מי שלא סובל ממיגרנות לעולם, אבל לעולם לא יבין במה מדובר. הכאב החד הזה, לרוב בצד אחד של הראש, חוסר היכולת לתפקד לצדו, הצורך לעמעם את כל העולם – מיגרנה זה אמנם כאב ראש, אבל זה גם הרבה יותר מזה. ולפעמים, גם אף כדור לא עוזר. למרבה המזל, אפשר למצוא גם נחמה ברפואה טבעית, שיכולה להיות מאוד אפקטיבי למי שסובל כרונית מהתופעה.

המיגרנה הקלאסית מתאפיינת בכאב פעימתי, ממוקד וחזק בצד אחד של הראש. כאשר התקפי מיגרנה יכולים לקרות על בסיס שבועי ואפילו יומיומי, הם משאירים את הסובלים מהם בתחושת חוסר אונים מתמדת – בעיקר מתוך התחושה שלא משנה מה יעשו ברגע ההתקף, פרט לכדורים חזקים מאוד מסוג טריפטנים, אין משהו שיוכל להכניע את הכאב. כך הם עלולים להפסיד ימי עבודה או אירועים חשובים, ונאלצים "לבלות" במנוחה בחדר חשוך ושכיבה במיטה תוך כדי התקפלות מכאב, שלעיתים לא מאפשר כלל שינה. במקרים חריפים המיגרנות מלוות גם בבחילות והקאות, לצד תופעות נוספות כמו ה'אאורה' – הבזק של אור שמופיע כהפרעה בראייה, ואלחוש באיברים שונים בגוף.

המיגרנה מיוחסת לרוב כהפרעה במערכת העצבים שמשפיעה על כלי הדם, ולרוב מטופלת בכדורים שעובדים על מערכות אלה, אולם אלה לא מונעים את ההתקף אלא רק מטפלים בכאב עצמו. מי שרוצה לחיות חיים נטולי מיגרנות חייב לבצע  בירור ובדיקה מעמיקה – מה גורם להן מלכתחילה, ומה מביא לשיבוש שבמערכת העצבים וכלי הדם או סיבות אחרות.

המיגרנות מופיעות יותר אצל נשים מאשר גברים. אחת הסיבות המיוחסות לכך היא כי חלק נרחב מהמיגרנות, מופיע עקב חוסר איזון הורמונלי: אצל נשים רבות, המיגרנות מגיעות בהתקפים חריפים במיוחד בזמן שמסביב למחזור החודשי. בזמן הווסת, רמות האסטרוגן והפרוגסטרון יורדות ברמה משמעותית ובעקבות זאת נוצר הדימום החודשי, כשבמקרים מסוימים גם מביא להופעת מיגרנה.

כאב עורף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זה מתחיל הרבה פעמים בכאב בעורף | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

למה זה קורה?

לעיתים התקף מיגרנה יכול להיגרם בעקבות שרירים מתוחים בעורף, שלרוב נובעים מיציבה לקויה (ישיבה ממושכת מול המחשב, נהיגה) או סטרס מתמשך. טיפולי שיאצו, מדיטציות, יוגה ומסאז'ים עשויים בהחלט לעזור, להרגעת המתח והרפיית השרירים.

לחץ על הלסתות –  יש שחורקים שיניים מתוך שינה. נעילת הלסתות יוצרת לחץ באזור, שמוביל להתקף מיגרנה. לא ברורה הסיבה לכך, אבל במקרים מסוימים מדובר בסטרס, לכן שיטות הרגעה השונות, פרחי באך וצמחי מרפא כמו המופיעים למעלה יכולים להיות יעילים. וכמובן גם הגנטיקה משפיעה במקרה של מיגרנות.

איך מונעים?

צמחי מרפא: צמחי מרפא פרו-פרוגסטרוניים או צמחים המכילים מולקולות דמויות אסטרוגן-פיטו אסטרוגנים (אסטרוגן צמחי), יכולים מאוד לסייע במניעת תופעה זו. בנוסף, ידוע כי האסטרוגן מעלה את רמת הסרוטונין, בכך שמגביר את יצירתו ומעכב את פירוקו. מיצויים של צמחי המרפא שיח-אברהם, אספרגוס הודי, קוהוש שחור ובטטת בר מקסיקנית, יכולים לעזור למיגרנות מהכיוון ההורמונלי - ישנו צורך בהתאמת הצמחים ברמה האישית על ידי מטפל בצמחי מרפא.

המיגרנות יכולות להיגרם גם ממתח נפשי ועומס יומיומי. צמחים שירגיעו ויסייעו להוריד מהסטרס הם: ולריאן, לבנדר, פסיפלורה, לואיזה, טיליה, מליסה ופרחי העוזרר. חליטות או מיצויים נוזליים מצמחים אלה יעזרו להירגע ויתמכו במערכת העצבים. ניתן להשיג צמחי מרפא אלה בצורתם היבשה בבתי הטבע ולהכין מהם חליטות לשתייה לאורך היום.

