האביב כאן ובעוד כמה ימים נעבור לשעון קיץ. אחרי תקופת חורף, אנחנו רוצים לצאת קצת מהבית אל הטבע, לראות נחלים זורמים, מעיינות מלאים, פריחת עצים ומרבדי פרחים שהנם חלק בלתי נפרד מיופיו של האביב. אך לצד היופי והצבעוניות, במהלך הפריחה האבקנים מתפזרים באוויר הפתוח, וכך אנו נחשפים אליהם בדרכי הנשימה. אחד הצמחים הנפוצים בארץ הגורם לאלרגיות הוא כותלית יהודה, שגדל במרחבים הפתוחים ובאזורים מאוכלסים. כמו- כן, עצים רבים פורחים בעונה זו כמו הברוש והזית, שאבקניהם גם כן ידועים כאלרגנים. אבל מעבר לפריחות הצמחים, אנו צריכים להתמודד מול קרדית האבק שיכולה לגרום לאלרגיה, חילופי מזג אויר שמקשים על הגוף לווסת את החום והקור, וכמובן המטען הגנטי של כל אחד ויכולת מערכת החיסון לווסת את התגובה האלרגית.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מהי אלרגיה?

האלרגיה היא למעשה תגובה חזקה מידי של מערכת החיסון לחומרים שנמצאים בסביבה שלנו - בין אם זה צמחים, בעלי חיים, מזון מסוים, או חומרים כלשהם. כנראה שחומרים אלרגנים אלה אינם מסכנים אותנו, אבל מסיבה שלא תמיד ברורה מערכת החיסון מזהה אותם כפתוגנים (מזיקים כמו חיידקים, וירוסים, טפילים ועוד) ותוקפת אותם. הדרך הנפוצה לתקוף פתוגנים באלרגיה הינה היצמדות נוגדנים מסוג IgE  לתאי פיטום, אלו תאי מערכת חיסון המגנים מפני פתוגנים ואחראים להפרשת חומרים כמו היסטמינים, לויקוטריאנים וציטוקינים, הגורמים למלחמה אנטי אלרגית ואנטי דלקתית כחלק מההגנה על גופנו. המנגנונים בהם אותם חומרים עובדים, גורמים לכל תופעות האלרגיה של הרחבת כלי דם, חום, אודם, נפיחות, כאב וגרד.

האלרגיה יכולה לבוא לידי ביטוי במערכת הנשימה, בעור ובמערכת העיכול ולהתאפיין בנזלות, התעטשויות, קשיי נשימה - אסטמה, אטופיק דרמטיטיס - אסתמה של העור, גירויים עוריים קשים כמו בסרפדת (urticaria), אדמומיות בעיניים  ועוד. עיקר הטיפול ההוליסטי במצבי האלרגיות הוא במיקוד פעולת מערכת החיסון (ולא דיכוי המערכת), שיביא לוויסות התגובה האלרגית בזמן התקף ובמצבי החולשה כמו בעונות המעבר.

צמחי מרפא

צמח מרפא מומלץ למצבי אלרגיות במערכת הנשימה הוא הקערורית הסינית (scutellaria baicalensis) - הצמח מגיע לאחר שנים רבות של שימוש ברפואה הסינית המסורתית, לפיה הצמח מסלק חום ולחות. לאחר מספר מחקרים ברפואת צמחים המערבית נמצא שהשורש מכיל חומרים פעלים החוסמים שחרור של היסטמין וחומרים מתווכי דלקת הגורמים להגברת עוצמת האלרגיה, לכן הצמח נמצא כיעיל למצבי: קדחת השחת, נזלות, התעטשויות, אסתמה, שיעול, אטופיק דרמטיטיס, סרפדת ועוד. בנוסף, הוא תומך במצבים דלקתיים אחרים במערכת העיכול והמפרקים. ברפואת הצמחים משתמשים בצמח בעזרת מיצויים נוזליים או מיצויים יבשים (אבקות או בכמוסות) שניתן להשיג דרך מטפלים בצמחי מרפא או בבתי הטבע.

כותלית יהודה, שהוזכרה בהתחלה כצמח שאבקניו גורמים לאלרגיות, נחקרה ונמצאה כצמח יעיל לטיפול בתסמיני אלרגיה המתבטאת במערכת הנשימה והעור. הכותלית נחשבת לצמח מריר ומייבש וככזו היא בעלת יכולת לשקם את רקמותיה הריריות של מערכת הנשימה, ובנוסף, היא צמח משתן העוזר בפינוי טוקסינים (רעלים) מהגוף. הכותלית כאמור מצויה ברחבי הארץ בעונת האביב, את הגבעולים והעלים ניתן לשתות כחליטה בזמן התקף אלרגי ומומלץ לשלבה עם צמחים נוספים לשיפור הטעם כמו המליסה, זוטה, קמומיל וצמחים נוספים שיתוארו בהמשך.

