למרות שהעולם מתמלא כל הזמן בעוד ועוד שפע, יותר ויותר אנשים מבקשים לחזור לפשטות, לאדמה, לטבע. הרבה יותר קל לרכוש מוצר מוגמר בסופר ולזלול מוצר בפלסטיק מול המסך תוך כדי פגישה, אבל הרבה יותר מרגש לראות תהליכים, להרגיש אותם, ללוות את העגבנייה והחסה שלנו מרגע הזריעה ועד נס הקטיפה.

 ליז אוכלת סלט שכל כולו מהגינה שלה בתל מונד, מיכל לא מוותרת על החסות בדירה התל אביבית, וגל מלמד את הילדים שלו לעבוד באדמה ולהתפעם מפאר היצירה. טרנד הגידול הביתי תופס תאוצה ובצדק: זה בריא, ממלא, מחבר אותנו למהות, ושומר על כדור הארץ.

סלט מהמרפסת

מיכל פפלבוים בת 51 מתל אביב, לא ויתרה על החלום של לגדל לעצמה את הירקות לסלט, והיא מגדלת במרפסת דירתה התל אביבית חסות, עשבי תיבול, בזיליקום, רוקט כרובית וברוקולי. "יש לנו מערכת הידרופונית בבית שבעלי והבת שלי הכינו לבד ואנחנו אוכלים את האוכל שלנו מהמרפסת. זה לא ארוחות מלאות אבל זו בהחלט תוספת מצוינת. יש תקופות בשנה שאין לי צורך לקנות חסות  או בצל ירוק למשל, כשגודל לנו הרבה במערכת. כל 3 חודשים אנחנו מחליפים גידולים והחוויה היא עצומה, הידיעה שאנחנו מגדלים לעצמינו את האוכל שלנו הופכת את הסלט לטעים ביותר. העולם כולו הולך לכיוון של גידול ביתי ומערכת הידרופונית היא פתרון מצוין למי שגר בעיר ואין לו שטח אדמה".

ואיך עושים את זה בתכלס?

"ניתן לקנות או לעשות לבד. בעלי התנדב ללמד נשים ערביות שאין להן פרנסה איך עושים מערכת הידרופונית כדי שיוכלו לגדל לעצמן את האוכל שלהן, ואולי גם יוכלו למכור אותו ולהרוויח קצת כסף. המנוע הוא משאבה פשוטה של אקווריום, זו מערכת שקל לתפעל אותה. פעם בשבוע בודקים מדדים של מים ומדשנים בהתאם והיא מתגמלת מאוד" מסבירה מיכל.

לגדל ירקות לסלט במרפסת (צילום: מיכל פפלבוים)
צילום: מיכל פפלבוים

גם ליז קשקש אלקלעי, בת 46, מגדלת כמעט את כל גידולי הקיץ והחורף בגינת ביתה בתל מונד, כאשר היא ומשפחתה אוכלים את יבוליהם במשך כך השנה. "היו לנו בקיץ עגבניות, ומלפפונים ושעועיות ודלועים וקישואים ובטטות ותפוחי אדמה ועכשיו בחורף אני הולכת לגדל חסות ואת כל העלים הירוקים למיניהם, ברוקולי, כרובית, תירסים, יש לנו גם המון פירות".

האם את מרגישה שזה גם עוזר לכם לחסוך כסף? אתם קונים פחות ירקות ופירות?

"אמנם אנחנו פחות קונים בחוץ, אבל זה לא באמת חוסך לי, זה אפילו לא כלכלי. זה דורש הרבה השקייה וטיפוח אבל אין כמו התענוג של לאכול את כל מה שגידלת בעצמך בלי שום ריסוס וחומרים כימיים".

איך מתחילים?

