לפני פחות משבוע עלה לנטפליקס 'Seaspiracy', סרט דוקומנטרי החוקר את השפעת האדם על האוקיינוס, וחושף באופן מפתיע שהנזקים גדולים יותר מכל מה שיכולנו לדמיין. זמן קצר לאחר שעלה הסרט לשירות הסטרימינג הוא כבר כיכב ברשימות הסרטים הפופלאריים ביותר, וגם התגובות הרבות ברשת לא איחרו להגיע. 

במאי הסרט הוא עלי טבריזי, קולנוען עם אהבה גדולה לאוקיינוסים, שהחליט לחקור ולתעד את הנזק שבני האדם גורמים למינים התת-ימיים. בתחילה חשב טבריזי כי סרטו יתמקד בזיהום הפלסטיק, אך מהר מאוד הוא גילה בעיה רחבה וחמורה בהרבה ממה שהוא או אתם מתארים לעצמכם.

View this post on Instagram

A post shared by SEASPIRACY (@seaspiracy)

בשנים האחרונות עם עליית המודעות למשבר האקלים, עלתה גם המודעות לנזקי הפלסטיק באופן כללי, ולזה שמוצא את עצמו באוקיינוס בפרט. כחלק מכך החלו קמפיינים רבים נגד השלכת פסולת באוקיינוס ונגד שימוש בפלסטיק חד פעמי מזהם, עם מלחמה של ממש בקשיות השתייה. ואכן גם הסרט הזה, כפי שיכולנו לצפות, נפתח בהתייחסות לבעיית הפלסטיק ובנתונים שכל פעיל אקלים כבר יודע לדקלם – באוקיינוסים שוחים מעל ל-140 מליון טונות של פלסטיק, ומידי שנה נוספים כ-8 מליון טון נוספים, הפלסטיק מחלחל לגופם של בעלי החיים הימים, פוגע בהם באופן אנוש, וכן גם מגיע דרכם לצלחת שלנו. אבל זהו רק קצה קצהו של הסיפור המטורף שנחשף ב-'Seaspiracy'.

במהלך הסרט חושף טבריזי דיג וציד לא חוקי של בעלי חיים ימיים הנמצאים בסכנת הכחדה, וכן דיג "שולי" מסיבי של מליוני יצורים ימיים שנלכדים ברשתות הדיג ומוצאים את מותם ללא סיבה; הסרט חושף כי למרות שארגוני סביבה רבים בעולם עוסקים בזיהום הפלסטיק באוקיינוסים, רוב הזיהום הימי הוא דווקא תוצאה של דיג, כאשר כ-46% מהפסולת הימית הם למעשה רשתות דיג (ורק 0.03% ממנה הם קשיות חד פעמיות). אך גם זו לא התגלית הכי גדולה של הסרט, שבמהלכו מתגלות שחיתויות ממשלתיות ותאגידיות סביב נושא הדיג המסחרי, ואף נחשפים מקרים קשים של ניצול ועבדות בתעשיית מאכלי הים.

View this post on Instagram

A post shared by SEASPIRACY (@seaspiracy)

 

View this post on Instagram

A post shared by Plastic Free Amsterdam ♻️ (@plasticfreeamsterdam)

הסרט חושף אמת קשה ומפחידה על האוקיינוסים ועל תעשיית הדיג בעולם, שללא ספק תשנה את דעתו של כל מי שיצפה בו; מציג תחזית קודרת למדי, לפיה עד שנת 2048, האוקיינוסים עלולים להיות ריקים מדגים, אם שום דבר לא ישתנה; ומראה כיצד תעשיית הדיג פוגעת מידי שנה בעשרות מליוני בעלי חיים ימים – וגורמת פגיעה חמורה בבעלי חיים ובמערכת האקולוגית, יותר מאשר בכל תעשייה אחרת, כולל תעשיית הבשר, חלקאות ותעשיית הנפט.

למרות הממצאים הקשים שהסרט מציג, 'Seaspiracy' לא משאיר את הצופים נטולי תקווה, ומציג גם פתרון, שיכול למנוע מהתחזיות הללו להתגשם – להפחית את צריכת הדגים, להגביל את הדיג ולתת לאוקיינוסים את ההזדמנות לשקם את עצמם.

הסרט זכה לביקורות חיוביות רבות, ואתרים שונים בעולם אף הכתירו כסרט הדוקמנטרי החשוב של התקופה, ברשתות החברתיות השונות רבים גולשים רבים שיתפו בחוויית הצפייה שלהם וקראו לאחרים לצפות בו, ולנו נותר רק להסכים  – לא משנה אם אתם חובבי דגים, אקטיביסטים סביבתיים, טבעונים, או פשוט אנשים שחיים על הכדור הזה, 'Seaspiracy' הוא צפיית חובה.