כל חתיכת פלסטיק שיוצרה אי פעם עדיין קיימת - הבקבוק ששתיתם ממנו כשהייתם תינוקות? הוא עדיין שוכב איפשהו מתחת לאדמה; הצלחת החד פעמית שאחזה את העוגה במסיבת סיום התיכון? השתמשתם בה בדיוק לעשר שניות, אבל היא עדיין קיימת.

לפלסטיק יש המון יתרונות - הוא חומר עמיד מאוד, קל לעיצוב וזול! העניין הוא שאנחנו מייצרים ממנו קצת יותר מדי דברים. בכל דקה נוצר בעולם כחצי מליון קילו פלסטיק חדש. ופחות מ-10 אחוזים ממנו מגיעים למיחזור בסופו של דבר. מכיוון שהוא כל כך עמיד ויעברו שנים עד שיתכלה - חלק גדול מהפלסטיק נקבר מתחת לאדמה והשאר מוצא את אל הטבע או אל הים, פוגע בבעלי חיים או מתפרק למיקרו פלסטיק שנישא באוויר שאנו נושמים.

אז מה אפשר לעשות? אחת הדרכים לצמצם פלסטיק היא פשוט לקנותפחות ממנו ולהפחית את השימוש בו, להקדיש לכך תשומת לב ולהעדיף חפצים שכבר יש לנו בבית על פני חדשים. אז נכון, אם רק בן אדם אחד יפחית את כמות הפלסטיק שהוא צורך זה לא יעזור מאוד, אבל אם מליוני אנשים יבחרו להפחית בפלסטיק - זה כבר ייצור שינוי משמעותי. ובשורה משמחת - אנחנו לא עד כדי כך רחוקים מהמטרה הזאת.

ב-2011 קבוצה של אקטיביסטים חברתיים אוסטרליים בהובלת רבקה-פרינס-רואיס הכריזו על חודש יולי כחודש נקי מפלסטיק. הם יצרו קמפיין פרסומי מושקע ובעזרת הרשתות החברתיות, אתגרו את חבריהם לעבור את כל חודש יולי ללא פלסטיק בכלל, או עם הפחתה משמעותית של שימוש במוצרי פלסטיק. כיום תנועת plastic free july נחשבת לאחת המשפיעות בתחום הקיימות ומונה מיליוני אנשים שבוחרים לאתגר את עצמם להפחית את השימוש בפלסטיק לאורך חודש יולי, בתקווה להמשיך כך גם אחריו. אנשים רבים בוחרים לתעד את עצמם במהלך האתגר ולהוסיף את ההאשטג - #plasticfreejuly שמונה מעל ל-550 אלף תמונות.

View this post on Instagram

A post shared by Plastic Free July® (@plasticfreejuly)

גם בישראל המודעות לנזקי הפלסטיק הולכת וגדלה מדי שנה. מאיה פליישמן, בלוגרית ופעילה סביבתית שלקחה חלק באתגר בשנים האחרונות מספרת: "ברגע שבוחרים לקחת אתגר כזה המודעות אוטומטית עולה. זה קצת כמו כשאת משנה את התזונה שלך ומחליטה שמעכשיו את פשוט לא אוכלת דברים מסוימים. הדרך הזו עוזרת לנו לבצע שינוי בעצמנו. אני מנהלת אורח חיים שבו אני מנסה לצמצם כמה שאפשר את הפסולת שאני יוצרת. יש ימים שזה קל יותר ופחות, אבל המודעות תמיד קיימת. זאת המטרה של האתגר- לעורר בנו משהו. להראות לנו שיש מקום גדול לשינוי ושאם נתאמץ קצת גם נצליח".

רוצים גם אתם להצטרף לאתגר יולי ללא פלסטיק? הנה 6 טיפים שיעזרו לכם לעבור את הרגעים הקשים: 

  1. תכננו את הארוחות שלכם מראש
    אם אתם יוצאים ליום ארוך בחוץ - קחו איתכם אוכל מוכן או כלים רב פעמיים כדי להימנע מעטיפות מיותרות. מומלץ לבחור לאכול או לשתות קפה בישיבה במסעדה ולא בtakeaway שמגיע ארוז. זאת גם דרך לוודא שתקדישו זמן ותשומת לב גדולה יותר לאוכל ולזמן המנוחה שלכם.
  2. קחו איתכם בקבוק מים רב-פעמי
    קיץ וחם. מתישהו במהלך היום שלנו נצטרך לשתות מים. בקבוק בתיק ימנע מאיתנו להיכנס לקיוסק הקרוב ולקחת בקבוק פלסטיק או לשתות מכוס פלסטיק בעבודה. למתקדמים - אפשר להוסיף לערכה בתיק גם מזלג, כפית וקשית.
  3. עשו קניות עם שקיות רב פעמיות
    בשוק נוכל למצוא יותר אופציות למאכלים שאפשר לקחת בקופסאות, צנצנות ושקיות רב פעמיות שהבאנו מהבית. ככה נצליח להשיג בדיוק את מה שאנחנו רוצים מבלי האריזות המיותרות.
  4. קראו על הנושא ועקבו אחרי יוצרי ויוצרות תוכן מהתחום
    כיום כל כך הרבה אנשים משתפים ברשתות החברתיות את המסע שלהם לכיוון חיים אקולוגיים ומקיימים. יותר קל לעשות תהליכים כאלה כשמרגישים חלק מקהילה. כמו מאיה עוד רבים בארץ ובעולם משתתפים באתגר ומתעדים את התהליך במהלך החודש, מעקב אחר האשטאג  #plasticfreejuly או #יוליללאפלסטיק בעברית, יחשוף אתכם לכל התכנים הרלוונטיים.
  5. ספרו לאנשים שסביבכם והזמינו אותם להצטרף לאתגר
    שתפו חברים ומשפחה באתגר "יולי ללא פלסטיק" והסבירו את הרעיון מאחוריו. תזמינו אותם להצטרף אליכם והוא כבר יהפוך לחוויה הרבה יותר מגבשת וכיפית. אל תמעיטו בכוח שלכם להשפיע על הסביבה הקרובה שלכם.
  6. תהיו סלחנים כלפי עצמכם
    מטרת האתגר היא בסך הכל לעורר את המודעות בעצמנו ובסובבים אותנו. יצא ונתקעתם בלי בקבוק מים? עדיף שתקנו ותשתו מאשר שתתייבשו. אתם ממש אוהבים מוצר מסוים שעטוף בפלסטיק? אין בעיה, אולי הפעם תמשיכו לקנות אותו ובשנה הבאה תצליחו לוותר עליו. תזכרו שאנחנו תמיד בדרך ובתהליך.

הכתבה פורסמה במקור ב-1.7.2021