לאחר העלת המס על הכלים החד פעמיים שנכנסה לתוקפה באוקטובר, המשרד להגנת הסביבה מודיע היום (ד') על צעד נוסף במטרה למזער את השימוש של הציבור הישראלי בחד"פ. 

במסגרת מהלך שמטרתו להפסיק את השימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים בגני הילדים העביר המשרד להגנת הסביבה התחייבות לתמיכה בהיקף של כ-12 מיליון שקל ל-101 רשויות מקומיות בישראל עבור רכישת מדיחי כלים לגני ילדים והסברה בנושא. סבב התמיכה הראשון כולל רשויות ממג'דל שמס שבצפון ועד לאילת שבדרום, ובין הגנים שיקבלו תמיכה נמצאים 244 גנים באשקלון וכ-300 גנים בירושלים.

בסך הכל צפוי סבב התמיכה הנוכחי של התכנית להביא להפסקת השימוש בכלים חד פעמיים בכ-3,600 גני ילדים, – כ-20% מגני הילדים בישראל על פי נתוני מנהל כלכלה במשרד החינוך. ילדים אשר רגילים לאכול יום-יום באמצעות 5 כלים חד-פעמיים כל אחד בממוצע, יעברו לשימוש בכלים רב-פעמיים ויובילו לחיסכון ישיר של 77 מיליון פריטי חד"פ בממוצע בכל שנה. הרשויות המקומיות שיקבלו תמיכה מתחייבות לוודא שימוש במדיח בגנים באופן שוטף וכן מתחייבות לספק כלים רב-פעמיים לגנים.

בימים אלו ממשיך המשרד להגנת הסביבה בבדיקת בקשות התמיכה לקראת סבב נוסף, בין המבקשות רשויות גדולות כמו חיפה, תל אביב, ראשון לציון ועוד, וככל שתימצא עמידה בתנאי הסף של הקול הקורא, תועבר התמיכה לרשויות בסבב הנוסף. הסכום שהוקצה לתמיכה הוא תקציב של עד 45 מיליון שקל. במסגרת התמיכה, יצר המשרד להגנת הסביבה מנגנון תקציבי שיאפשר לרשויות שיוותר להן תקציב לכך, לרכוש גם כלים רב-פעמיים איכותיים יותר, כפות הגשה ואף קערות למרכז השולחן - ובכך לחסוך עוד ועוד פסולת פלסטיק מיותרת.

"אנו מובילים תוכנית כוללת לגמילת ישראל מפלסטיק חד-פעמי שכוללת שורת צעדים כמו מיסוי על כלים חד-פעמיים, הרחבת חוק הפיקדון על מכלי משקה גדולים, חוק השקיות, ניקיון במרחב הציבורי ועוד. למהלך להוצאת הכלים החד-פעמיים מגני הילדים יש השלכות בריאותיות, סביבתיות, כלכליות וחינוכיות, והוא צפוי להביא להפחתה משמעותית בשימוש בכלים חד-פעמיים בישראל" מסרה השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג בהודעת המשרד על המהלך, "גן הילדים הוא המקום הנכון להתחיל ולהקנות הרגלים מגיל צעיר שיועברו גם למשפחות ולציבור, ולכן אנחנו רואים חשיבות מיוחדת במהלך, במסגרת התוכנית הכוללת לגמילת ישראל מפלסטיק".