אם נכנסתם לכתבה הזאת - כנראה שיש בכם לפחות כפית אחת של אמונה. במקום להיאנח ולוותר מראש - עולה בכם איזה קול שאומר - "דווקא אפשר לשנות". ואני יודעת, מיד אחר כך בטח עולה קול נוסף: "לבד? איזו השפעה כבר תהיה לי?", והוא בוודאי הולך ותופח עם הביקורת וההקנטות מהסביבה. אנשים שלא מבינים מה זה משנה אם הפסקתם לקנות בגדים מרשתות אופנה מהירה, אם עברתם לתזונה טבעונית, התחלתם למחזר או יצאתם לניקיון חופים. זה קשה, לחיות בקו אחד עם הערכים שלנו, ולצמצם בתוך עולם שצועק עלינו מכל כיוון: "עוד ועוד!".

ואמנם כל החלטה אישית כזאת היא בהחלט משמעותית, אבל יש מגוון דרכים להכפיל את כוחה ולהרגיש קצת פחות לבד. שנת 2022 בפתח והיא הולכת להיות השנה של המאבקים הסביבתיים. השנה שבה הירוקים יהפכו מהמוזרים שלוקחים איתם כוס רב פעמית לכל מקום - למנהיגים ומנהיגות. למובילי שינוי. לכבוד השנה החדשה הנה 9 מאבקים סביבתיים שאליהם אפשר להצטרף, ארגונים בהם אפשר להתנדב ולהפוך את החיים על פני כדור הארץ לקצת יותר מקיימים:    

  1. למען אוויר נקי
    לפי מחקר של ארגון הOECD- מעל 2,500 איש מתים בישראל מזיהום אוויר בכל שנה. אלפי טונות של חומרים מזהמים נפלטים לאוויר מכלי רכב, מפעלים, תחנות כוח ועוד - ומזיקים לבריאותנו מבלי שנוכל אפילו לראות אותם. באזורים כמו חיפה, שם ממוקמים בתי זיקוק ומפעלי תעשיה מזהמים במיוחד - אחוזי התחלואה בסרטן עולים באופן משמעותי. 
    מה אפשר לעשות? מגוון ארגונים פועלים למען שיפור איכות האוויר שלנו ובשנים האחרונות נרשמו לא מעט הצלחות. אפשרות אחת היא להצטרף למאבק של ארגון מגמה ירוקה שפועלים מול הכנסת והרשויות, מארגנים הפגנות ומצעדים ומפעילים תוכניות חינוכיות שונות בנושא. 
    דרך נוספת היא להצטרף לעמותת ונטעת - אשר פועלים בכל הארץ להקמת גינות קהילתיות, מלמדים אנשים וחברות להקים גינות פרטיות, שותלים גינות עם אנשים בעלי צרכים מיוחדים ודואגים למלא את השכונות בכמה שיותר ירוק. למה זה קשור לאוויר נקי? כי הצמחים מבצעים תהליך של פוטוסינתזה, קולטים פחמן ופולטים החוצה חמצן. ולא רק זה - כך אנו מרוויחים גם צל מהעצים, פירות טריים וערים יפות ומחוברות יותר לטבע.
  2. למען תחבורה ציבורית יעילה
    לפי דו"ח הזיהום של אדם טבע ודין - כלי רכב אחראים לכ-20% מסך פליטות זיהום האוויר בישראל. במקביל - אחוזי השימוש בתחבורה הציבורית נמוכים בעשרות אחוזים מבאירופה. במילים פשוטות - כולנו נוסעים ברכבים פרטיים וזה יוצר: יותר מדי רכבים על הכביש, המון פקקים (מקום ראשון בגודש בכבישים לפי ה-OECD), הפסדים עצומים למשק וכמובן - זיהום אוויר. הפיתרון? תחבורה ציבורית יעילה, נוחה ונגישה. כזאת שגם אשת עסקים מצליחה תעדיף לנסוע בה, ולא רק בני נוער או אנשים שאין להם ברירה אחרת.  
