אוגוסט כבר בפתח ומיד אחריו יגיעו גם החגים, ואחרי שנתיים של קורונה, אין ספק שהקיץ הוא הקיץ של החופשות והטיסות. אלא שטיסות הן כידוע, גורם מזהם למדי וכל חופשה שלנו משאירה אחריה טביעת רגל סביבתית לא קטנה –המטוסים פולטים פחמן; בתי מלון משתמשים בליטרים של מים כדי לכבס את החלוקים הלבנים שאנחנו מתענגים עליהם, וזורקים כמויות של מזון שנשארות בבופה אחרי כל ארוחה; ושלא נתחיל בכלל לדבר על כל הקניות שאנחנו עושים.

אך נדמה שאחרי שנתיים של הפסקה גם התיירים חוזרים לחופשות עם הלך רוח קצת שונה וחפצים לטייל באופן יותר אחראי לסביבה. מחקר בנושא קיימות בתיירות, שהוזמן לאחרונה על ידי Booking.com, מגלה שקיום חופשה בצורה יותר ידידותית לסביבה זה דבר שחשוב מאוד ל-70% מהמטיילים הישראלים ול-81% מהמטיילים ברחבי העולם. יתרה מכך, 45% מהמטיילים הישראלים וכמחצית מהמטיילים ברחבי העולם העידו כי הדיווחים האחרונים בעולם על שינוי האקלים הניעו אותם לבצע בחירות יותר מודעות וידידותיות לסביבה בנוגע לחופשות שלהם. אבל איך עושים את זה בפועל? הנה כמה טיפים שיהפכו את החופשה הבאה שלכם לירוקה יותר.

1. בחרו יעד ירוק

אתם לא בהכרח חייבים לנסוע לג'ונגלים, או ליעדים עתירי פארקים וכרי דשא – למרות שזה יכול להיות נחמד; הכוונה ביעד ירוק, היא יעד שמאפשר התנהלות אקולוגית וידידותית לסביבה. למשל יעד שמאפשר שימוש נוח בתחבורה ציבורית או התניידות ברגל, שאופציות הלינה בו ידידותיות לסביבה ושיהיה קל לשמור בו על עקרונות אקולוגיים כמו צמצום פסולת וחסכון במים.

ב-2021 נבחרה וינה, העיר שתחבורה ציבורית ושטחים ירוקים הם חלק מאסיבי מהזהות שלה כעיר הירוקה ביותר בעולם. ערים נוספות שנחשבות לירוקות במיוחד הן מינכן; מדריד; ברלין – השופעת פארקים עירוניים ושבה שיעור השימוש במים לנפש הוא אחד הנמוכים באירופה; סאן פאולו – שבה מלבד שפע של שווקי איכרים יש שימוש נרחב באנרגיה מתחדשת; מנצ'סטר – שנחשבת לאחת הערים באירופה שבה שימוש גבוה בתחבורה ציבורית ומספר רב של שווקי איכרים; ליסבון; סינגפור; אמסטרדם – המפורסמת בשבילי האופניים שלה, וושינגטון די.סי.; וונקובר;  סינגפור;  וקופנהגן שזכתה בפרסים בעקבות הפעילות הסביבתית המתקדמת שלה, בין היתר בזכות תשתיות מסלולי האופניים הנרחבות בה.
במדד המדינות הירוקות ביותר באירופה דנמרק נמצאת בטופ, כשאחריה לוקסמבורג, שוויץ, אנגליה, צרפת, אוסטריה, פינלנד, שוודיה, נורווגיה וגרמניה.

רוכבת על אופניים (צילום: blubel-unsplash)
רוכבת על אופניים | צילום: blubel-unsplash

2. בחרו בחברות תעופה שפועלות להפחתת פליטות הפחמן –או דאגו לקיזוז פחמן

בהסכם פריז שנחתם ב-2015 חברות התעופה הבינלאומיות התחייבו לצמצום זיהום האוויר ופליטת הפחמן, אך בתחקירים של החברה הגרמנית Atmosfair שנעשו לפני כארבע שנים  עלה כי מרבית חברות התעופה לא צמצמו את זיהום האוויר, אלא דווקא הגבירו אותו. אך יש עדיין לא מעט חברות שפועלות על מנת לעמוד ביעדים.