כתלית יהודה (צילום: טל אחיטוב, 2007, מתוך ויקיפדיה)
הצמח כותלית יהודה יעיל לטיפול בתסמיני אלרגיה | צילום: טל אחיטוב, 2007, מתוך ויקיפדיה
>> הדרך הטבעית לטפל במיגרנה

מחלת הסרפדת קרויה על שם הסרפד מאחר והגירוי העורי שהוא מסוגל לעשות במגע ישיר עם העור מזכיר את ביטויה האקוטי של המחלה. אבל הסרפד נחשב  גם כצמח אנטי אלרגי בזכות יכולתו לפנות רעלים מהדם על ידי שיקום ריריות הנשימה, יחד עם הגברת זרימת הדם לכיוון העור. כך מוגברת פעולת פינוי הרעלים מהעור אל מערכת הלימפה והשתן. פעולות אלה מורידות מסף הגירוי על מערכת החיסון ולכן הצמח יעיל למצבים אלרגיים כמו קדחת השחת, נזלות, התעטשויות, אסתמה וסרפדת. כדאי לציין שהסרפד נחשב גם כצמח מחזק דם בזכות יכולת שיפור עיכול וספיגת מזונות ממערכת העיכול ומעצם היותו עשיר בברזל, לכן הוא תורם למצבי חולשה הנובעים מאנמיה. חיזוק שכזה ,לאנשים בעלי נטייה לאלרגיות יכול להועיל במידה רבה. לשימוש פשוט אפשר לקטוף את הצמח בעזרת כפפות וברגע שמרתיחים את העלים עם מים, ההשפעה המגרה של המחטים נעלמת, דרך קלה יותר היא לרכוש את הצמח היבש בבתי הטבע השונים או כמיצוי נוזלי על ידי מטפל בצמחי מרפא.

עוד צמח ישראלי ונפוץ בעונה זו היא הכוכבית המצויה, שנחשבת לצמח מאוד יעיל למצבים אלרגיים עם ביטוי גרד עורי וגם אסתמה של העור. הצמח עשיר בכלורופיל וברזל ולכן הוא גם מזין מאוד. ניתן להוסיף אותו לשייקים או לסלטים כעלים ירוקים. להקלה אקוטית באלרגיה עם גרודים עוריים ניתן למרוח קרם גוף המכיל בתוכו מיצוי נוזלי של הצמח. להכנה מהירה קונים מיצוי של הצמח בבית מרקחת טבעי או בחנות צמחי מרפא, מוסיפים 20 מ"ל מיצוי נוזלי של הצמח לתוך 20 גרם קרם גוף, מערבבים אותם יחד ומורחים על אזורים מגורים. ניתן גם למרוח להקלה מעקיצות יתושים.

תרופות סבתא

תרופת סבתא נפוצה להקלה על נזלת היא שטיפות אף עם מי מלח. פעולה זו תעזור לייבוש הנזלת והדלקתיות בסינוסים ותקל בצורה ניכרת על הגודש במערכת הנשימה העליונה. יש להכין תמיסת מי מלח בכל פעם מחדש לפני השימוש: מערבבים חצי כפית מי מלח בתוך 100 מ"ל מים פושרים לאחר הרתחה ולהזליף את התמיסה לנחיר. יש לרכון קדימה ולסתום את הנחיר השני ולאחר מכן להחליף. ניתן לחזור על פעולה זו עד פעמיים ביום ורצוי לעשות זאת מספר ימים ברצף.

תרופת סבתא נוספת: נשימת אדי בצל. ניתן לחתוך בצל לקוביות ולהניח ליד המיטה בזמן שהולכים לישון. יש להניח אותן במרחק שלא יגרום לצריבה בעיניים אך עדיין אפקטיבי במידה שניתן לנשום את האדים. הבצל מכיל חומרים מחטאים כמו הקוורציטין שנחקר ונמצא כנוגד חמצון ואנטי דלקתי.

חזרת בעלת ארומה חריפה (מומלצת בהכנה ביתית ) מקלה על מצבי הגודש באף. החזרת יכולה למנוע ליחה ויכולה להיות יעילה למצבים זיהומיים. את החזרת מומלץ לאכול בתקופות בהם ידועה הנטייה לאלרגיה.

שינויי אורח חיים

לתזונה יש גורם משמעותי בתגובה האלרגית. ישנם מזונות הידועים כמעוררי תגובה אלרגית או בעלי נטייה לקשיי עיכול. ברגע שמערכת העיכול עובדת בצורה שקטה וללא צורך בהתמודדות עם אלרגנים שונים מהתזונה, מערכת החיסון תצליח להתמודד עם אלרגנים נשימתיים בצורה יעילה וממוקדת יותר. תמיכה במערכת העיכול תמיד יכולה לבוא מצידה של הפרוביוטיקה - החיידקים הטובים שתומכים בכושרה של מערכת החיסון ומערכת העיכול. פרוביוטיקה איכותית מגיעה בצורה של כמוסות (לא מהיוגורט).

כמובן שגם לסטרס מתמשך יש השפעה ישירה על יכולת הגוף שלנו בהתמודדות היומיומית מול פתוגנים חיצוניים. אנשים שחיים בעומס לחץ ממושך, גורמים לכך שמערכת החיסון שלהם תעבוד בצורה פחות יעילה. מספיק לקחת תקופת חופש של שבוע וכבר לראות שיפור במצב, אז כמובן שאם תהיה הפחתת סטרס באופן השגרתי, תהיה השפעה טובה על רמת הרגישות והאלרגיות לגורמים סביבתיים.

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

>> אילו חומרי ניקיון מסוכנים לבריאות?_OBJ