כשבן ואני החלטנו לשכור דירה משותפת, הוא הכין רשימה של כל הדברים שנצטרך לקנות, כולל הערכת מחירים אחרי השוואה ברשתות. ראיתי את העלויות המצטברות וחטפתי התקף חרדה רק מלחשוב על כל השעות שנצטרך להשקיע בעבודה כדי לממן את כל זה. מפה לשם, החלטתי לקחת את זה בשתי ידיים ולצאת לפרויקט "להתחדש בלי להתרושש – גרסת הבית", יצרתי חזון וליקטתי את הפריטים המדויקים שיגרמו  לדירה שלנו להיראות ממש כמו הנעיצות שלי מפינטרסט. ככה עשיתי את זה–

המון סבלנות ורהיטים מהרחוב

לפני הכל חשוב לזכור לעשות תכנון מקדים ולהבין מה הצרכים הבסיסיים בלבד. אם בחרתי להתחיל מחדש, זה הזמן להכניס מה שישרת אותי ולא יהיה סתם עוד אנדרטה לא יעילה בבית. זה ממש לא אומר שאין דברים שהם ליופי, אבל בשלב הזה כדאי להתמקד בפרקטיקה.  אחרי שהבנו איך אנחנו רוצים שהחלל יראה, הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא להכין רשימה של כל הדברים הגדולים והקטנים, שיש צורך להשיג כדי להפוך את ההשראה למציאות.

הפעולה הבאה היא לעצור את האוטומט של להריץ חיפוש בגוגל או לקפוץ לחנות הקרובה, כי אחרי שביררתי וידעתי מה אני רוצה בדיוק, אפשר לזמן – לשאול את המעגלים הקרובים שלנו –משפחה, חברים, קולגות, אולי מישהו רוצה למסור בדיוק את מה שחיפשתי. את המעגלים האלה אפשר להרחיב ולמצוא קבוצות וואטסאפ או פייסבוק אזוריות של חפצים למסירה. במקביל, כדאי להיות בערנות ולפקוח עיניים על רהיטים מצוינים שנזרקים מידי יום לרחוב – אנשים קונים וזורקים חפצים כל הזמן.

עיצוב דירה יש מיש (צילום: שלי בן זאב זוס)
כורסאות שהגיעו מהמשפחה ומהפייסבוק, ושידה שקיבלה זריקת צבע | צילום: שלי בן זאב זוס
דירה יש מש, בר ממוחדש (צילום: שלי בן זאב זוס)
בר מצינור ודלת של ארון, כסאות יד שנייה שחודשו | צילום: שלי בן זאב זוס

דירה יש מיש (צילום: שלי בן זאב זוס)
צילום: שלי בן זאב זוס

ככה אנחנו הצלחנו לרהט את מרבית הבית ולהתעלות על הציפיות של עצמנו, עם הרבה סבלנות, קמצוץ יצירתיות ומעט כלי עבודה: את המדפים בניתי בעצמי מקרשים שהיו שאריות בסיס מיטה; מעמדי המתכת חולצו ממדף ישן בלוי; הכורסה התגלגלה אלינו מההורים של בן; התמונה והמנורה מבתים של סבתות; את הכורסאות הכתומות, כסאות הבר הצהובים והספה הצהובה איתרתי במרקטפלייס וסידרתי הובלה בעזרת קרובי משפחה; לארונית שכבר היתה בבית הוספתי קצת צבע; הכריות המודולריות הגיעו מחברה שחידשה את הסלון שלה; ואת דלפק הבר אילתרנו מצינור PVC  ודלת של ארון עץ מלא שמצאנו.

View this post on Instagram

A post shared by Shelly Ben Ze'ev Zus (@thegreenshulla)

שפע מתגלגל

יש גלגול נשמות ויש גלגול חפצים, בשניהם המטרה היא להעלות דרגה, לשדרג ולמלא איזשהו תפקיד עם משמעות. שימוש במשאבים קיימים לא רק חוסך לנו כסף, הוא גם אקולוגי וידידותי יותר לסביבה. הוא חוסך בכריתה ועיבוד של עצים חדשים ובזבוז של חומרי גלם בתוליים.