חברות תעופה רבות מספקות לנוסע תחשיב בדבר הנזק שהוא מסב לסביבה לפי מרחק הטיסה, ומציעות לו מנגנון פיצוי – תרומת כסף לטובת נטיעת עצים או פרויקטים סביבתיים במדינות מתפתחות, או לפרויקטים של אנרגיה מתחדשת.

וירג'ין אטלנטיק התחייבה בשנת 2019 להטיס את הצי הירוק בשמיים, ובאוקטובר הקרוב צפוי להיכנס לפעולה המטוס הראשון מתוך 16 מטוסי איירבאס, שישרתו את החברה בטיסות הסדירות שהיא מפעילה משדה"ת הית'רו ליעדים רחוקים באמריקה, אפריקה ואסיה. המטוס החדש יחסוך 11% בשריפת הדלק ופליטת פחמן בהשוואה לצי האיירבאס הנוכחי. בצי החדש אף הוטמע פטנט חדש שמאפשר להפחית ב- 50 אחוז את מתאר הרעש שהוא מייצר. בנוסף, במטוס החדש לא נעשה שימוש בעור טבעי המסורתי אלא בעור מלאכותי קל וחסכני, מהלך שיתרום להצלתן של כ- 3000 פרות. החברה הצהירה כי בכוונתה לאמץ את החומר הזה בכל המטוסים החדשים שתרכוש מעתה והלאה.

כיום מפעילה וירג'ין אטלנטיק את הקו בין ת"א ללונדון במתכונת יומית באמצעות מטוסי בואינג, צי המטוסים החדש שנכנס לשרות ישמש בשלב ראשון את הקו בין לונדון לארה"ב אך בשל העובדה שהקו לישראל הוא מהקווים הפופולריים של החברה לא נשללת האפשרות שנראה את המטוס הזה נוחת גם בתל אביב. 

דוגמה אחרת היא קתאי פסיפיק ,שבסיסה בהונג קונג ונחשבת לחברת התעופה האסיאתית הראשונה שהשיקה תוכנית קיזוז פחמן, Fly Greener, לפני 14 שנים. מהחברה נמסר כי מאז, יותר מ-300,000 טונות של CO2 קוזזו. באמצעות תכנית Fly Greener  מוצעת ללקוחות אפשרות לרכוש "קיזוז פחמן" המגיע מפרויקטים המפחיתים או מונעים פליטת CO2, כמו גם אלו המתמקדים באנרגיה מתחדשת.צקתאי פסיפיק מפעילה שירותי נוסעים ומטען ליעדים רבים באסיה, צפון אמריקה, אירופה ואפריקה, עם אחד הציים הצעירים והמודרניים ביותר בתעשייה. בישראל החברה מפעילה טיסות נוסעים לבנגקוק, מנילה, סינגפור, סיאול, טוקיו וסידני.

בנוסף, תוכלו לקזז את הפליטות בעצמכם גם אם בחרתם בחברת תעופה שלא מציעה את האופציה. אתרים שונים מאפשרים לחשב את פליטות הפחמן המשוערות לפי מרחק הטיסה ולרכוש קיזוז פחמן.

3. תתניידו ירוק יותר

לאחר שהמטוס הביא אותנו ליעד הנחשק, השימוש שלנו בתחבורה רק מתחיל. כשמדובר בטיולים אורבניים כדאי להסתמך על התחבורה הציבורית, בעיקר בערים מרכזיות באירופה ובצפון אמריקה. ואם זה אפשרי, כמובן שהכי בריא ומרתק לחקור את היעדים באמצעות רכיבה על אופניים או הליכה, שחוץ מהיתרון הסביבתי, יאפשרו לכם גם לחוש ממש את המקום. כשאתם מטיילים באזורים היותר כפריים, ואין מנוס מהשכרת רכב, לכו על רכב שכור חסכוני בדלק כמו למשל מכונית היברידית.

