בואו נודה באמת: יש לא מעט אתגרים בחיים סטודנטיאלים, ולהתלונן זה כבר ממש חלק מהחוויה. המבחנים תמיד צפופים מדי, המרצים לא מסתדרים עם הזום, העבודות לא משקפות את מה שלימדו בשיעור ולא ברור איך תקעו לתלמידי ספרות אנגלית קורס בזואולוגיה מתקדמת. נשמע מוכר? יש המון משימות ומעט זמן, שכר דירה בשמיים וגם רצון "לחיות את החיים" כל עוד אנחנו צעירים. הדבר האחרון שצריך עכשיו זה עוד אחריות. ולמרות כל זה - יש דבר אחד שאסור לנו לדחות למחר: שמירה על כדור הארץ שלנו.

החדשות הטובות הן שזה לא צריך להיות קאדר. לכבוד פתיחת שנת הלימודים במכללות ובאוניברסיטאות, אספתי עבורכם שבעה הרגלים קלילים שתוכלו לאמץ אפילו בלו"ז צפוף כסטודנטים מותשים. לא משנה אם אתם מתחילים עכשיו את השנה הראשונה בתואר הראשון או את השנה השלישית בדוקטורט - אלו דברים שבטוח תוכלו לשלב ביומיום.

  1. כתבו במחשב ולא בדפים
    בתור סטודנטים אין ספק שאתם הולכים לכתוב השנה הרבה מאוד. ואני מבינה, לפעמים צריך לכתוב במחברת כדי שחומר הלימוד יכנס לראש. יחד עם זאת, כדי למנוע הצטברות דפים שלא צריך - העדיפו לכתוב את הסיכומים במחשב. כך גם תוכלו לשתף אותם עם חברים מהחוג ולסייע זה לזה. אם אתם לומדים מקצוע שמחייב מחברת או פשוט חייבים את התחושה של העט ביד אפשר להשתמש בטאבלט במקום במחשב, או לרכוש מחברת רב פעמית, שמאפשרת סריקה של הדפים, מחיקה ושימוש חוזר. ואם אתם בכל זאת מתעקשים על הדרך המסורתית ומשתמשים בדפים, אל תשכחו להפוך אותם לאחר מכן לדפי טיוטה ולבסוף להשליך לפח המחזור המתאים (הכחול).
  2. קחו איתכם אוכל לכל היום והעדיפו תזונה מהצומח
    הכנה מראש היא המפתח כשמדובר בתזונה סטודנטיאלית, או במילים אחרות - באוכל לאנשים עסוקים מאוד. תכינו לעצמכם בתחילת השבוע סיר אורז גדול שיוכל לשמש אתכם לכמה ימים קדימה. שלבו אותו עם טופו, עדשים, חומוס וירקות כדי לגוון. בכל ערב תארזו קופסה שתיקחו איתכם למחרת יחד עם כריך ופרי. תדאגו שתמיד יהיה איתכם מספיק אוכל מזין וטעים כך שלא תתפתו להזמין בחוץ אוכל שיגיע עטוף פלסטיקים ושקיות.
    אם כבר נתקעתם בלי אוכל - העדיפו לשבת במקום שבו אתם קונים ולאכול בסכו״ם רב פעמי. וכמובן - העדיפו תזונה צמחית שלא פוגעת בבעלי חיים ומזהמת הרבה פחות.
  3. הצטיידו בבקבוק וכוס רב פעמיים
    זה אולי קצת ברור מאליו, ותכלס זה טיפ שנכון באופן כללי בחיים – תמיד תסתובבו עם בקבוק מים בתיק. כשמדובר בלימודים אקדמיים ובתיק שיכיל גם מחשב ולפעמים גם סיכומים יקרי ערך, חשוב שתבחרו בבקבוק עמיד ואיכותי, שלא ינזול ויגרום נזקים. אחד כזה גם ילווה אתכם כנראה לאורך שנים ויחסוך קנייה של עשרות אם לא מאות בקבוקי פלסטיק – טוב לסביבה וגם לכיס שלכם.
    בנוסף לבקבוק, כדאי מאוד להצטייד ללימודים גם בכוס רב פעמית אטומה (ואם היא גם שומרת חום אז בכלל נחמד), כי בואו נהיה כנים, מוצר הצריכה מספר אחת של סטודנטים הוא קפה. אתם הולכים לצרוך המון ממנו, אז במקום לבזבז אינספור כוסות חד פעמיות, במהלך התואר, תקנו כוס טובה אחת, תחסכו המון נזק סביבתי וגם תצמצמו את הסיכוי לתאונות קפה מבאסות.