    אם תרצו להצטרף למאבק למען תחבורה ציבורית איכותית כדאי לכם להכיר את ארגון 15 דקות שכבר שנים דואגים לשפר את השירות, להוסיף קווים לאיזורים רלוונטיים ולייצג את ציבור הנוסעים והנוסעות בכנסת.
  3. למען אופנה איטית והוגנת
    תעשיית האופנה נחשבת לאחת התעשיות המזהמות ביותר בעולם. היא אחראית לכ-8% מסך פליטות גזי החממה ולזיהום מאגרים עצומים של מים מתוקים. ובכלל - קיימים כבר היום מספיק בגדים כדי להלביש את כולנו לעוד 50 שנה לפחות. אז איך עוצרות ועוצרים את הטירוף הזה? אפשר להצטרף לקהילת הפייסבוק של ארגון "מתלבשות", ולקחת חלק במגוון פעילויות, מחאות וסדנאות.
    האם אפשר להבתדר בתחבורה ציבורית? (צילום: Juliana F Rodrigues, shutterstock)
    זה הזמן לתחבורה ציבורית יעילה, נוחה ונגישה | צילום: Juliana F Rodrigues, shutterstock
  4. למען השקעות סביבתיות
    יכול להיות שאתם ממחזרים, מפחיתים אכילת מוצרים מהחי ונמנעים מפלסטיק חד פעמי, אבל בזמן הזה - הכסף שלכם מושקע בחברות הכי מזהמות בעולם. אותם החסכונות שצברתם בקופות הפנסיה, קרנות ההשתלמות והגמל ושאר הכלים הפיננסיים שמנוהלים על ידי קרנות, בנקים או בתי השקעות – האם אתם באמת יודעות ויודעים איפה הכסף שלכם מושקע?
    ארגון - פורום כסף נקי פועל כדי לעודד את כל הגופים הללו להסית השקעות מחברות של דלקי מאובנים להשקעות ירוקות יותר ובמקביל מסייע לכם לגלות אילו גופים שקופים וירוקים יותר בניהול הכספים שלכם ואילו פחות - בעזרת "מדרג כסף נקי". ניתן להצטרף אל הארגון כמתנדבים ולסייע בהפצת המידע.
  5. למען דור העתיד
    אין מחאה מרגשת יותר ממחאת הנוער למען האקלים. בני ובנות נוער אקטיביסטיות שהקימו יחדיו את הסניף הישראלי של מחאת הנוער הגלובלית. יחד הם שובתים מידי שבוע, יוצאים למצעדים והפגנות, מחתימים על עצומות ופועלים מול הכנסת והממשלה בממטרה לעודד את מקבלי ההחלטות לפעול למען עתידם. אפשר לתמוך בהם וכמובן לעודד ילדים, אחיינים, אחים ואחיות קטנים להצטרף.
  6. למען ים נקי
    בכל שנה מושלכים לים מעל ל-8 מיליון טון פלסטיק ולפי ועידת האוקיינוסים של האו"ם עד שנת 2050 יהיה בים יותר פלסטיק מאשר דגים. ולא רק בגלל כמויות הזבל, אלא גם בשל דיג לא חוקי ולא אחראי. אז מה אפשר לעשות?
    אם תרצו לפעול למען ים נקי יותר - תוכלו להצטרף כמתנדבים בעמותת צלול אשר פועלת במגוון דרכים לצמצום זיהום שפכים ושמן שנשפכים לים התיכון, לשמירה על הנחלים, צמצום שימוש בפלסטיק חד פעמי ולהגנה על אלמוגי מפרץ אילת.
    ארגון נוסף בו תוכלו לקחת חלק הוא -SeaWatch - מוקד דיגיטלי אליו ניתן לדווח על מפגעים בים התיכון ובמפרץ אילת. המוקד מסייע בייעול הטיפול במפגעים ובהגברת מודעות הציבור ומקבלי ההחלטות לאתגרים בזמן אמת: דיג לא חוקי, דיג בשמורת טבע, דיג מינים מוגנים, צב ים או יונק ימי פצוע, פגיעה בערכי טבע מוגנים, רשת רפאים, פסולת ימית, זיהום ים ומין פולש. 
