בדרך לשלם יותר על כלים חד פעמיים? שר האוצר, אביגדור ליברמן, והשרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, הציגו היום (שני) את התכנית להפחתת שימוש בכלי פלסטיק חד-פעמיים, במסגרתה יוטל מס קניה על יבוא וייצור מקומי של כלים חד פעמיים, על בסיס משקל המוצרים. המס אמור להכפיל את מחיר הכלים לצרכן כבר בתחילת שנת 2022. גורמים באוצר מודים שעל אף שהמטרה המוצהרת של המס היא הפחתת השימוש, הוא גם צפוי להכניס "מאות בודדות של מיליוני שקלים" לקופת המדינה. 

מס הקנייה יהיה דומה לזה המוטל על סיגריות ועל משקאות אלכוהוליים, וגובה המס יתבסס על מחקר שביצע המשרד להגנת הסביבה, אשר בחן את נכונות הצרכנים הביתיים לשלם על מוצרי פלסטיק חד-פעמיים ואפיין את רגישות הצרכנים למחירי מוצרים אלו. המחקר מצא, כי הכפלת המחיר לצרכן צפויה להפחית את השימוש בכ-40%. גובה המס המדויק ייקבע בהמשך, תוך בחינת מגוון שיקולים של רשות המסים. המס יוטל על כוסות, צלחות, קערות, סכו"ם וקשיות.

אביגדור ליברמן ותמר זנברג
שר האוצר והשרה להגנת הסביבה בתוכנית משותפת

במשרד האוצר מודעים לכך שהמגזר החרדי צורך יותר כלי פלסטיק מחלקו באוכלוסיה, ועל כן מס כזה יטיל "מיסוי יתר" על החרדים, לדבריהם. עם זאת, נציגי האוצר הבהירו במסיבת העיתונאים כי המגזר החרדי משתמש בכלי פלסטיק קלים יותר, ומכיוון שבסיס המס יותנה במשקל הכלי, הכלים הזולים יותר והקלים ימוסו בשיעורים פחותים. עוד הודו באוצר כי משום ש-85% מהכלים החד-פעמיים מיובאים מחו"ל, היצרנים של 15% שמיוצרים בארץ יפגעו יותר.

על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, הצריכה הביתית השנתית של מוצרי חד פעמי מפלסטיק עומדת על כ-7.5 ק"ג לנפש, פי 5 מאשר באיחוד האירופי. ההוצאה השנתית של משקי הבית עומדת מגיעה לכ-1.3 מיליארד שקלים. סך ההוצאה בישראל מתקרב ל-2 מיליארד שקלים. בנוסף, בעשור האחרון הוכפל קצב צריכת הכלים החד-פעמיים בישראל.

עוד נמסר בהסברים להצעה כי כלי פלסטיק חד-פעמיים גורמים לנזק סביבתי משמעותי: הכלים הופכים במהירות ממוצר שימושי לפסולת הממשיכה להתקיים לעיתים גם אלפי שנים, ותופסת מקום הולך וגדל במטמנות, מביאה להגדלת עלויות פינוי אשפה, לזיהום הים, השטחים הפתוחים והמרחב הציבורי ומקבעת את התלות שלנו בדלקים פוסיליים מזהמים שמהם הפלסטיק עשוי.

 

מטרת התוכנית אם כך, היא לצמצם את היקף הצריכה והשימוש בכלים אלה ולקרב את ישראל למדינות מתקדמות אחרות בעולם, הנוקטות בצעדים דומים. במשרד להגנת הסביבה צופים כי המהלך יביא כאמור להפחתת השימוש בכ-40%.

שר האוצר, אביגדור ליברמן: "צריכת הכלים החד-פעמיים בישראל עולה בקצב מהיר וחריג בהיקפיו. תמריצים כלכליים יכולים להכווין את הציבור להתנהגות סביבתית יותר. בדומה למדינות רבות בעולם שנוקטות בצעדים להפחתת השימוש בחד"פ, חלה גם עלינו החובה לנקוט בצעדים להפחתת השימוש בכלים אלה, תוך הובלת שינוי צרכני התנהגותי משמעותי".

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "כמו סיגריות ואלכוהול, גם פלסטיק חד-פעמי הוא התמכרות. אנחנו טובעים בפלסטיק חד-פעמי, וכולנו רואים את ההשפעה הבעייתית שלו על ניקיון הארץ ועל איכות חיינו. מיסוי עולה בקנה אחד עם עקרון שלפיו 'המזהם משלם', כך שמי שבוחר לצרוך כלים חד-פעמיים בכמות גבוהה, הוא זה שיישא באופן המשמעותי ביותר בעלות הנזק. ייצור הפלסטיק החד-פעמי מבוסס על דלקים מזהמים ויש לו השפעה שלילית גם על משבר האקלים. אני קוראת לכולם לעבור לכלים רב-פעמיים, למען הבריאות והסביבה של כולנו".