4. בחרו בתי מלון שמחוייבים לשמירה על סביבה

אנחנו לא חייבים לנסוע לחוות אקולוגיות כדי להרגיש שאנחנו פחות חוטאים בחופשה, גם בערים הגדולות תמצאו לא מעט בתי הארחה ומלונות שעושים מאמץ כדי ליישר קו עם הלך הרוח הירוק – בין אם מדובר בתוכניות מחזור נרחבות, שימוש בתאורת LED, מערכות חשמל שצורכות פחות אנרגיה, או פתרונות לצמצום בזבוז המזון.
כך לדוגמה, בית המלון היוקרתי Cap St. George שנפתח לאחרונה בקפריסין, ממוקם בין הפארק הלאומי אקאמאס למערות הים – ביתו של כלב ים נזירי מצוי, אחד היונקים הנדירים בעולם, שנמצא בסכנת הכחדה חמורה. על מנת שכלבי הים לא יוסחו מביתם הטבעי – מערות הים – הותקנו במרפסות החדרים של המלון נורות מיוחדות בבהירות נמוכה. תשומת הלב שניתנת לפרטים הקטנים משקפת את הרעיון כי האג'נדה של בית המלון היא להיות ירוק היכן שרק אפשר. הכרטיס החכם שפותח את החדרים עשוי מעץ ידידותי לסביבה, הקשיות שבהן משתמשים במלון עשויות מנייר מתכלה, פחי מיחזור מפוזרים בכל הברים, המטבחים והשטחים הציבוריים, ובכל חדרי המלון, מערכת המיזוג נכבית עם פתיחת דלת המרפסת, בנוסף, מותקנים פאנלים סולאריים מהם מסופק החשמל למלון, ונעשה שימוש במתחם העצום של המלון במכוניות המונעות על ידי סוללות להפחתת פחמן דו חמצני.

דוגמה אחרת שמציבה רף גבוה לשאר בתי המלון בכל מה שנוגע לעניין הסביבתי, היא  הרשת ההולנדית Conscious hotel – כל האנרגיה במלונות הרשת שלה מגיעה מטורבינות רוח, המזון אורגני, הריהוט עשוי כולו מחומרים ממוחזרים, התשלום במזומן בלבד, ומי שמגיע למלון עם רכב חשמלי יקבל שני מקומות חניה במחיר אחד.

היום כששמירה על הסביבה הפכה לסוג של סטנדרט תוכלו למצוא ברוב האתרים מידע על הצעדים הירוקים בהם נוקט המלון כבר בעת ההזמנה, וכך לבצע בחירה מושכלת.

כרטיס חדר מלון מעץ (צילום: Cap St Georges Hotel and Resort )
צילום: Cap St Georges Hotel and Resort

5. רב פעמי גם בחופשה

לתיירות בת קיימא יש פרקטיקות רבות ושונות ויש מקום לכמה שיותר מהן. תיק קניות רב פעמי לא אמור לשמש אותנו רק בקנייה השבועית שלנו בסופר, הוא יכול להרחיב את מנעד השימושים שלו ולשמש אותנו גם בנסיעות, כשאנחנו אוספים מזכרות או עושים קניות, ובכלל אם חשוב לכם לשמור על הסביבה עדיף שתתמקדו יותר בחוויות ופחות ברכישות, ואם כבר קונים – שווה לחפש מציאות בחנויות יד שנייה מקומיות.

אחד המוצרים היותר נקנים בזמן חופשה הוא בקבוקי מים מפלסטיק, נכון הם זמינים וזולים אבל הפסולת שנוצרת בעקבות השימוש בהם סותמת את המזבלות ומזהמת את האוקיינוס. קחו אתכם בקבוק רב פעמי שגם ישמור על הטמפרטורה של המים לאורך זמן. תמיד תמצאו היכן למלא אותו.

6. לאכול ירוק

עבור רבים, חלק מהותי מהחופשה הוא האוכל, לאכול במסעדות מקומיות ולהכיר את המזון המקומי. אז לא – הכוונה היא ממש לא שתאכלו רק חסה, אבל גם למה שאנחנו אוכלים יש השפעה משמעותית על טביעת הרגל האקולוגית שלנו.
אוכל מקומי הוא אקולוגי יותר, כי מסע  השינוע שלו עד הצלחת  שלנו קצר יותר. בנוסף כדאי להפחית במוצרים מן החי שאחראים לפליטות גזי חממה רבות ולהעדיף מוצרים מן הצומח.