רוצים להבין קצת יותר את משבר האקלים? מרגישים מבולבלים בשיחות סלון על ההתחממות הגלובלית? מעוניינים לסגל חיים מקיימים יותר ולא יודעים איפה להתחיל? פודקאסטים סביבתיים הם דרך פשוטה ומהירה להיכנס ללופ. אתם לא צריכים ידע קודם וגם לא רמה גבוהה של ריכוז. פשוט תלחצו פליי בזמן נסיעה ארוכה או כשאתם שוטפים את הכלים ותרשו לכל האסימונים ליפול.

מאיפה מתחילים? האזנו לכל הפודקאסטים המובילים בתחום ובחרנו עבורכם את הפרקים הטובים והחשובים ביותר:

  1. "אם זה מאוד זול מישהו שילם על זה מחיר יקר"

הפודקאסט: אלטרנטיבה

מגישים: גיא אלחדד ודניאל ברון

מרואיינת: יערה בנבנישתי

'אלטרניטיבה' הוא פודקאסט מבית ארגון up to us, אשר מקדם יזמות סביבתית בישראל. בפרק הזה מארחים אלחדד וברון את יערה בנבנישתי, שחקנית ויוצרת אשר מקדמת צרכנות מודעת, קיימות ועשיית טוב דרך שיתופי פעולה עסקיים ורשתות חברתיות. בעמוד האינסטגרם ובאתר שלה בנבנישתי כותבת על בחירות צרכניות נבונות יותר, כמו רכישת בגדים ביד שניה, מעבר לתזונה טבעונית, פיתוח מערכות יחסים משמעותיות עם בעלי חיים ותמיכה בחנויות מקומיות. בפרק, היא מספרת על הדרך שעברה עד שהצליחה ליצור אורך חיים שתואם את הערכים שלה, משתפת בהמלצות מעניינות ומסבירה את משנתה בחדות ובחמלה רבה. 

 2. בני ובנות הניאקה

הפודקאסט: המעבדה

מגישה: גיל מרקוביץ

מרואיין: האנתרופולוג ד״ר דני נווה

ד״ר דני נווה הוא אנתרופולוג פרה-היסטוריון אשר חי כשנה וחצי בג׳ונגלים של דרום הודו יחד עם קבוצות ציידים לקטים בשם ״ניאקה״. התובנות המרתקות ממחקריו שופכות אור על היכולת שלנו להתחבר לטבע, להרגיש חלק ממנו ולהפסיק לתפוס אותו רק כמשאב שאמור לשרת אותנו. במשך ארבעה פרקים בהם התארח בפודקאסט 'המעבדה', הוא מתאר את החיים עם הניאקה, את מסקנותיו וגם את האפשרויות שלנו ליישם אותן כאן במערב. היינו בוחרים רק פרק אחד אבל זה ממש בלתי אפשרי. תאלצו לשמוע את כל הארבעה, ולהודות לנו אחר כך. 

3. איך מאטים את הקצב בעולם שמאלץ אותנו למהר? 

הפודקאסט: הניצוץ

מגישה: יעל אורנשטיין יוז

מרואיינת: סמדר לוי שואף

קיימות לא עוסקת רק במשבר האקלים. להיפך – זו יכולה להיות תפיסת עולם הוליסטית שמבקשת לקיים ביציבות לא רק את הטבע, אלא גם את מערכות היחסים שלנו ואת הגוף והנפש שלנו. כאן נכנסת לתמונה תנועת ההאטה. בחיים המודרניים שמתנהלים לפעמים כמו מירוץ אינסופי, האטה היא חלק בלתי נפרד מקיימות אישית. בפרק של הפדוקאסט 'הניצוץ' בו התארחה, סמדר לוי שואף משתפת את הבחירה בחיים איטיים יותר אשר הולמים את הקצב הטבעי שלה. היא מזמינה אותנו להניח את הטלפון בצד ולעשות דברים ״בשתי ידיים״ ובתשומת לב מלאה. 

4. איך הטבעונות משנה את העולם?

 הפודקאסט: מוצאות באלנס

מגישות: גל אמילי כהן ומאיה פליישמן

מרואיינת: סמנכ״לית ויגן פרנדלי ענבל ארמוזה 

ויגן פרנדלי היא אחת העמותות המובילות בארץ ובעולם לקידום טבעונות. בין היתר הארגון הוביל את פסטיבל הטבעונות הגדול בעולם, הפיק פרסומות שהופיעו בפריים טיים ולאחרונה אפילו הפך לספונסר של קבוצת כדורסל ישראלית. בפרק של הפודקאסט 'מוצאות באלנס' בו התארחה,  מספרת מנכ"לית העמותה ענבל ארמוזה על הגישה החיובית של הארגון ולמה נבחר השם ״friendly", איך הארגון הפך מיוזמה פרטית לארגון עם השפעה בינלאומית, ולמה כדאי לעבור לתזונה טבעונית.

 5. על אזרחים למען הסביבה

הפודקאסט: סיפור ירוק

מגישה: מיה הוד רן

מרואיינת: עו״ד ג'מילה הרדל ואכים

משבר האקלים לא מבדיל בין דת גזע ומין ומשפיע על כולנו. בפרק הזה של 'סיפור ירוק', מיה הוד רן מראיינת את עורכת הדין ג׳מילה הרדל ואכים שמנהלת עמותת אזרחים למען הסביבה. בשיחה על פעילות סביבתית אקטיביסטית באוכלוסיה הערבית, היא מספרת על פעילות העמותה, על תחושת השליחות ועל לא מעט אתגרים בירוקרטיים בדרך.

 6. משבר האקלים וצפיפות אוכלוסין

הפודקאסט: האוניברסיטה המשודרת

מגישה: ליעד מודריק

מרואיין: חבר הכנסת פרופ' אלון טל

בכל 15-20 שנה האוכלוסיה בכדור הארץ גדלה במיליארד בני אדם. הערכת האו״ם היא שעד סוף המאה יחיו על פני כדור הארץ כעשרה מיליארד איש. האם הוא יכול להכיל כל כך הרבה אנשים? האם יש בו מספיק אוכל, מים ומקום? וכל זה בזמן שהוא מתחמם והאזורים הראויים למחיה הולכים ומצטמצמים. חבר הכנסת פרופ׳ אלון טל מסביר את נושא הצפיפות העולמי לעומקו ומתייחס גם לצפיפות בישראל, אשר נחשבת לאחת המדינות המערביות עם שיעור הילודה מהגבוהים ביותר. האם זה אומר שצריך לחשוב פעמיים לפני ההריון הבא? תצטרכו להאזין כדי לגלות.

7. למה בכלל יש משבר אקלים? 

 הפודקאסט: האקלימיסטים

מגישים: נדן פלדמן וד"ר אבנר גרוס 

ד״ר אבנר גרוס, מרצה בבית הספר לקיימות ושינויי אקלים באוניברסיטת בן גוריון בנגב מגיש יחד עם העיתונאי נדן פלדמן את 'האקלימיסטים', פודקאסט שמדבר על נושאים סביבתיים שונים ומביא נקודת מבט מדעית חשובה ומאירת עיניים. האזנה לפודקאסט הזה תצייד אתכם בכל הידע הבסיסי על משבר האקלים, השפעותיו והדרכים להתמודד איתו– אנחנו לגמרי ממליצים להאזין לכל הפרקים, אבל פרק 2 הוא בהחלט מקום טוב להתחיל בו.