"אני התחלתי עם אדניות של תבלינים, והיום יש לי גינת מאכל של מאה אדניות של הכל מהכל עצים, שיחים, תבלינים, פירות. תתחברו לקבוצות של אוהבי גינון ואל תפחדו לטעות כי חלק מהצמחים גם מתים בדרך ולא לפחד להחזיר ירקות לאדמה והיא מחזירה לנו בחזרה מלא אהבה".

זו עשייה שיכולה להיות גם מאוד מדיטטיבית

גל ינובסקי בן 48, מלוטם, הוא שותף ובעלים של החווה האורגנית 'סבתא יהודית', והעיסוק באדמה הוא חלק בלתי נפרד מחייו וחיי משפחתו. לגל 4 ילדים, אותם הוא מלמד מגיל צעיר לא לפחד להתלכלך בבוץ, לזרוע, לקטוף, ולהתחבר לאדמה ולאוכל שלהם.

"בחרתי במקצוע הזה כי אני אוהב את הפשטות ואת הקשר בינינו ובין המזון שלנו, שרואים איך שהוא גדל, רואים את הגדילה שלו, את העונה שלו. עם השנים נהיה נתק בינינו לבין האוכל שאנחנו אוכלים כי באורח פלא אנחנו רואים אותו על המדף עם המחיר שלו וזו כל האינפורמציה שיש לנו עליו. ברגע שמתנסים בעבודה הזו של הגידול אז רואים את כל התהליך קורה ומבינים כמה מאמץ מושקע שם ומה השלבים וזה מחבר אותך לדבר הזה שנכנס לך לגוף".

מה היתרונות של לגדל את הירקות בעצמינו?

"אתה יודע איזה חומרים נכנסים לגוף שלך. בגידול מודרני אי אפשר לדעת אילו חומרים אתה מכניס לגוף, באיזה מים הושקו ואיפה הם אוחסנו. הערך של החיבור לאדמה כפעולה שמביאה לקרקוע ועוזרת לך להיות ברגע הזה היא מתנה בעיניי ולפעמים זו עשייה שיכולה להיות גם מאוד מדיטטיבית, השהייה בטבע וההתבוננות כחקלאי בשינוים שחלים בו היא נפלאה."

"לדעתי גידול ירקות זה גם שיעור מדהים בחיים שלא כל מה שאנחנו עושים חייב להצליח, ובעיקר שיעור בהבנה שלא הכל תלוי בנו", מוסיף גל, "אנחנו עושים מה שאנחנו חושבים שהוא נכון ואז משאירים לכוח גדול מאיתנו לעשות את העבודה האמיתית."

לגדל ירקות עם הילדים (צילום: 
סבתא יהודית)
כלי נפלא ליצור מערכת יחסים בין ההורים לילדים | צילום: סבתא יהודית

מה חשוב לדעת לפני שמתחילים? גל ינובסקי עם המדריך לגידול ביתי:

  1. אפשר להתמכר לזה – יש אנשים שפחות מתחברים לקונספט אבל הרבה אנשים יכולים למצוא שם חיבור מאוד עמוק מעבר לתהליך המכני של לייצר אוכל, זה הופך להיות איזה תחביב יומי שאתה רואה את התהליך גדילה שלו מול העיניים. אם אתה נמצא שם בהתבוננות, אתה פשוט עוקב אחרי תהליכי גדילה ושותף כמתבונן למעשה בריאה, זה ממש נס. אתה שותל זרע ויוצא לך עץ.
  2. אתם הולכים ללכלך את הידיים – עבודת שדה משאירה הרבה פעמים עדויות לזה שהיינו בערוגה כמו ציפורניים מלוכלכות ושאריות בוץ, אבל יש משהו כיף בלהיזכר בשיעורי החימר בגן ובמשחקי בוץ שלנו כילדים.
  3. מעולה כזמן איכות עם הילדים – החיבור של הילדים לטבע הוא מאוד טבעי וזה קורה שם הרבה יותר מהר מאצלנו המבוגרים. לנו יש מחסומים שונים ולילדים זה ממש מגרש משחקים. הם מפסלים באדמה, הם לא רק מגדלים אוכל. הם בהתרגשות מופלאה וזה כלי נפלא ליצור מערכת יחסים בין ההורים לילדים במקום ללכת לעוד קניון.
  4. אין טעם כזה - טעם של כרובית חיה וסלק שגידלתם בעצמכם לא משתווה לשום ירק שתקנו בחנות או במכולת – תנסו ותראו בעצמכם.
  5. אפשר גם לא להצליח, זה גם בסדר – לא להתייאש אם לא הצלחתם פעם אחת. לא מכל מעשה אהבה נולד ילד והלימוד הוא תוך כדי. גם חקלאי ותיק לומד כל הזמן ומהכישלונות שלנו ומחוסר ההצלחות שלנו אנחנו רק משתפרים.

