דו"ח של הארגון המטאורולוגי העולמי ( WMO ) שפורסם מוקדם יותר השבוע מזהיר כי משבר האקלים מעמיד בסכנה את הביטחון האנרגטי ומצביע על כך שהגבלת העלייה של הטמפרטורה הגלובלית מחייבת הכפלה של ייצור אנרגיה ממקורות נקיים במהלך שמונה השנים הבאות.

על פי הדוח, מגזר האנרגיה אחראי לכ-75% מפליטת גזי החממה העולמית והמעבר לייצור אנרגיה נקייה יותר ושיפור היעילות האנרגטית הוא "חיוני אם אנחנו רוצים לשגשג במאה ה-21". מחברי הדוח מסבירים כי היעד אליו שואפים בעולם – אפס נטו פליטות עד 2050, יכול להתקיים רק תוכפל אספקת החשמל ממקורות מתחדשים כבר בשנים הקרובות.

מרוץ נגד הזמן

לדבריו של ראש ה-WMO פטרי טאלאס, מדובר במרוץ נגד הזמן שכן הביקוש לאנרגיה קפץ ב-30% בעשור האחרון. "הזמן לא לצידנו, והאקלים שלנו משתנה לנגד עינינו ", אמר טאלאס שקרא "לשינוי מוחלט של מערכת האנרגיה העולמית".

הדוח חושף כי נכון להיום, ההבטחות לאנרגיה מתחדשת של מדינות נמוכות בהרבה ממה שנדרש כדי להגיע ליעד של גישה אוניברסלית לאנרגיה זולה, אמינה, בת קיימא ומודרנית, עד 2030, כאשר רק 40% מתוכניות הפעולה האקלימיות שהוגשו על ידי ממשלות העולם לאמנת המסגרת של האו"ם בנושא שינויי אקלים (UNFCCC ) נותנות עדיפות להסתגלות במגזר האנרגיה ובהתאם – ההשקעה בתחום נמוכה.

View this post on Instagram

A post shared by WMO (@wmo_omm)

ב-WMO מדגישים כי מעבר לאנרגיה מתחדשת יעזור להקל גם על הלחץ הגובר על אספקת המים, מכיוון שכמות המים המשמשת לייצור חשמל על ידי שמש ורוח נמוכה בהרבה מאשר זו הנדרשת כיום בתחנות כוח מסורתיות יותר.

כדי לשים את העולם על מסלול אפס נטו עד 2050, הדוח מגיע למסקנה שהשקעות באנרגיה מתחדשת צריכות לשלש את עצמן עד אז. עם זאת, זרימת המימון הציבורי הבינלאומי למדינות מתפתחות לתמיכה באנרגיה נקייה, רק פחתה בשנים האחרונות.

לנצל את השמש של אפריקה

הדוח של WMO שם דגש מיוחד על יבשת אפריקה, שכבר מתמודדת עם השפעות קשות משינויי האקלים, כולל בצורת מסיבית, ומבהיר שכדי לעמוד ביעדים ההשקעה באנרגיה חייבת להכפיל את עצמה בעשור הזה. לשם כך נדרשת השקעה שנתית של 25 מיליארד דולר – סכום שווה ערך לאחוז אחד מכלל השקעת האנרגיה העולמית.

עוד מציון בדוח כי שטחי אפריקה מהווים כ-60% מהסביבות העשירות ביותר בשמש בעולם, ולמדינות אפריקה יש הזדמנות לנצל את הפוטנציאל הבלתי מנוצל הזה ולהיות שחקניות מרכזיות בשוק האנרגיה העתידי.

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש התייחס לדוח בציוץ טוויטר בו כתב, "אספקת החשמל ממקורות אנרגיה נקיים חייבת להכפיל את עצמה בתוך 8 השנים הבאות כדי להגביל את עליית הטמפרטורה העולמית. האצת המעבר לאנרגיה נקייה היא צעד חיוני כדי להבטיח עתיד ירוק וטוב יותר."