אנחנו חיים בעידן שבו קשה לא להיות מכורים למשהו – למסכים ולרשתות החברתיות, לסמים, לאלכוהול, ואפילו למחשבות שליליות, כאלה שמשפיעות עלינו בלא מעט תחומים. איך לזהות מתי המחשבות שלנו גורמות לנו להרגיש רע, ואיך אפשר לשפר את מצב הרוח שלנו, לעשות חישוב מחדש ולמצוא איזון?

"כל מה שאנחנו בוחרים לשים עליו את הפוקוס, מכריע באופן חד משמעי את מה שאנחנו מרגישים". מסבירה המנטורית והמאמנת המנטלית מעיין בן ציון, "כל מחשבה שלנו משפיעה על הכימיה שלנו בגוף ולכן גם יוצרת תגובה פיזית במערכת העצבית שלנו. זאת אומרת, שהמוח שלנו משתנה באופן פיזי מכל מחשבה שאנחנו מחבקים. אם אני עכשיו שמה את הפוקוס על משהו, אני מכתיבה את ההרגשה שאני מרגישה בגוף שלי".

איך זה מתבטא בחיים שלנו?

"אם לדוגמה אני חושבת מחשבה על דבר בחיים שאינו בשליטה שלי כמו –'מה יהיה עם הילד שלי עוד כמה שנים' או 'מה יקרה עם הכלכלה בישראל' ואני אחבר את המחשבה הזו למטען ואתן לה כוח בתודעה שלי, אז אני באופן ודאי אהיה מודאגת וארגיש חסרת אונים.

מספיק שאנחנו נזכרים במשהו לא נעים שקרה לנו, לאחרונה או לפני הרבה מאד שנים – בכל פעם שנריץ תמונות בראש שלנו, או שנחשוב על הדבר הלא נעים שקרה לנו אז מיד נרגיש חוויות לא נעימות בגוף שלנו כאילו הדבר ממש קורה ברגע האמת, כי הגוף שלנו מיד משתף פעולה עם החשיבה שלנו ועם הפרשנות שאנחנו מביאים לאירוע שקרה".

לדבריה של בן ציון, אנחנו אחראים על מצב הרוח שלנו בזכות בחירת המחשבות שלנו, "בשנת 2004 הבת שלי חלתה בלוקמיה, וראיתי את ההבדל בין משפחות שונות לגבי המשמעות שהם בחרו לתת לאירוע, שהשפיעה ישירות על איך שהם הרגישו", היא מספרת. "היו משפחות שבחרו לתת משקל למחשבה שהדבר האיום מכל קרה להם ושהם נענשים על משהו או שמישהו קילל אותם – מה שגרם להם לחוסר אונים מאד גדול ותסכול מטורף; אבל היו גם משפחות שבחרו לשים את הפוקוס על זה שקרה אמנם אירוע מאד רציני, אבל שהאירוע הזה הולך לחזק אותם והם הולכים לעשות את הכי טוב שיש בכדי לתת לילד שלהם את המרחב הכי בריא שיש. כשהפוקוס היה על זה שהם הולכים לצאת מחוזקים מהאירוע, הם לא חשו חסרי אונים – אלא הצליחו למצוא בתוכם כוחות ויכולות מאד חזקות בכדי להתמודד. זה אולי לא אומר שהם נהנו ממה שקרה, אבל זה כן אומר שהם הבינו שהפרשנות או המשמעות שהם נותנים לאירועים באופן חד משמעי השפיעה על המצב רוח שלהם. המחשבות שלנו והעוצמה שאנחנו נותנים להן, אחראיות על מה שאנחנו מרגישים".

מעיין בן ציון (צילום: סיגל שחמון)
מעיין בן ציון | צילום: סיגל שחמון

אז מה עושים עם כל המחשבות הלא נעימות?

"כשאנשים מנהלים את המחשבות שלהם, זה לא אומר שהם לא שומעים מחשבות לא נעימות, אבל זה כן אומר שהם מודעים אליהן וזוכרים שאם הם יתנו למחשבות לא נעימות כוח, הם ירגישו בהכרח הרגשה לא נעימה, ולכן הם יבחרו לא לאפשר למחשבות שלהם להיות הביג בוס אלא להשתמש במיינד שלהם לטובתם".

ואיך בפועל אפשר ללמד את עצמינו לחשוב טוב יותר?