5 עקרונות לגידול ירקות בעצמכם

  1. אדמה טובה – כדאי לשמור על אדמה מאווררת עד כמה שניתן ולא קשה. לשורשים קשה מאוד להתפתח באדמה דחוסה. לכן רצוי להרטיב מעט לפני השתילה / זריעה ולהפוך מעט את האדמה. רצוי אדמה ללא אבנים ועשירה. פיזור קומפוסט אורגני עוזר לעשיר את הגינה ומבטיח תוצאות יותר טובות.
  2. השקיה –מומלץ להשקות בטפטפות ולא בצינור, ואם הגינה קטנה מדי, אז להשקות בעזרת משפך באופן שהמים מגיעים לאדמה ברכות ולא מוטחים באדמה. מים הם הגורם המרכזי להידוק הקרקע ואנחנו רוצים לשמור את האדמה מאווררת. אין צורך להרטיב את העלים, יש צורך להרטיב את האדמה. הרבה פעמים כשמרטיבים עלים יש מחלות עלים. לגבי מינון השקייה, זה תלוי בכל גידול וגידול, אבל בהתחלה אני משקה יותר, אחר כך מורידים ואז לפי תחושת האדמה. ממש להכניס אצבע לאדמה ולהרגיש אותה.
  3. עשבים שוטים –חשוב לא להיבהל כשיש עשבים בגינה, אם כי, צריך לראות שהעשבים בגינה לא מתחרים עם הירקות על משאבי המים ועל האור. יתכן שהימצאותם של עשבים מסוימים יעזרו לירקות (למשל תולעת תאכל את עלי העשב ולא את עלי החסה) כל ההסתכלות המודרנית שלנו לפעמים לא נכונה בכל מה שקשור לעשבים שוטים. פעם היה נהוג להוציא אותם מהשורש, אנחנו חותכים את העשב קצת מעל השורש שלא ימשיך לגדול כדי שהשורש יישאר באדמה, יטייב אותה כשהוא נרקב וגם ישמור עליה מאווררת.
  4. מזיקים – בתפיסה האורגנית אין דבר כזה מזיקים, יש בעלי חיים. הרעיון המרכזי הוא מניעה, והמניעה מושגת שיש איזון ביולוגי טבעי. להשגת איזון כזה מילת המפתח היא מגוון. שמגדלים גידול אחד, כמו בחקלאות תעשייתית, זהו מוקד משיכה גדול עבור בעלי חיים מסוימים, אבל שמגדלים מגוון צומח גדול, זהו מקור משיכה להרבה מאוד סוגים של בעלי חיים שאוכלים אחד את השני כדרך הטבע ואז לא נוצר מצב חסר שליטה של אוכלוסיית בעלי חיים שגדלה באופן מזיק.
  5. שתילים וזרעים – כדאי לבחור שתילים אורגניים וזרעים לא מחוטאים שלא עטופים בחומרים רעילים, אפשר לרכוש במשתלות ובחנויות טבע. יש חשיבות למרחקים שונים בין שתילים שונים שאותם מומלץ לבדוק באינטרנט.