בזבוז מזון הוא לא רק בזבוז של כסף ומשאבים הוא גם בעיה סביבתית ענקית – קרוב ל-10% מפליטות גזי החממה בעולם נגרמות בשל פסולת מזון. יש הרבה מאוד דברים שכל אחד מאיתנו יכול לעשות כדי למנוע בזבוז מזון במטבח הפרטי, ביניהם ניצול מיטבי של המזון ושימוש בשאריות, תכנון נכון של הארוחות והבישולים, וכמובן אחסון נכון של המזון שלנו.

אחת הדרכים לשמור על המזון שלנו לאורך זמן ולמנוע קלקול וזריקה שלו, היא פשוט להקפיא אותו. כמובן שלא כל מזון יעבור טוב הקפאה אבל יש לא מעט מצרכים וחומרי גלם שיהיו נהדרים לשימוש גם אחריה. הנה כמה דוגמאות:

  1. טופו – כולם יודעים שאפשר להקפיא בשר, אבל ההעצה הזו תקפה גם כשמדובר בתחליפים. הטופו הוא מצרך מבוקש במטבחים רבים, אך לא תמיד הוא שורד לאורך זמן במקרר, וכל טבעוני יודע שטופו מקולקל זה לא משהו שאתה רוצה לפגוש. דרך אחת לשמור עליו היא להוציא אותו מהאריזה ולשמור בקופסה עם מים במקרר (ולהחליף אותם בתדירות גבוהה). דרך אחרת היא פשוט להקפיא אותו, אפשר להקפיא חבילות שלמות, או אם אתם צורכים טופו במנות קטנות יותר, לחתוך לפני ההקפאה לשמור בקופסה ולהשתמש בכל פעם בכמה שתרצו. יש שאומרים שההקפאה משנה מעט את מרקמו של הטופו, אולי התרגלנו אבל בעינינו הוא אפילו יותר טעים ככה!
  2. קטניות – גם קטניות למינהן הן מצרך מבוקש ברוב המטבחים בישראל, ובמיוחד באלו נטולי המזון מן החי וגם אותן אפשר להקפיא בכל צורה ואופן – כמו שהן, אחרי השריה והנבטה או מבושלות ומוכנות לאכילה! אנחנו ממליצים להעביר אותן את כל שלבי ההכנה ולהקפיא אותן במנות מוכנות, כך שתוכלו לשלוף את הכמות הרצויה בכל רגע נתון.
  3. לחם ומאפים – כבר נתנו לכם כאן טיפ מפתיע לאיך להחיות לחם טרי שהתייבש והפך קשה כאבן, אבל הדרך הכי טובה למנוע מהלחם שלכם להתקלקל היא פשוט לפרוס ולהקפיא אותו. כך בכל פעם תוכלו לשלוף פרוסה ולחמם במצנם, ואיך כיף מזה. אותו טיפ תקף אגב גם לגבי מאפים למיניהם כמו בורקסים, קרואסונים ועוד, רק שאת אלו מומלץ לחמם בתנור לאחר ההקפאה.
  4. קמחים – קמחים אמנם לא מתקלקלים מאוד בקלות ובכלי אטום יחזיקו היטב, אבל כדי להיות בטוחים ולהימנע ממזיקים אפשר בהחלט לאחסן קמח במקרר בקופסה אטומה. אם הקמח לא בשימוש יומיומי אצלכם אפשר ואף כדאי לאחסן אותו בהקפאה, אז אגב הוא יכול להחזיק מעמד גם שנתיים.
  5. פירות –  לא כל פרי יעבור טוב הקפאה, ובפירות שיש בהם כמות מים גדולה זה פחות מומלץ, מה כן להקפיא? אם עוד לא ניסתם לנשנש ענבים קפואים עכשיו זה הזמן רגע לפני שהקיץ נגמר, בנוסף אפשר להקפיא פירות יער ותותים, מנגו ובננות – כולם אגב יהיו תוספות מעולות לשייק קפוא. בטיקטוק יש גם מי שממליצים להקפיא אבוקדו וזה לגמרי שווה ניסיון.
  6. עשבי תיבול – כולנו נתקלנו בבעיה הזו קונים צרור של פטרוזיליה, כוסברה או בזילקום, משתמשים בו יום-יומיים, פעם-פעמיים והכל משחיר ונרקב. כדי למנוע את זה אפשר לקצוץ את העלים ולהקפיא קוביות עם קצת שמן זית. כך אפשר להפשיר ישר לתוך התבשיל או הרוטב.
  7. קרם קוקוס ורוטב עגבניות – מה הקשר בין השניים? שניהם באים לרוב במיכלים גדולים יחסית אבל לפעמים המתכון דורש רק כמה כפות ואנחנו נשארים עם חצי קופסה שמוצאת את עצמה מחכה במקרר יומיים ומשם הולכת לפח. במקום זה, הקפיאו את מה שנשאר לכם במנות של כף בתבנית קוביות קרח וכך תשלפו בפעם הבאה בדיוק את הכמות הרצויה.
  8. תבלינים – כמו קמחים גם תבלינים כדאי לשמור בהקפאה כדי להאריך את חייהם ולשמור על טריותם, אין צורך בהפשרה כמובן פשוט מוציאים מתבלים ומחזירים למקפיא.
  9. אוכל מוכן– יש גם לא מעט מאכלים מוכנים שאפשר להקפיא מה שגם חוסך זמן בהכנות וגם מצמצם את זריקת המזון אם נשארות שאריות, בין היתר אפשר להקפיא מרקים, קציצות ותבשילי קטניות.

מה עוד אנשים מקפיאים? בטיקטוק מצאנו לא מעט רעיונות ביניהם שמנת מתוקה, רטבים שונים, שום כתוש, קפה, גבינות וחמאה כמובן, ואפילו ביצים (בלי הקליפה!)

@neat.caroline Here are some surprising foods you can freeze to make them last longer! #foodhacks #foodstorage #foodtips #hometips #lifehacks #homeorganization #organizedhome #fyp #learnontiktok #foodstoragetips #freezer #freezerorganization #fridgeorganization #kitchenorganization #zerowasteliving #foodhacksathome ♬ original sound - Neat Caroline

@starinfinitefood Utilize that freezer! #reducefoodwaste #foodstorage #kitchentips #kitchenhacks #freezerfriendly #moneysavingtips #foodlover #healthyliving #lifehacks ♬ original sound - Caitlin Latessa-Greene

@starinfinitefood Freezer Friendly Part 2—save money and reduce food waste! #kitchenhacks #tipsandtricks #freezerfriendly #lifehacks #reducefoodwaste #moneysavingtips ♬ Sunrise - Official Sound Studio