אוטיזם הוא הפרעה התפתחותית - נוירולוגית שגורמת לקשיים ביצירת אינטראקציה חברתית ותקשורתית, המתבטאת בדרגות חומרה שונות. הורים לילדים שאובחנו על הרצף האוטיסטי, מכירים היטב את התסמינים המתלווים לאבחון: היעדר קשר עין, קושי בהבעה רגשית, קשיי שפה, חוסר תגובה, העדר קשרים חברתיים תואמי גיל, קשיי קשב וריכוז ואף אכילה בררנית.

טלי אנגור היא רוקחת וכימאית אשר מכירה את הנושא מקרוב. אגם בתה, אובחנה על הרצף האוטיסטי בגיל שנה ו-7 חודשים. "השינוי הורגש מאוד", היא נזכרת. "זה התחיל כשאגם הפסיקה לתקשר. אחד הדברים שכאבו לי ביותר היה כשהפסיקה לשחק עם אחותה הגדולה אליה הייתה קשורה מאוד. באופן כללי היא החלה להיות מאוד מרוחקת, באופן שלא הכרנו. גם התזונה שלה השתנתה – מילדה שאוכלת הכל, היא הפכה לסופר בררנית ורצתה רק פסטה וביסקוויטים. חמור מכך – בשלב מסוים היא אפילו החלה להכניס לפה וללעוס ניירות כמו נייר טואלט. רק בדיעבד הבנתי שמדובר בתסמין מוכר בקרב ילדים שסובלים מאוטיזם המתבטא באכילת מזון בלתי אכיל, אשר ידוע בספרות המדעית כ'תסמונת פיקה', הנובעת ממחסור באבץ ובברזל".

אנגור ניגשה עם אגם לאבחון, שבסיומו התקבלה תשובה אשר אישרה באופן רשמי את חששותיה - אגם אובחנה על הרצף האוטיסטי. "זה היה אחד הרגעים הקשים בחיי", היא מתוודה. "לצערי המצב רק הלך והחמיר. כשאגם הפסיקה לדבר לחלוטין התחלתי לחשוב על כל פתרון אפשרי. מאחר שיש לי ידע מקצועי רב בתחום הכימיה התרופתית והרוקחות, החלטתי שאין דבר שיעמוד בדרכי בדרך למציאת פתרון לתסמינים המטרידים".

באותו השלב, טלי החליטה לקחת את אגם בתה לביצוע בדיקות מעבדה שכללו: בדיקות צואה, שתן ובדיקות דם מקיפות, שרובן אינן מתבצעות במסגרת קופות החולים. התוצאות שהגיעו העידו על תהליכים מטבולים לקויים ומחסור חמור ברכיבים תזונתיים רבים ובפרמטרים מעבדתיים כדוגמת Pyridoxal phosphate, Methylcobalamin ואבץ.

ילד  (צילום: Shutterstock)
תסמיני האוטיזם כוללים בררנות באכילה, חוסר תגובה וחוסר הבנה של סיטואציות חברתיות | צילום: Shutterstock

החוויה האישית הובילה לפיתוח שיטה לטיפול בתסמיני אוטיזם

כשהתחוורה לטלי אנגור המפה הביו כימית של תוצאות בדיקות המעבדה, היא בנתה פרוטוקול ייחודי לאגם אותו הרכיבה במיוחד במטרה לתת מענה לבעיות המטבוליות שהתגלו ולהשלמת החוסרים התזונתיים שהתגלו בבדיקות המעבדה באמצעות תוספי תזונה - ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו.  

שיטת C.A.T (Customized Autism Treatment) שפיתחה, מתבססת על הידע המקצועי של אנגור לצד התבוננות במקרים נוספים שתועדו בעולם אשר טופלו בשיטות דומות. העקרון, פשוט לכאורה: משלימים חוסרים תזונתיים באמצעות תוספי תזונה בהתאמה לתוצאות בדיקות מעבדה. אלא שלדבריה של אנגור החוכמה בכל הסיפור היא לא רק ה"מה" אלא בעיקר ה"כמה" וה"איך", או במילים אחרות: "חשוב לבצע ניתוח מאוד מקצועי של בדיקות המעבדה ובעיקר של התהליכים המטבוליים הלקויים אשר באמצעותו אפשר לדעת אילו תוספים ספציפיים יתאימו לצרכי הילד ובאיזה מינון. מה שמתאים לילד אחד לא בהכרח יתאים לאחר, ולכן צריך לדעת בדיוק מהם השילובים המתאימים בהתאם לחוסרים התזונתיים והבעיות המטבוליות העולות מתוצאות בדיקות המעבדה".

