עונת האביב מאופיינת בריח הפריחה המשגע ולבלול העצים והפרחים. אבל עבור רבים מאתנו, מדובר בתקופה של נזלת, גרודים ושאר תופעות אלרגיות מטרידות. אלרגייה היא למעשה תגובה של מערכת החיסון לחומרים שהיא מזהה בטעות כ"אויבים" של הגוף, המכונים אלרגנים. כידוע, תפקידה של מערכת החיסון הוא להגן על הגוף מפניי חיידקים, וירוסים וחומרים אחרים. כשהיא מזהה את האלרגן כאיום, היא מייצרת נוגדנים וחומרים כימיים על מנת להילחם בו. אם האלרגן חודר לגוף, למשל דרך העור במגע, הגוף משחרר חומר כימי שנקרא היסטמין במטרה להרוס את האלרגן. ההיסטמין הזה גורם לסימפטומים של תגובה אלרגית.

מהי קדחת השחת? 

קדחת השחת היא האלרגיה הנפוצה ביותר. היא מופיעה בעיקר בחודשים פברואר עד אוקטובר, ומתבטאת בתסמינים כגון: נזלת שקופה, לחץ בסינוסים, גודש באף, דמעות וגרד בעיניים, עיגולים שחורים ונפיחות מתחת לעיניים, עייפות, גרד באף ובחך, ליחה, שיעול והתעטשויות.

אילו פתרונות טבעיים יכולים להקל את התסמינים?

על מדפי הפארמים ניתן למצוא ויטמינים, מינרלים, צמחי מרפא וחומרים טבעיים נוספים שיכולים למתן תסמינים של אלרגיות. ניתן לצרוך אותם כתוספי תזונה או לחלופין - לצרוך מזונות המכילים ריכוז גבוה שלהם. הנה כמה מהמומלצים ביותר.

אבץ: מינרל זה תומך במערכת החיסון. הוא מצוי במזונות כגון: שיבולת שועל, זרעי דלעת, חזה הודו, סרדינים, עדשים, חיטה מלאה ודג סלמון.

ויטמין C: תורם לחיזוק מערכת החיסון ומצוי בשפע בירקות כמו: פלפל אדום, ברוקולי וכרובית; או בפירות הדר, בקיווי ובתותים.

קוורציטין: שייך לקבוצת חומרים טבעיים שנקראת פלבנואידים, ולא ניתן לייצר אותו בגוף האדם. בהקשר של אלרגיות, אסתמה, קדחת השחת ופריחות, קוורצטין מעכב שחרור של היסטמין בגוף, וכך למעשה הוא פועל כאנטי-היסטמין טבעי. הוא מצוי במזונות כגון: בצל אדום, פירות יער, תפוח עץ, דובדבנים, ענבים אדומים, פירות הדר, כוסמת; וכן במשקאות כמו תה ירוק ויין אדום. אגב, הוא יעיל בייחוד כשנוטלים אותו כתוסף.

קדד קרומי: Astragalus membranaceus : צמח זה מסייע לווסת את מערכת החיסון - הוא עשוי להגביר את התגובה החיסונית, ומנגד - להפחית רגישות יתר של המערכת במצבים של אלרגיה. ברפואה הסינית, אסטרגלוס נחשב לצמח המחזק את ההצ'י המגן. ניתן להוסיף שורש אסטרגלוס למרק, לשתות מרתח של השורש או לקחת מיצוי של השורש.

סמבוק שחור Sambucus nigra: חלקיו השונים של העץ משמשים למגוון היבטים ברפואה המסורתית. בעבר נהגו להפיק מפירותיו יין ששימש כתרופה נגד הצטננות, בשל השפעותיו המאפיינות את חיזוק מערכת החיסון. ברפואת הצמחים המודרנית, משתמשים בפירות העץ לטיפול בשפעת, בהצטננות וכן - לטיפול באלרגיות. אפשר למצוא אותו במוצרי מדף שונים.

חליטת סרפד (צילום: Olenaduygu, shutterstock)
עלי סרפד - חלטה או בישול ימנעו את תחושת הצריבה | צילום: Olenaduygu, shutterstock

עלי סרפד :Urtica dioica leaves צמח מוכר זה מקל על תסמיני אלרגיה, כיוון שהוא משקם רקמות ריריות. אפשר לבשל את העלים שלו במרק, לשלב בקציצות או לשתות כחליטה (הצמח מאבד את תכונותיו הצורבות לאחר בישול של כ-5 דקות חליטה או ייבוש). תוכלו ללקט בעצמכם או לקנות יבש בחנויות טבע.

סקוטלריה סינית: Scutellaria baicalensis  צמח מרפא שמאט את שחרור ההיסטמין ועל ידי כך מפחית את התסמינים האלרגיים. ניתן לקבל פרטים אודות שימוש בצמח אצל מטפלים ברפואה  הסינית או נטורופתים.

מים וחליטות צמחים  

שתייה מספקת של נוזלים חשובה אף היא לתהליכי פינוי של רעלים מן הגוף ובמקרים של גודש. מומלץ לשתות 10-8 כוסות ביום. ניתן לצרוך את הנוזלים באמצעות חליטות צמחים, מים או מיצי ירקות- בהתאם להעדפה אישית.

הכותבים: תמיר גרבי ושרון גולצ'ר, נטורופתים במכבי טבעי