אומרים על הדור הזה שהוא עצלן, שהוא כל היום בטלפון, שהוא מפונק ושכח מה זאת אחריות חברתית. אז אומרים. לכבוד פתיחת שנת הלימודים האקדמית, הנה 6 פרויקטים סביבתיים שהקימו סטודנטים וסטודנטיות חרוצות מכל רחבי הארץ. מתוך הבנה חדשנית שגם אם הם בחרו בדרך של מחקר אקדמי - הם רוצים להיות מחוברים לשטח, לבעיות הבוערות (ליטרלי) עכשיו. יזמים ויזמיות צעירות שמצליחים לקחת נשימה בין מאמר למאמר כדי לשנות את העולם, צעד אחרי צעד:

  1. שומרי הטבע במכללת תל חי
    אחד היתרונות שבלמידה בתל חי הוא הנוף הקסום של הגליל. קבוצה של סטודנטים וסטודנטיות שאוהבים לטייל באזור החליטו לקחת על עצמם לוודא שהטבע מסביב יישאר נקי. מה שהתחיל כפרויקט קטן של כמה חברים - לנקות את הטבע - הפך למיזם שהתפשט בכל רחבי הארץ וכולל אירועי קמפינג אחת לכמה חודשים בהם ישנים יחד בטבע, מטיילים בו ומנקים אותו, עוברים סדנאות בנושאי סביבה וקיימות ומתחברים אל הטבע ממקום עמוק של דאגה ושותפות גורל. שומרי הטבע גם מתחזקים עמוד אינסטגרם מושקע וקהילת פייסבוק בהם הם מעודדים אנשים נוספים להצטרף לפעילויות השונות.
  2. משנים מדיניות באוניברסיטה העברית
    אגודת הסטודנטים והסטודנטיות באוניברסיטה העברית הכריזה על מצב חירום אקלימי ושמה את הפעילות בנושא בראש סדר העדיפויות. האסטרטגיה לפיה בחרו הירושלמים לפעול, בהובלה של ארגון מגמה ירוקה הינה שינוי מדיניות. הם חברו לתנועה העולמית "free fossil" הקוראת למוסדות אקדמיים להסיט את ההשקעות מחברות דלקים מזהמים לחברות בעלות אחריות סביבתית. בנייר עמדה שכתבו הם דרשו מהאוניברסיטה לגבש תוכנית פעולה הדרגתית להסטת ההשקעות וכן להגדלת היצע הקורסים האקדמיים בנושאי סביבה וקיימות בכל החוגים.
    בנוסף, קבוצות של סטודנטים מעבירים שיעורים בנושאי קיימות וסביבה לחטיבות הביניים ברחבי ירושלים במסגרת פרויקט "כיתה ירוקה".
  3. עושים רחוב בבאר שבע
    אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון יזמה פרויקט המחבר בין סטודנטים לקהילה המקומית באמצעות תחזוק ושיפוץ גינות קהילתיות משותפות. כחלק מהפרויקט הוקמו מרחבים ירוקים ונשתלו מאות צמחים חדשים ברחבי העיר. הצמחים מבצעים תהליך של פוטוסינתזה במסגרתו הם קולטים פחמן ופולטים חמצן וכך מסייעים לטהר את האוויר.
    לעבודה המשותפת של שתילה וטיפוח הצמחים יש ערך מוסף של חיבור לטבע. ככל שהסטודנטים ושאר תושבי העיר נמצאים זמן רב יותר בקרבת הצמחיה, נוגעים באדמה ודואגים לה - כך מתגברת ההבנה כמה חשוב להגן ולשמור על הטבע. וכן, כמה נעים לפעול יחד, סטודנטים לצד הקהילה המקומית, למען יצירת מרחב משותף וירוק לחיות בו.

  4. רכבים משותפים בבינתחומי
    עדי גרינברגר ויובל נוריאל, שני יזמים צעירים שלומדים באוניברסיטת רייכמן (הבינתחומי הרצליה), מובילים מיזם חדשני של שיתוף רכבים בשם CarFetch. השניים שמתניידים בעזרת תחבורה ציבורית העלו את הרעיון מתוך צורך אישי שלהם להתנייד בקלות וביעילות מחד, ומאידך - להשתמש במה שכבר קיים ולא לפגוע בכדור הארץ. הרעיון מבוסס על פיתוח אפליקציה שדרכה יוכלו אנשים להשכיר רכבים מאנשים פרטיים אחרים, בתשלום ולזמן מוגבל. בימים אלו הם נמצאים בתוכנית - "MOMENTUM" שמהווה מעין חממה לסטרטאפים, ועובדים במרץ כדי לעצור את אינפלציית הרכבים המזהמים על הכבישים, ועל הדרך אולי לחסוך לכולנו גם כמה שעות בפקקים. מוזמנים להצטרף לקהילה של הפרויקט בפייסבוק.
  5. המעצבות של ויצ"ו בוחרות בבדים ממוחזרים
    בשנים האחרונות נזקי תעשיית האופנה עולים שוב ושוב לכותרות והמעצבות הבאות של ישראל החליטו לקחת חלק בשינוי בדרך עיצובית ומעניינת. כך למשל הסטודנטית ליאל מרום יצרה מחוך מנעליים ממוחזרות בשיתוף פעולה עם חברת נייק. סטודנטיות נוספות בחרו ליצור דגמים משקיות אשפה, מתליות ניקוי וסמרטוטים. סטודנטית נוספת בשם ג'ייד גמוסר בחרה להתייחס לאסון הנפט שאירע השנה בחופי הארץ ויצרה אוברול שחור מחליפת גלישה ישנה. כל אלו ביטויים ויזואליים לאג'נדה החדשה שהולכת ומתפשטת בקרב צעירים וצעירות בארץ.
    מחוך מחומרים ממוחזרים (צילום: ליאל מאור)
    צילום: ליאל מאור
  6. אקטיביזם אקדמי בטכניון
    לפני כשנה דוקטורנטית וקבוצה של סטודנטיות בטכניון החליטו להחיות את המרכז לקיימות. הצעד הראשון היה לשלב בתוכנית הלימודים קורס חוץ אקדמי של מרכז הש"ל על משבר האקלים. באופן מפתיע (או שלא?) סטודנטים רבים בחרו ללמוד אותו אפילו שבהתחלה לא הקנה להם נקודות זכות, ומשם נולדו יוזמות רבות כמו חוגי בית בטכניון לסטודנטים נוספים, לסגל המרצים ולצוות מקצועיים באוניברסיטה. מרכז הקיימות הלך וגדל, הוציא אוטובוס מלא למצעד האקלים ואף יזם כנס בו דנו בתפקיד האקדמיה בכל הנוגע למשבר האקלים.

 אלו רק שש דוגמאות מרגשות לעשייה של סטודנטים וסטודנטיות בכל רחבי הארץ ומכל התחומים למען כדור ירוק יותר. אז אם אתם מתחילים החודש עוד שנת לימודים - הכתבה הזו היא ניצוץ של השראה שבתקווה תעודד גם אתכם לקחת חלק במהפכה. בהצלחה רבה ואם בא לכם ללמוד עוד קצת על סביבה וקיימות - מוזמנים לקפוץ לעמוד האינסטגרם שלי או לערוץ היוטיוב.