היום מציינים ברחבי העולם את יום היוגה הבינלאומי, שהוכר על ידי האו"ם ב2015,  במטרה לעודד אנשים נוספים להכיר את מסורת תרגול היוגה שמקורה בהודו ולגלות את היתרונות הטמונים בה – חיבור האדם לעצמו ולגופו וכן לעולם ולטבע שמסביב.

בשנים האחרונות היוגה הפכה לטרנד שסחף אלפי ישראלים. אחדים נמשכים אל התרגול כדי להירגע, אחרים כדי להתחטב, ויש מי שרואים בה דרך חיים של ממש. אחת מהן היא מי-רן מנקס, שחקנית, יוצרת תוכן, ומורה ליוגה שמתרגלת בעצמה מעל ל-14 שנים.

"יוגה מבחינתי היא דרך לחיות בה", מסבירה מי-רן, "זו אסופה של פרקטיקות שמגיעות אלינו מהודו ומאפשרות לי לחיות בצורה בריאה ומיטיבה. ה'מדע של היוגה' מתחלק לשלושה נתיבים: הראשון - עבודת גוף, מה שנקרא גם "אסנות" או "תנוחות יוגה", הנתיב השני הוא אימון של הנשימה, והנתיב השלישי הוא המדיטציה - הדרך שלנו להשקיט את גלי התודעה".

דרך כל אחד מהנתיבים האלה, אומרת מירן אנחנו לומדות ולומדים להכיר את הדפוסים שלנו. "להיפגש איתם ללא הסחות דעת, להבין האם ואיך הם משרתים אותנו. המפגש הזה לא תמיד קל וחיובי, אבל הוא מלמד אותנו המון על עצמנו".

מה הכוונה ב-"מפגש עם הדפוסים שלנו?"

"כשנכנסים לאיזשהי תנוחה קשה או מורכבת ביוגה - המיינד שלנו ישר מתעורר. אנחנו מתחילות לשאול את עצמנו - נוח לי עכשיו או לא? אני עושה את התנוחה הזאת טוב? איך אני נראית בתוך התנוחה? איך הגוף שלי מרגיש עכשיו? האם אני מסוגלת להישאר עם הכאב הזה עוד שלוש נשימות או שאולי הגיע הזמן לעצור לרגע ולנוח? - אלו בדיוק הרגעים שבהם אנחנו מתוודעות לאופן שבו אנחנו מגיבות לאתגרים גם מחוץ למזרון. אנחנו לומדות מהתרגול על החיים, ומהחיים על התרגול", היא מפרטת.

"במהלך התרגול אנחנו עלולות לפגוש דברים בעצמנו שאנחנו לא אוהבות. לפגוש את השדים שלנו. אף אחד לא נהנה מזה. גם התרגול הפיזי לא פשוט - לפעמים אני מזיעה, לפעמים אני רועדת בכל הגוף, ואני נשארת - כי אני מבינה מה זה נותן לי".

 אז רגע, יוגה זה לא "רק ספורט"?

"אנשים שמגיעים ליוגה רק כדי לעשות ספורט - אולי זה יהיה להם נחמד, אבל סיכוי סביר שהם יבינו מהר מאוד שעדיף להם לחפש משהו אחר. אם נתרגל יוגה בהחלט נרוויח התחזקות ועיצוב של הגוף, אבל הרבה יותר מזה - נרוויח היכרות מחודשת עם מי שאנחנו", מספרת מי-רן.

"בזכות התרגול אני יודעת היום מה טריגרי בשבילי. אני יודעת איך אני מתמודדת עם אתגרים. אני לומדת על עצמי דברים דרך הגוף שלא הייתי יכולה להבין בדרך אחרת. היוגה מגיעה עם עולם שלם של פילוסופיה והיסטוריה וזה מה שהופך אותה לאורח חיים שהוא הרבה מעבר לתרגול ספורטיבי".

מי-רן מנקס מתרגלת יוגה (צילום: אלי כהן)
צילום: אלי כהן

יוגה זו עבודה

מי-רן החלה לתרגל כבר בגיל 17 "נכנסתי לסטודיו ומיד הרגשתי בבית, משהו בהתייחסות לנשימה הרגיש כל כך נכון. זה אולי נשמע קצת מוזר אבל באמת הרגשתי כאילו יש בתוכי ידע קדום שלא ידעתי שקיים בי. לא ידעתי לתת לו שם. ופתאום בתרגול - אנשים דיברו את השפה שלי", היא משתפת. "כנראה שהגעתי לשם עם לב וראש פתוחים והייתי מוכנה לזה."

"לא כל אחד מתחבר ליוגה כבר בשיעור הראשון", היא מוסיפה, "אנשים חושבים שהם יגיעו לשיעור אחד ותוך שניה ישתנו חייהם. זה לא עובד ככה. זאת עבודה. עבודה קשה".

מה למדת מהיוגה?

"הדבר הראשון שלמדתי הוא להפסיק 'לשלוף מהבטן'. קיבלתי כלי מדהים שנקרא - לעצור ולהתבונן. אני רואה את המחשבות שלי חולפות בראש, ואז אני בוחרת האם להזדהות איתן או לא. זו האפשרות להיות מודעת לכך שלא כל מחשבה שלי היא מחייבת. זה מאפשר לי להביא יותר רוך לכל שיח. יותר סבלנות. להגיב בצורה שהכי נכונה לי", היא אומרת. "למדתי גם להקשיב הרבה יותר לגוף שלי. לבטוח בו. הוא פשוט יודע".

כבר תקופה שמי-רן היא מורה בעצמה, מעבירה שיעורים, מעלה תירגולים לערוץ היוטיוב שלה ומנחה ריטריטים, הקרובים שבהם יערכו באוגוסט, ובספטמבר- לקראת השנה החדשה. אך בכל זאת, היא מספרת שמבחינתה הלימוד וההתפתחות לעולם לא מפסיקים "אני מקווה להמשיך להרגיש תלמידה כל החיים. בהתחלה העברתי שיעורים לחברים וחברות, אחר כך נסעתי להודו ושם עשיתי קורס מורים והיום אני מעבירה שיעורים קבועים בבית אורן. אבל אני לא מרגישה שהייתה נקודה אחת שבה הפסקתי להיות תלמידה ועברתי להיות מורה. אם לא אמשיך ללמוד ולהתפתח אני אהיה מורה מאוד משעממת ושטחית. כדי לתת לתלמידות שלי מה שהן צריכות ולהיות שם לתמוך בדרך שלהן אני חייבת להמשיך ללמוד גם בעצמי".

הטיפים של מי-רן למתרגלות ומתרגלי יוגה חדשים: 

  1. לגלות סבלנות ואורך רוח - יוגה זה לא דבר אחד. יש המון גישות, המון מורים. לפעמים לוקח זמן עד שנמצא את הסטודיו שהכי נכון לנו, את הקצב שמתאים לנו, וזה בסדר.
  2. לשאול את עצמנו למה אנחנו מתרגלים - לשהות בשאלה הזאת ולהשקיע בה מחשבה. היא תעזור לנו להתמיד ותלמד אותנו עוד על עצמנו.
  3. להתייעץ ולדבר על התרגול עם אנשים - היום יש כל כך הרבה קבוצות ואתרים שמהם אפשר לשאוב ידע והשראה. אם עולות שאלות אל תתביישו, יש המון אנשים שישמחו לסייע לכם בתחילת הדרך.
  4. להעמיק ולחקור - כמו שאמרנו, היוגה היא דרך חיים של ממש ותמיד יש עוד מה ללמוד.