אם נעצור לחשוב פעמיים על הצורך הזה לרוץ לחנות ולקנות מה שחסר, נראה שכבר קיים סביבנו שפע מגוון והיצע בלתי נגמר של דברים שסיימו לשמש אנשים אחרים ויכולים להועיל לנו במקום להיזרק. עם טיפת צבע וידע בסיסי, אפשר יהיה לשמר את העיקרון שסותר ל"יותר זול לקנות חדש" ובמקום זה לחדש/לשפצר כל דבר, אם רק נראה בו את הפוטנציאל. זה הזמן להחזיר ללקסיקון את המילה "לתקן" ואיתה גם את ההעדפה לקנות פחות, לבחור היטב ולהעדיף איכות על פני כמות לטווח הרחוק.

עיצוב דירה יש מיש (צילום: שלי בן זאב זוס)
צילום: שלי בן זאב זוס

עיצוב יש מיש (צילום: שלי בן זאב זוס)
מדפים שהוכנו מקרשים של בסיס מיטה | צילום: שלי בן זאב זוס

5 טיפים שיעזרו גם לך "להתחדש בלי להתרושש"

  1. תכנון מקדים למה שבאמת צריך
    בין אם תתחילו מאפס ובין אם תגיעו עם כמה פריטים, אם יש משהו שלמדנו בשנתיים האחרונות, הוא שיש סיטואציות שכדאי להתאמץ ולנצל אותן לטובתנו, במקרה של מעבר דירה זו תמיד אפשרות לעבור באופן יסודי על כל מה שיש לנו ולסנן את מה שלא צריך, אבל יותר מזה זו ההזדמנות לבחור לאורך זמן להכניס למקום החדש רק דברים שעונים על הצורך ומשמחים אותנו במרחב. וכן, מתברר שתנור יכול לעשות עבודה של מיקרוגל ובר מים גם מחליף קומקום...
  2. לשאול במעגלים השונים
    כמו שיובל אברמוביץ' אומר "תצעקו את החלומות שלכםן" ובגרסה שלי – שגרו את הצורך או את מה שאתם מחפשים כרגע. תופתעו לגלות כמה דברים אנשים מחזיקים בבית, רק כי "חבל על זה" ומרצון שזה יגיע לידיים הנכונות. הרבה דברים התגלגלו אלינו בזימון הפשוט הזה.
  3. קבוצות מסירה. מרקטפלייס, אגורה. אתר יד 2
    קודם כל שורת החיפוש, המצאת המאה! טוב אמנם המסננים לא תמיד עובדים, אבל זה כי מי שמעלה את זה צריך להכניס את זה לקטגוריה הרלוונטית... ואם כבר אנחנו במספר שלוש פעמיים כי טוב, קבלו טיפ על טיפ- –בתכלס? חיפוש חופשי גם ממש יכול לפתוח את הראש לפעמים לכיוונים שלא חשבת עליהם, אבל יבואו לך בול.

  4. יש מיש – למחדש ולהשמיש
    בשלב הזה כדאי לפתוח פינטרסט, להתבונן קצת בהשראות ולחשוב ביצירתיות על שדרוג של חפצים קיימים. אפשר למשל לקחת ארון עם דלתות בסיסיות ולמחדש בקלות עם קצת צבע\ טפט. אפשר למצוא כיסא שיתגלגל אלייך ולהשתמש בו למטרה אחרת כמו מעמד לעציצים.
  5. להתמסר לתהליך ולזמן בסבלנות
    תרבות הצריכה המהירה כל כך חלחלה לחיים שלנו, ככה שהתרגלנו ללכת לבחור עיצוב ולקנות את הכל (או את הרוב) בבת אחת. יש בזה ריגוש, עוצמה וסיפוק לשאול את עצמך בלי סוף מה את רוצה, לדייק ולדמיין איך זה ייראה ואז זה מגיע אלייך. זה יכול לקרות תוך יומיים ולפעמים גם שנתיים, זו הזדמנות לתרגל סבלנות ולהתבונן על הקו הדק הזה בין מה שאחנו רוצים למה שאנחנו צריכים.