בראש השנה נהוג, באופן לא מפתיע לברך - "שנה טובה". זו אחת הברכות האהובות עליי. אנחנו לא מאחלים לשכנינו שיהיה להם רק יום או שבוע טוב, אלא שנה שלמה של טוב. של שמחה, של קשב, של אהבה וחברות. אם נעצור לרגע ונחשוב על זה - יש בברכה הזו הבטחה גדולה. הזדמנות לקחת אחריות ולדאוג בעצמנו שהשנה הזו תהא טובה יותר מקודמתה.

השנה יותר מתמיד - כדור הארץ קורא לנו שנברך גם אותו באותה הצורה. הוא קורא לנו בדרכו שלו, ללא מילים, אלא דרך הטבע. מזמין אותנו לשים לב אליו ולשקם את מערכת היחסים איתו שהשארנו אי שם בתרבויות קדומות. בחג הזה אנחנו זוכים לעצור לרגע את השגרה היומיומית, לנוח בחיק המשפחה ולחשוב ביחד - אילו הרגלים סביבתיים אנו מוכנים לאמץ לכבוד השנה החדשה? הנה 7 הצעות:

  1. לגדל צמחים בבית
    גידול צמחים זו דרך טבעית לטהר את האוויר שאנו נושמים. אפילו אם אתם לא גננים מוסמכים, ואפילו אם כבר יצא לכם להרוג בטעות צמח או שניים, יש עציצים מפתיעים שכל אחד ואחת יכולים לגדל בקלות. סוקולנט הסינסיוויריה או צמח הפוטוס, למשל, מבצעים תהליך של פוטוסינתזה במהלך היום ובמהלך הלילה, מטהרים את האוויר מחלקיקים רעילים ופולטים חמצן נקי במיוחד. זו גם הסיבה שמומלץ למקם אותם בחדר השינה. שניהם צמחים שלא זקוקים להרבה שמש ומים, אז אפילו עדיף שתשכחו להשקות אותם!
  2. להפריד זבל אורגני
    מחויבות נוספת שתוכלו לקחת על עצמכם השנה היא הפרדה של זבל אורגני והשלכתו לקומפוסט שכונתי. כ-40 אחוזים מהזבל הביתי שלנו הוא פסולת אורגנית, בעיקרה שאריות מזון שלא נאכלו, קליפות ירקות ופירות ועוד. זוהי אולי פסולת טבעית, אבל אם נזרוק אותה אל הפח הרגיל היא תרקב ותקבר במטמנות, ושם תשחרר אל האדמה ולאוויר גזים רעילים. כל מה שעלינו לעשות כדי למנוע זאת ואפילו להיטיב עם האדמה - הוא לבדוק האם יש בקרבת מקום המגורים שלנו קומפוסט ולהשליך אליו זבל אורגני מתאים.
    אמא ובת שותלות צמחים בעציצים (צילום: Lordn, shutterstock)
    צילום: Lordn, shutterstock
  3. לטייל יותר עם הילדים שלנו
    אחת הדרכים לדאוג עבור הילדים שלנו לעולם ירוק יותר היא לוודא שהם בעצמם מחוברים לטבע ומבינים את חשיבות השימור שלו. איך עושים את זה? קלי קלות - אורזים תיק, נמרחים מכף רגל ועד ראש בקרם הגנה, חובשים כובע ויוצאים לטייל. זה הכל. כי דרך הרגליים לומדים הרבה יותר מאשר דרך האוזניים והראש.
  4. לעבור להשתמש ברב פעמי
    אם יש משהו שכולנו למדנו בשנה החולפת זה שהגיע הזמן להפסיק להשתמש בפלסטיק חד פעמי. רק תחשבו על הדרך שכוס אחת מסכנה עושה על ספינה מסין רק כדי שתשתו ממנה פעם אחת ותשליכו לאשפה. את הבעיה אתם כבר מכירים, עכשיו רק נשאר לקבל את ההחלטה. קחו איתכם תמיד בתיק בקבוק רב פעמי. במיוחד אם אתם יודעים מראש שאתם יוצאים למקום שבו נהוג עדיין להשתמש בחד"פ. במקום להרצות לסובבים אתכם על משבר האקלים פשוט שמשו דוגמה אישית ותראו להם כמה זה קל.
  5. להפסיק או להפחית את צריכת הבשר שלנו
    תעשיית הבשר נחשבת לתעשייה המזהמת בעולם. בין היתר בשל כריתת יערות שלמים והפיכתם לשטחי גידול מזון עבור הבקר, ובשל גידול כפוי ומאסיבי של אוכלוסיית הפרות על כדור הארץ לצורכי מאכל וחליבה. כל הפחתה בצריכת הבשר האישית והמשפחתית היא משמעותית ליצירת השינוי. כל אחד ואחת יכולים לקחת צעד קטן בנושא: החל מהפסקה מוחלטת של אכילת מוצרים מהחי, דרך אכילת בשר רק בסופי שבוע ועד התחייבות ליום אחד בשבוע שבו לא אוכלים בשר.

  6. לחשוב פעמיים (או שלוש) לפני כל קניה ולהעדיף יד שניה
    יש מגוון דרכים לצמצם את כמות הקניות שלנו ובכך לחסוך גם כסף וגם זיהום מיותר. למשל – אפשר לסגל הרגל של אי קניה מיידית. כלומר, נגיד ונתקלנו באינטרנט בחולצה שאהבנו, במקום להזמין אותה מיד אנחנו יכולים לצלם את המסך, לזכור אותה, ולאפשר לעצמנו "להתקרר" למשך 24 שעות. אם גם ביום למחרת אנחנו מתרגשים באותה המידה מהחולצה ורוצים לרכוש אותה - נוכל לעשות זאת. דרך נוספת היא לשאול את עצמנו רגע לפני הקנייה שלוש שאלות: 1. האם אני באמת צריך/ה את הפריט הזה? 2. האם יש לי בבית פריט דומה? 3. האם אני יכול/ה למצוא את הפריט הזה ביד שניה? אם הגענו למסקנה שאנחנו באמת זקוקים לפריט החדש - נוכל לרכוש אותו. הרעיון הכללי הוא לעצור לרגע, להשקיע מחשבה ובכך למנוע קניות אימפולסיביות.
  7. ללכת יותר ברגל או לנסוע בתחב"צ
    דרך נוספת לשמור על הסביבה היא לצמצם עד כמה שניתן נסיעות ארוכות במכונית פרטית. העדיפו נסיעה משותפת עם כמה חברים ברכב אחד, הליכה ברגל, רכיבה על אופניים או תחבורה ציבורית.

אם קיימות וחיים פשוטים ללא פגיעה בסביבה ובחיות מעניינים אתכם - מוזמנים לבקר גם בערוץ היוטיוב ובאינסטוש שלי rotem_kliger

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות שטבעונים חייבים להכיר: