שינויי מזג האוויר, שנגרמים כתוצאה מפליטת גזי חממה הגורמת לעליה בטמפרטורה הממוצעת בכל העולם, הופכים מרוגשים יותר ויותר, עם יותר גלי חום, שריפות, והצפות. מחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת המדעי ''Climate Dynamics'' בוחן כיצד אזור הים התיכון בכלל וישראל בפרט יושפעו משינויי האקלים בעשרות השנים הקרובות.

במחקר השתתפו חוקרים מרחבי העולם, ביניהם  ד''ר אסף הוכמן, ממרכז האקלים במכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית בירושלים ומהמכון הטכנולוגי של קרלסוהה בגרמניה , והוא הובל על ידי ד"רמרקו ריאלה ממכון המחקר ICTP באיטליה. החוקרים מצאו שככל שריכוז גזי החממה עולה, כך יש ירידה משמעותית של כ-30 אחוז בשכיחות הסופות באזורינו. בנוסף לכך, ישנה גם ירידה של כ-25 אחוז בכמויות הגשם וירידה זהה בעוצמת הרוח בכל סופה. 

הים התיכון מאופיין בעליות יותר גדולות בטמפרטורה מאזורים אחרים בכדור הארץ, ובשינויים קיצוניים יותר בסופות המתרחשות בו. בעזרת מודלים מתקדמים, בדקו החוקרים את הקשר בין העלייה בריכוז גזי החממה באטמוספירה לבין שינויים במאפייני סופות החורף בים התיכון, בעשרות השנים הבאות.  לפי תחזיות החוקרים, באזור מזרח הים התיכון וישראל צפויה ירידה מהותית בכמויות הגשמים וחורפים שחונים במיוחד - שעשויים להשפיע בצורה דרמטית על החיים בישראל.

למרות ההערכות כי כמות הגשמים הכוללת תרד באופן משמעותי,  החוקרים מצאו כי העוצמה של הגשם בפרקי זמן קצרים צפוייה דווקא לעלות באופן משמעותי, כך שהגשם שכן ירד בהחלט עלול לייצר הצפות ושטפונות. לפי המחקר, הסופות בישראל אמנם יהיו מעטות יותר אבל אלה שיגיעו אלינו יהיו עוצמתיות, אולי אפילו בעוצמות שלא הכרנו לפני כן.

ד''ר הוכמן  מסביר כי למרות שהמודלים צופים חורפים שחונים בעשורים הקרובים, לא מדובר בגזירה משמיים ועדיין יש מקום לתקווה. לדבריו, "כאשר אנחנו בוחנים במודלים אפשרות של ירידה בריכוז גזי החממה, ניתן לראות כי האקלים מגיב לכך בצורה חיובית. כלומר, השינויים באקלים עשויים להתמתן במידה ונפעל לשינוי כמויות פליטת גזי החממה. אם המצב יישאר כפי שהוא, צפויות תוצאות הרסניות - אך השליטה עדיין נמצאת בידיים שלנו."