"בשביל להרגיש טוב, כל מה שנדרש מאיתנו זה לחשוב על דברים שנעים לנו לחשוב עליהם, גם אם הם עדיין לא מופיעים בעולמינו. אם אני אחשוב כרגע על משהו שאני רוצה שיקרה כמו סכום כסף מטורף שיגיע אלי ויאפשר לי חוויה של חופש כי אני אוכל לעשות כל מה שאני רוצה או לתת ולהיות נדיבה כלפי אנשים שאני אוהבת, אני חד משמעית ארגיש יותר טוב. המיינד מיד אמור להגיד לכם שזה לא ריאלי, שאתם צריכים להיות מציאותיים, שאם תקוו ואח"כ זה לא יקרה אתם תתאכזבו, ואם תצליחו ברגעי האמת לשמוע את המחשבות האלו אבל לא לחבר אותן להטענה אצלכם, הן פשוט יחלפו".

ואם למשל אני רוצה זוגיות אבל אין לי? פשוט לחשוב שיש לי ואז ארגיש טוב?

"כן. בדיוק אותו הדבר גם בזוגיות. אם עדיין אין לכם את מערכת היחסים שאתם רוצים, בעצם זה שתדמיינו ותראו אתכם במערכת יחסים עם בחור או בחורה שמגיעים לחיים שלכם ואומרים לכם לדוגמא שהם חיכו לכם כל החיים והם כ"כ שמחים שהם פגשו אתכם אתם – מהר מאד תרגישו הרגשה טובה ונעימה בגוף שלכם. כמובן שגם פה המיינד שלכם יקפוץ וינסה למנוע מכם לדמיין דברים שעוד לא קרו והוא יסביר לכם שזה לא מציאותי. האמת היא שהמציאות שלכם היא אך ורק תוצאה של ניסיון העבר שלכם כרגע ובאופן עמוק יותר המציאות שלכם היא תוצאה של היחסים הפנימיים שאתם מנהלים עם עצמכם. ועם עבודה עקבית של ערנות למחשבות שלכם אתם יכולים לחולל שינוי עצום במציאות החיים שלכם".

נערה עצובה (צילום: Aleshyn_Andrei, Shutterstock, מעריב לנוער)
לפתח מודעות למחשבות שלנו | צילום: Aleshyn_Andrei, Shutterstock, מעריב לנוער

איך לזכור את זה ברגע האמת? לבן ציון יש כמה טיפים מעשיים לעבודה בבית:

  1. תשנו את התדר ורמת האנרגיה של הגוף – "מה שברגעי אמת יסייע לכם, זה להיות מודעים לכוח שאתם נותנים למחשבה ולתחושות הגוף שלכם בעקבות המחשבה הזו. מה שייסע לכם לחשוב מהר יותר ולתת כוח למחשבות אחרות/סותרות זה המצב האנרגטי של הגוף שלכם. זאת אומרת – שאם אתם מרגישים חולשה בגוף, תעשו פעילות שמגבירה את הדופק כמו למשל הליכה או ריצה או קפיצות במקום, וזה מיד ישנה את האנרגיה ויעזור לכם לנהל את המח."
  2. תזכורת לערנות – "אם תשאלו את עצמכם פעם ביום האם אני מודע/ת לזה שכל פעם שאני נותנת כוח למחשבה מסוימת זה מיד משפיע עלי? כבר יתחיל להיות שינוי בחיים שלכם. העניין הוא שחשוב להיות עקביים, אפשר אפילו לשים תזכורת לשאלה הזו בטלפון לפחות פעם ביום.
  3. רשימת הודיה – "פעם אחת ביום זכרו לשבת ולכתוב באופן מכוון רשימה של 20 דברים שאתם מודים עליהם בחיים שלכם. בהתחלה זה ירגיש שזה נצח למצוא כל כך הרבה דברים להיות בהוקרה עליהם אז תתחילו מדברים מאד קטנים כמו על זה שיש לכם אוכל טעים לאכול או שיש לכם זמן לקרוא את הכתבה הזו, ואז לאט לאט תראו שאתם מוצאים עוד ועוד דברים. כשתסיימו לכתוב 20 דברים שאתם בהוקרה עליהם, אתם תגלו שאתם מרגישים הרבה יותר טוב. גם כן חשוב שתחליטו לעשות את התרגיל הזה למשך 30 יום לדוגמה אפילו כדי רק לבחון אם זה עושה לכם שינוי בחיים."
  4. האימון מתחיל מבפנים – " רובינו נותנים לעולם מבחוץ להכתיב לנו את הפוקוס וההרגשה. ככל שתאמנו את עצמכם להרגיש טוב יותר מבפנים, ככה תימשכו לחיים שלכם יותר ויותר אנשים ומצבים שיאפשרו לכם לחוות עוד חוויות נעימות מבפנים. כי לעולם אנחנו מושכים לחיים שלנו עוד מאותה אנרגיה ולכן אם אדם מלמד/מאמן את עצמו להרגיש נעים הוא ימשוך עוד רגשות מבורכים לחייו".