    למידה למבחנים (צילום: Firmbee.com | @firmbee, unsplash)
    לא חבל על כל הדפים? | צילום: Firmbee.com | @firmbee, unsplash
  4. מחזרו קפסולות קפה וקרטוני חלב
    הקפה ילווה אתכם לא רק בקמפוס אלא גם בבית, ובשעות הקטנות של הלילה כשתחרשו לקרת מבחנים או תכתבו סמינרים עד הרגע האחרון. אז אם יש לכם אפשרות - תשקלו לעבור לקפה מקינטה טחון שהוא הידידותי ביותר לסביבה. אם אתם מעדיפים קפסולות - שימו לב שחברות מסוימות מאפשרות למחזר את שלהן בסניפים או במעמד המשלוח. 
    אם אתם לא אנשים של אספרסו ואתם צריכים חלב בקפה שלכם העדיפו חלב צמחי. יש המון אופציות כמו חלב שיבולת שועל, סויה, שקדים, חלב אורז ועוד, כך שבטוח תמצאו משהו שמתאים לכם. לבסוף - השליכו את קרטון החלב למחזור בפח הכתום. הדרך הכי נוחה, היא להציב שקית רב פעמית גדולה ליד הפח הרגיל בבית ולהשליך אליה לאורך השבוע רק מוצרי פלסטיק וקרטון. כשהיא מתמלאת - פשוט לוקחים אותה איתכם אל פחי המחזור הקרובים וזורקים את האריזות לפח המתאים.
  5. תארחו ברב פעמי
    כסטודנטים בטוח שיצא לכם לארח מדי פעם חברים מהפקולטה בבית. בין אם התכנסתם כדי ללמוד יחד למבחן או כדי לאוורר את הראש אחרי המבחן - תארחו בכלים רב פעמיים. כן, זה אומר שתצטרכו לשטוף אותם אחר כך, אבל זה ייצור לכם אווירה הרבה יותר ביתית ונעימה וגם יעזור לשמור על הסביבה. אם יש לכם כלים חד פעמיים בבית - תמקמו אותם בארון גבוה וסגור כך שלא תתפתו לגשת אליהם לעיתים קרובות.
  6. גורו עם שותפים
    זה אולי טיפ קצת מפתיע - תעדיפו לגור עם שותפים מאשר לבד. כי ככל שתחלקו יותר - כך תחסכו יותר. בין אם מדובר על חיסכון בנסיעות לקניות, על אוכל שלא צריך לזרוק כי מקסימום השותף יאכל, על עוד מישהו בבית שיוכל לכבות את הדוד או האור אם שכחתם אותו דולק וכו'... מגורים עם שותפים הם בדרך כלל רעיון מעולה מבחינת שמירה על הסביבה. ברור שזה לא השיקול היחידי שלכם בבחירת מקום המגורים, אבל כדאי להקדיש גם לכך תשומת לב.
  7. הצטרפו לתאים או פרויקטים למען האקלים
    הטיפ הזה אמנם כן דורש מכם להשקיע קצת בזמנכם הפנוי, אבל זו גם עוד דרך נפלאה להכיר חברים חדשים שלאו דווקא לומדים את אותו התחום כמוכם, אבל רוצים להשפיע לטובה על כדור הארץ שלנו. היום כמעט בכל אוניברסיטה ומכללה קיימים תאים סטודנטיאליים שפועלים למען הסביבה במגוון דרכים. בדרך כלל התאים פועלים בכפוף לאגודת הסטודנטים והם מהווים קרקע פוריה להגשמת הפרויקטים הירוקים שעליהם חלמתם, לצד סטודנטים נוספים עם חזון דומה. תוכלו לטפח יחד גינות קהילתיות, להציב קומפוסט בקמפוס, לבנות מערכי שיעור בנושא סביבה וקיימות או לפתח רעיון חדש לגמרי...

בהצלחה בשנת הלימודים הקרובה, ואם בא לכם ללמוד עוד קצת על סביבה וקיימות - מוזמנים לקפוץ לעמוד האינסטגרם שלי או לערוץ היוטיוב.