אנחנו מדברים המון על מה אנחנו צריכים לעשות כדי לשמור על הסביבה, אבל מה לגבי הדברים שכדאי להפסיק לעשות? לכל אחד מאיתנו יש לא מעט הרגלים מזהמים שיחסית קל לוותר עליהם. זה לא שאנחנו עושים אותם בכוונה כדי לפגוע בטבע, אבל אם נשקיע עוד רגע של מחשבה, נבין שיהיה הרבה יותר נחמד אם ניפרד כידידים.

הנה 7 הרגלים שהגיע הזמן להיגמל מהם, למען עצמנו ולמען העולם:

  1. להזמין מוצרים מהטלפון הנייד (ובמיוחד במיטה אחרי יום מבאס)
    בשנים האחרונות רכישות באינטרנט הפכו קלות ומהירות במיוחד. מצד אחד זה נפלא – זה מנגיש שירותים ומוצרים שונים לאנשים שבאמת צריכים אותם, ויכול לחסוך זמן וכסף. מצד שני – לפעמים זה קל מדי. מכירים את הרגע הזה ב12 בלילה, כשאתם כבר בין הסדינים וגוללים באינסטגרם אחרי יום מבאס? פתאום נדמה כאילו אם תזמינו חולצה כמו של הבלוגרית או תיק כמו של הסלב כל הבעיות יפתרו מחר בבוקר. ובכן, זה לא עובד ככה. אגירת מוצרים שלא באמת תשתמשו בהם לא תעזור לכם להרגיש טוב יותר לטווח הרחוק אלא רק תייצר עוד זבל ואריזות. ההמלצה שלנו היא לרכוש מוצרים חדשים דרך המחשב ולא הנייד. שבו בנחת ובראש צלול. תשקיעו מחשבה ותבחרו לקנות רק דברים שבאמת ישרתו אתכם.
  2. להשתמש באופן יומיומי בכלים חד פעמיים מתכלים 
    לפעמים נדמה לנו שאם כתוב על המוצר שהוא מתכלה אז הוא לא עושה שום נזק סביבתי. זאת טעות. כדי לייצר כלים חד פעמיים, בין אם מתכלים או לא - משתמשים במשאבים רבים. כמו כן, תהליך ההתכלות של הכלים הללו אמנם מהיר יותר מאשר של פלסטיק אבל עדיין לוקח זמן. זכרו שתמיד עדיף להשתמש בכלים רב פעמיים. היום כמעט בכל עיר ומושב תוכלו למצוא פרויקטים התנדבותיים ועסקים קטנים שישכירו לכם כלים רב פעמיים לאירועים שונים ואפילו ישטפו אותם בתום האירוע. לרוב, אגב, זה גם משתלם יותר כלכלית מאשר לקנות כלים חד פעמיים. אם בכל זאת החלטתם לעשות שימוש בכלים חד פעמיים, צמצמו אותם ככל הניתן ותקפידו להפריד את הזבל ולהעביר לפחי המחזור הרלוונטים.
    כלים חד פעמיים מתכלים (צילום: Kononov Oleh, shutterstock)
    לא בדיוק מתתכלים | צילום: Kononov Oleh, shutterstock
  3. לאכול בשר באופן יומיומי
    תעשיית הבשר נחשבת לאחת התעשיות המזהמות ביותר בעולם, בעיקר בשל כריתת יערות לצורך פינוי שטחים למרעה וגידול יבול למאכל עבור הפרות ובשל פליטות המתאן. כל הפחתה בצריכת הבשר המשפחתית יכולה להיות משמעותית. אתם יכולים להתחיל עם "יום שני ללא בשר" (meatless Monday) ולאט לאט להפחית את כמויות המזון מן החי שאתם צורכים. לא חייבים להפסיק ב100%, גם הפחתה היא משמעותית וחשובה.
  4. לשכוח לכבות את האור, המזגן ושאר מכשירי החשמל
    גם אם יש לכם את המזגן הכי אקולוגי בישראל - חשוב שתזכרו לכבות אותו כשאתם יוצאים מהבית! אם אתם נוטים לשכוח מוצרי חשמל דולקים תכינו תזכורות שיעזרו לכם. אפשר לשים שלט קטן על הדלת או המקרר עם הכיתוב - "כיבית את מוצרי החשמל?" או אפילו להוסיף תזכורת לגבי זה בשעון המעורר.
    אישה מכבה אורות (צילום: ANDRANIK HAKOBYAN, shutterstock)
    יוצאים מהבית? כבו את האורות | צילום: ANDRANIK HAKOBYAN, shutterstock
  5. לקנות מוצרי קוסמטיקה רק כדי להתנסות
    עוד השפעה של המדיה החברתית היא לעודד אותנו לקנות מוצרי קוסמטיקה חדשים. לפעמים בדיוק נגמר לנו השמפו או שאנחנו רוצים לנסות קרם חדש לפצעונים או פיגמנטציה, וזה אחלה. הבעיה מתחילה כשאנחנו מזמינים מוצרים לפני שסיימנו את אלו שכבר שוכבים לנו בארון. כך מצטברות לנו כמויות של בקבוקונים וקופסאות פלסטיק ובשלב מסוים גם תוקף השימוש במוצרים הללו עובר. השתדלו לסיים קודם את מה שכבר יש ורק אחר כך להתנסות בדברים חדשים.
  6. לפגוש את הטבע רק דרך המסך
    לאורך תקופת הקורונה פגשנו את הטבע בעיקר דרך המסך. התרגלנו לראות טיקטוקים ורילז של מפלים יפיפיים ובעלי חיים מתוקים בחוות רחוקות. זה כיף ומרגיע, אבל לא כמו לפגוש את הטבע במציאות. הליכה בין עצים או מגע חול רך בכפות הרגליים מחבר אותנו לטבע בצורה ששום מסך לא יוכל לעשות. זה מזכיר לנו למה בכלל חשוב לנו לשמור עליו ואין לזה תחליף.
  7. לשפוט את עצמנו לחומרה
    לבסוף, אחד ההרגלים הכי פחות מקיימים שלו הוא לשפוט את עצמנו יותר מדי. אמנם יש המון דברים שכל אחת ואחד מאיתנו יכולים לעשות כדי לשמור על הסביבה, אבל גורל האנושות לא מונח אך ורק על כתפינו. כדי שנצליח לשמור על הרגלים מקיימים לטווח הארוך, כדאי להחליף את האשמה במחויבות, איכפתיות ואפילו חיוך. כל עוד יש לכם מודעות ואתם עושים מאמץ זה כבר צעד ענק לכיוון הנכון.