שלא כמו הרבה חגי ישראל אחרים, חג הפסח הוא גם חג של מתנות. וכך, מידי שנה אנו מוצאים את עצמנו שוב מחפשים את המתנה המושלמת למארחים או המתארחים בחג הפסח, כזו שתפתיע, תרגש, תחדש  וכמובן - שלא תפגע בסביבה.

אם עדיין לא מצאתם את ההברקה של השנה, אני מזמינה אתכם לחשוב על כמה רעיונות למתנות שתוכלו לתת השנה לבני המשפחה והקרובים. לחלק מהמתנות המוצעות פה יש ערך חברתי וסביבתי נוסף, כך שהן מהוות את השילוב המושלם בין תשומת לב, אלטרואיזם ואכפתיות כלפי הזולת והסביבה, ולא רק כלפי מקבלי המתנות:

מתנות שהן תרומה

רובנו מאוד מתחברים לקונספט של תרומה, אבל אלא אם דופקים אצלנו על הדלת ביום ממש טוב לבקש תרומה למטרה טובה, כנראה שמעטים מאיתנו באמת עושים משהו בנידון. איכשהו, לפעול כדי לתרום למטרה טובה כמעט תמיד נופל בין הכיסאות, בין שאר המשימות היומיומיות הרבות של כל אחד ואחת מאיתנו. דווקא מהסיבה הזו, תרומה בשם מקבלי המתנה יכולה להיות מאוד משמעותית ומרגשת, ובלי שתצטרכו להתעסק עם אריזות מתנה.

אפשר לתרום למטרה שאתם יודעים שחשובה למקבל המתנה, ואם אתם לא בטוחים לאילו מטרות טובות אפשר לתרום ברוח החג, הנה גם כמה רעיונות:

  1. תרומת ארוחת חג לנזקקים דרך עמותת לתת היא דרך מעולה לשמח את מקבלי המתנות שלנו וגם לדאוג שאלו שידם אינה משגת יוכלו גם הם לחגוג בכבוד את חג הפסח
  2. אימוץ חבר חופש בחוות החופש בעולש יאפשר למתנדבים בחווה להמשיך את פעילותם הנפלאה והחשובה ולהציל עוד בעלי חיים מהתעשיות
  3. תמיכה בפרוייקט "עיר יער" של עמותת ונטעת גם תומכת בהקמה של גינות שיקומיות והפיכת המרחב העירוני לירוק יותר, וגם כוללת ערכת הצטרפות ירוקה ומשמחת שתוכלו להעניק למקבל המתנה.
מיטל בן ארי ועדית רומנו (צילום: דפנה בן נון)
אמצו חבר בחוות החופש | צילום: דפנה בן נון

מתנות שהן חוויה

אני בטוחה שלכל אחד מקוראי שורות אלו יש לפחות סט הגשה אחד, שהתקבל כמתנה לחג ומעולם לא נעשה בו שימוש. מתנות מהסוג הזה, גם אם מגיעות עם כוונה טובה מכל הלב, הן מסוג המתנות של "שגר ושכח", כאלו שקל לרכוש בקניון בצירוף פתק החלפה. עם זאת, מתנות מהסוג הזה נוטות להצטבר ולהעלות אבק בפינות החשוכות של ארונות הבית, בעיקר אם מדובר במארחים הקבועים של ארוחות החג.

השנה, במקום לעמוד בתורים של חנויות מוצרי הבית, נסו לחשוב האם מקבלי המתנה המיועדים ייהנו אם תרכשו להם הזדמנות לבילוי חוויתי.  למשל:

  1. כרטיסים להופעה, הרצאה או תערוכה במוזיאון
  2. כרטיסייה להשתתפות בסדנה או חוג שמתאים לתחומי העניין של מקבלי המתנה (מיוגה ופילאטיס דרך סדנת סטיילינג אישי ועד חוג צורפות או קרמיקה).
  3. שובר מתנה לספא, מסאג' ושאר פינוקים שמקבלי המתנה לא מפרגנים לעצמם בדרך קבע

מתנות מיד שנייה

עבור אלו שזה חשוב להם לתת מתנה פיזית ביום החג, כדאי לקחת בחשבון מתנות של פריטי יד שנייה. כמובן, אני לא מתכוונת כאן להעביר הלאה מתנה שקיבלתם ופחות התחברתם אליה, אלא למתנה שבחרתם בקפידה עבור מקבל או מקבלת המתנה.

גם כאן האפשרויות הן רבות, ובעצם הקנייה תוכלו גם לתמוך במטרות חברתיות שונות, כמו למשל:

  1. רכישת בגד יד שנייה מתנה מאתר VINVO, שתורם חלק מההכנסות שלו לעמותות חברתיות שונות
  2. רכישת כלי בית מיד שנייה מרשתות של חנויות חברתיות כגון "המציאון" או "באזר יד2" שמייצרות מקומות עבודה לאנשים עם צרכים מיוחדים.
  3. רכישת ספרים מרשת חנויות "סיפור חוזר" המספקת הכשרה תעסוקתית עבור אנשים עם מוגבלויות או קשיים נפשיים.

בסוף, לא משנה איזו מתנה תבחרו, זכרו שמתנות לחג ובכלל אמורות להיות דרך להראות תשומת לב או הכרת תודה למקבלי המתנה ולא אמורה להיות עונש (לאף אחד מהצדדים). לכן אם תקפידו לבחור את המתנות שלכם מהלב ולא מתוך הכרח, סביר להניח שזו תהיה מתנה מעולה ושכולם יצאו מרוצים.