    פלסטיק בים (צילום: Larina Marina, shutterstock)
    מעל ל-8 מיליון טון פלסטיק מושלכים לים בכל שנה | צילום: Larina Marina, shutterstock
  7. למען מזון בריא, נגיש, טעים וללא אכזריות
    כמות המזון שנזרקת ברחבי העולם בכל שנה היא בלתי נתפסת. רק בישראל מושלכים כ-5.2 מליון טון של מזון לפח; חלקו פג תוקף וחלקו עדיין ראוי למאכל. אנחנו רגילים לחשוב שמזון הוא פסולת אורגנית ולכן לא מזהמת, אבל כשהמזון שלנו מגיע למטמנות במקום לקומפוסטרים הוא מתחמם ופולט גז חממה בשם מתאן.
    ואם כבר מדברים על זיהום שהמזון שלנו יוצר, בעיה נוספת היא שתעשיית הבשר והחלב דורשת הרס של שטחי חורש טבעי עצומים, כדי להפוך אותם לשטחי גידול מזון לפרות. ואם זה לא מספיק - כמות הפרות והכבשים העצומה שבני האדם מגדלים גורמת גם היא לזיהום אוויר, ובכן… מפני שהפלוצים שלהן מזהמים במיוחד.
    יש מגוון דרכים להצטרף למאבק למען מזון בריא, נגיש, טעים וללא אכזריות. אפשר להתנדב באחת מחוות החופש החינוכיות אשר פרוסות ברחבי הארץ ומאירות זרקור על הבעיות הרבות בתעשיית הבשר, הביצים והחלב. אפשר להצטרף גם כחברים בתוכנית המתנדבים של עמותת ויגן פרנדלי. ארגון נוסף שכדאי להכיר הוא - מצילות המזון, אשר אוספות ואוספים מזון בר הצלה מהשוק, ממיינים, תורמים, מקיימים שיחות וסדנאות ומציעים קייטרינג חברתי שמבוססת ברובו על עודפי תוצרת טריה ובריאה שאחרת הייתה מוצאת את דרכה אל הפח. 
  8. למען בנייה ירוקה
    השפעה על תהליכי בניה ותכנון בישראל זאת משימה בירוקרטית כמעט בלתי אפשרית עבור רובנו, אולם בפועל יש לכך השפעה מכרעת על חיינו האישיים וגם על הסביבה. האם יקימו פארק ירוק בשכונה החדשה, האם יוודאו שתהיה תחבורה ציבורית נוחה ונגישה, והאם ידאגו לחסוך באנרגיה ומים בעת הבניה?
    אפליקציה חדשה בשם "ועדה פתוחה" מבית "חיים וסביבה" - תאפשר לכם לקחת חלק פעיל בתהליכי תכנון ובניה בכל הארץ, כמו תוכניות מתאר, הקמת שכונות חדשות ואפילו מיקום תחנות אוטובוס. דרך האפליקציה תוכלו לבחור פרויקטים סביבתיים ועירוניים עתידיים ולקבל התראה כאשר ניתן להשפיע עליהם עם הצעות לשיפור וייעול, וכך להשפיע על איך יראה המרחב הסביבתי המקומי שלכם.
  9. למען אקטיביזם סביבתי
    ולבסוף - אם אתם מרגישים ומרגישות שהגיע הזמן שלכם לקחת את המושכות לידיים ולהנהיג בעצמם מאבק סביבתי מקומי או ארצי - אפשר להתחיל עם אחד הקורסים המצוינים של מרכז השל להכשרת יזמים ויזמיות, פעילים ומובילות דעה בתחומי כלכלה, חברה וסביבה.

 

אם קיימות, האטה ומינימליזם מעניינים אתכם מוזמנים ומוזמנות לבקר גם בעמוד האינסטגרם שלי, בערוץ היוטיוב ובקהילת הפייסבוק - חיים מקיימים.