אוכל: מגוון מזונות נמצאו כמעוררי תגובה מיגרנתית. אחד הדברים הידועים כמעוררי מיגרנות הוא יין אדום, ואיתו מוצרים נוספים שבהם כמות גבוהה של חומרים משמרים מסוג ביסולפיט. מזונות אלרגנים או מכילי טיראמין כמו ביצים, עור של עוף, ירקות סולניים, גבינות ומוצרי חלב (בעיקר גבינה צהובה), בוטנים, דגים, פירות הדר, קקאו, צבעי מאכל סינטטיים, גם הם יכולים לעורר התקפי מיגרנה לרגישים אליהם. לכן מומלץ לערוך יומן תזונה ובשיטת ניקוי ואלימינציה ובליווי מטפל, למצוא לאיזה מאכלים אנו רגישים ומה מהווה טריגר למיגרנה.

הפחיתו מתוק - מזונות סוכריים ופחמימות פשוטות גורמים להעלאת רמות האינסולין בזרם הדם התורם לקליטת סרוטונין, מה שמביא להצטברויות טסיות הדם, הצרת כלי דם ולתהליכים דלקתיים. כל אלה גורמים לתחושת כאב באזור הראש. ניתן להמיר את הפחמימות הפשוטות בתפריט היומי בפחמימות מורכבות כמו דגנים מלאים וקטניות.

לואיזה (צילום: istockphoto)
צמח הלואיזה יכול להרגיע ולהוריד מהסטרס | צילום: istockphoto

אורח חיים: גם הרגלי אורח חיים לקוי יכולים לעודד התקף מיגרנה. ביניהם חוסר שינה, שתייה חריפה, קפאין ברמה גבוהה (שלעיתים דווקא נחשב כמכריע מיגרנות - הכל תלוי בבן אדם, ברמת עומס הרעלים ורמת היכולת של הגוף להתמודד איתם), חשיפה לרעלים, כימיקלים.

>> וגם: המתוקים שאפשר לאכול בדיאטה

מה עושים בהתקף?

ויטמין - אם אתם נמצאים בתהליך של התמודדות ומניעת מיגרנות ובכל זאת נקלעתם להתקף, שילוב של ויטמין B3 מסוג NFN ומגנזיום יביאו לוויסות כיווצי השרירים בעורף ובדפנות כלי הדם במח ויעודדו לזרימת דם פריפרית (כפות ידיים ורגליים). חשוב לתפוס את המיגרנה בשלב ההתחלתי שלה.

קפה - מי שאינו רגיל לשתות כמויות גבוהות של קפה, יכול להעביר את כאב הראש על ידי שתיית קפה חזק. בתחילת התקף, כלי הדם מתכווצים באופן פתאומי, מה שמוביל לשלב האאורה (הבזקים בראייה) ומיד לאחר מכן כלי הדם מתרחבים מה שמביא לכאב הראש שמרגיש כתחושת דופק הפועם ברקה. בשלב הראשוני של הכאב הקפה יכול לעזור, כיוון שהקפאין מכווץ כלי דם. מי שרגיל לשתות הרבה קפה וסובל ממיגרנות, צריך לקחת בחשבון שיתכן ודווקא הקפאין גורם להן.

צמחי מרפא - צמח מרפא חשוב למניעת המיגרנות הוא בן חרצית רפואי - צמח זה נחקר רבות ונמצא בעל מנגנונים שונים הגורמים להפחתת דלקת ועיכוב היצמדות טסיות דם, כך שגם חשיפה למקור האלרגן יחד עם לקיחת הצמח לטווח ארוך יכולה גם להפחית את עוצמת הכאב בזמן התקף, וגם למניעת התקף מיגרנה חוזר. הצמח יעיל בעיקר למצב המניעתי ופחות להתקף אקוטי של מיגרנה. בזמן המיגרנה ניתן גם לקחת ולריאן – צמח מרגיע, משרה שינה, נוגד עווית ומרפה שריר חלק.

תרופת סבתא - ניתן למרוח שמן אתרי של לבנדר ומנטה על הרקות (רצוי בסיבוב עם כיוון השעון) ובמקומות הנוספים שחשים בהם מתח וכאב, כמו העורף והשכמות. הלבנדר בעל ניחוח מרגיע ונחשב למחזק למערכת העצבים ויעיל למצבי חרדה. המנטה מכילה את השמן האתרי מנטול, שבין היתר בעל יכולת מקררת. כמו כן הנחת קרח או כרית ג'ל קרירה באזור הכאב תפחית את הדלקתיות ותביא להקלה.

שיטה נוספת למזעור הכאב היא להזרים את עודף הדם מהראש כלפי מטה, לקצוות הגפיים. ניתן לעשות זאת על ידי השריית כפות הרגליים בגיגית עם מים חמים, ובידיים אפשר להחזיק ספל חם.

דרך נוספת ופשוטה יחסית שתעזור לכוון את זרימת הדם מטה ולהוריד מהעומס על הראש, היא סקס. הגירוי באזור איברי המין מרכז את זרימת הדם אליהם ומוריד מהמתח על הראש, כאשר בזמן יחסי המין והאורגזמה משתחררים הורמונים כמו אנדורפינים וסרוטונין שמרגיעים את הגוף ויכולים להקל ואפילו להעלים את התקף המיגרנה.

 אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

>>  בשבוע שעבר במדור: תרופות סבתא לטיפול בצרבת