה ירוק, לא ממותק. התה מכיל ערכים גבוהים של נוגדי חמצון המסייעים להילחם ברדיקלים החופשיים, שגורמים לפגיעה בעור, כלי דם, איברים פנימיים ומעודדים תהליכי הזדקנות.

חומצת השומן אומגה 3 – יש שומנים ויש שומנים בריאים. אומגה 3 עוזרת בתהליכים נוגדי דלקת, תורמת לבריאות התאים ובעלת פעילות נוגדת חמצון. ניתן לצרוך אומגה 3 בתזונה – זרעי פשתן, זרעי צ'יה, עלי רוגולת הגינה, אגוזים ודגי ים צפוני שהמומלצים ביניהם הם הסרדינים (לא משומרים).

פרוביוטיקה (החיידקים הטובים) יכולה לשפר את האקנה בכך שתורמת לפעילות מעי תקינה: המזון מתעכל בצורה יעילה יותר ובאופן עקיף מורידה את רמת הדלקתיות במחזור הדם. ניתן לרכוש פרוביוטיקה בבתי טבע ובתי מרקחת.

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

>> בטור הקודם: איך מטפלים בעקיצות יתוש?