התפנית

כשאנגור החלה לטפל באגם ולהשלים עבורה את החוסרים התזונתיים, היא נדהמה לגלות שיפור התנהגותי עצום שחל במצבה. "היא חזרה ליצור קשר עין, הבררנות באוכל השתפרה וגם הדיבור השתפר – ממצב של חוסר דיבור מוחלט היא החלה לבטא מילים עם משמעות. מבחינתי זה היה לא פחות מנס", היא מספרת. "בתור אישה מאמינה הודיתי לקדוש ברוך הוא והבנתי שהניסיונות והעבודה הקשה השתלמו".

בדיקות מעבדה (צילום: angellodeco, shutterstock)
הבנת המפה הביוכימית שהתקבלה מבדיקות המעבדה סייעה בהפחתת תסמיני האוטיזם | צילום: angellodeco, shutterstock

מאותו הרגע, אנגור החליטה שהיא מנסה לעזור לילדים אחרים. היא התפטרה מעבודתה כרוקחת וכדי להעשיר את הידע המקצועי היא החלה ללמוד אוטיזם בגישה אינטגרטיבית ב"מכללת לוינסקי". לאחר מכן, כדי להגשים את חלומה, היא פתחה את מרכז T.A.C שמטרתו לטפל בתסמיני אוטיזם בהתאם לשיטה הייחודית שפיתחה. לדבריה, הטיפול מצליח לסייע בהפחתה משמעותית של תסמיני האוטיזם בקרב מרבית הילדים . עם זאת, היא מדגישה: "השיטה אינה מתיימרת או עוסקת בריפוי אוטיזם, שכן אוטיזם הוא אינו מחלה אלא לקות. השיטה מובילה במקרים רבים לשינוי והפחתה בתסמיני האוטיזם. רק לאחרונה טיפלתי בילד בן 5 שלא היה מסוגל לדבר וכיום הוא כבר מסוגל לדקלם מילים מתוך שיר ילדים, זה בהחלט מדהים". כמו כן, מציינת אנגור שהטיפול הוא מתחום הרפואה המשלימה ואינו מיועד להחליף כל טיפול רפואי מכל סוג.

טיפול מותאם אישית

אז מה דורש הטיפול? לפי ההסבר שניתן על ידי אנגור, התהליך כולו אורך כ-5 חודשים. בתחילה, פוגשת טלי את הילד ואת הוריו במטרה להבין לעומק את תסמיני האוטיזם הספציפיים. בשלב הבא, הילד עובר בדיקות דם, צואה, שתן ובדיקות מקיפות נוספות, שרובן אינן כלולות במסגרת סל הבריאות, אשר נשלחות למעבדות בחו"ל. לאחר שמתקבלות תוצאות הבדיקות, ובהתאם למפה הביוכימית, מותאם טיפול אישי, הכולל נטילת תוספי תזונה בהתאמה למחסור שאותר. לאורך הטיפול, מתקיים בנוסף מעקב צמוד אחר ההתפתחות וההתקדמות בהתאם לדיווחי ההורים, צפייה בסרטוני וידאו של הילד וחוות דעת המתקבלות מגורמים הנמצאים בקשר ישיר עם הילד לרבות: הורים, גננות ומטפלים פרא רפואיים.

"צריך להביא בחשבון שישנם ילדים שבשל בעיות רפואיות שאינן קשורות לאוטיזם אינם יכולים להתקבל ולעבור את הטיפול, אולם זו בהחלט זכות עבורי לעזור לילדים שסובלים מתסמיני אוטיזם בדומה למצב ממנו סבלה בתי. אני מרגישה שהיום אני עושה מעין תיקון לחוויה האישית שלי", מסכמת אנגור.

בסיום הדברים ביקשה טלי אנגור להבהיר בשנית כי אוטיזם הוא אינו מחלה ולכן מטרת הטיפול אינה לרפא אוטיזם, אלא לנסות להפחית את תסמיניו. כמו כן, אנגור מדגישה כי כיום במדינת ישראל טיפולים מתחום הרפואה המשלימה עדיין מוגדרים כחסרי בסיס מדעי וכי המידע המופיע בכתבה אינו מיועד להוות תחליף לייעוץ רפואי /לטיפול תרופתי / לטיפול המבוצע על ידי מטפל או רופא או המלצה לצורך טיפול פרטני ומטרת המידע היא הרחבת הידע האישי וההבנה הכללית בלבד.