אם נשאל אתכם עכשיו מה זה כולרע, סביר להניח שתיזכרו בימי קום המדינה, החלוצים והביצות. אבל מסתבר שהמחלה הזאת לא נעלמה מן העולם, ויש מדינות שבהן היא בעיה בוערת גם בימינו. אחת מהמדינות האלו היא קמרון שבאפריקה, שבה פשטה בחודש האחרון מגיפת ענק של כולרע, אבל היא זכתה לפיתרון מציל חיים דווקא ממדינה קטנטנה שבה כבר מזמן אין כולרע – ישראל.

"באפריקה יש בעיית מים קשה מאוד – גם מחסור במים במדינות מסוימות, וגם חוסר במערכות שמעבירות את המים לכפרים ולקהילות", מסביר רן גידור, שגריר ישראל במדינה, "בקמרון יורדים גשמים רבים, והיא גם יודעת לאסוף אותם, אבל הבעיה נובעת בעיקר מהזיהום שנוצר משימוש באותם מאגרי מים לשטיפת כלי מטבח ומזון, לרחצה, לכביסה, לצרכים, להאכלת בעלי חיים ועוד. כמו במרבית מדינות אפריקה, אין כאן חינוך להיגיינה, ולכן המים מזדהמים והזיהום עובר לאנשים".

הכולרע היא אחת מאותן מחלות שמתפתחות ומתפשטות כתוצאה ממים מזוהמים. לדברי גידור, מגיפת כולרע פורצת בקמרון ובמדינות נוספות באפריקה אחת לשנתיים בערך, והמחלה גורמת להקאות ושלשולים רבים וחריפים, לעיתים עד כדי התייבשות ומוות. הדרך העיקרית להתמודד עם המחלה היא באמצעות שתיית מים נקיים, אך בקמרון, כאמור, לא מדובר במוצר נגיש. "אחד מהדברים הכי קשים במגיפה הזו, הוא שהסימפטומים שלה כבר הפכו להיות מאוד שגרתיים מבחינת התושבים", הוא מסביר.

בינואר האחרון, כשגידור השתתף בכנס יזמות בישראל, הוא נחשף לחברת Nuf הישראלית, שממחזרת פילטרים של מכונות דיאליזה שיצאו משימוש, ומשתמשת בהם כחלקים במכונות לטיהור מי שפכים. גידור, שהתלהב מהמוצר, התחיל לחפש הזדמנות לשתף פעולה עם החברה כדי להביא לתושבים מים נקיים. "ברגע שפרצה המגיפה בקמרון, פניתי למש"ב - מרכז לשיתוף פעולה בינלאומי של משרד החוץ בישראל, בבקשה לתרומה הומניטרית", הוא מספר.

במש"ב הסכימו לרכוש מהחברה לא פחות מ-10 מכונות, שמחירה של כל אחת מהן אלף דולר. "המשאבה הזו, בגרסה הכי פשוטה שלה, מפיקה 8 ליטרים של מים נקיים בדקה", מספר גידור, "היא יכולה לספק מי שתייה לאוכלוסייה של עד 500 איש למשך 5 שנים. התוצאה שלה מיידית, והעלות שלה במושגי פתרון לנושא טיהור מים נמוכה".

גידור כינס בפרבר עני סמוך ליואנדה בירת קמרון את שר החוץ הקמרוני, נציגי מהאו"ם, עיתונאים מקומיים ואת כל תושבי השכונה, כדי לחזות בהדגמת המשאבה, ולהכריז על תרומת המשאבות של מש"ב לקמרון. "ההדגמה הזו ממש יצרה תדהמה. אנשים מחאו כפיים בהתלהבות גדולה ואפשר היה לראות ממש על הפנים שלהם פליאה כשהמים יצאו מהצינור נקיים. אני שתיתי מהם בעצמי וזה יצר המון התלהבות ותקווה", מספר גידור.

עשרת המשאבות החדשות שעברו לקמרון ישמשו כפיילוט, שבהמשך יוכל לעבור ליישום גם במדינות נוספות באפריקה ובעולם. בינתיים, בעקבות התרומה של מש"ב, כבר החליטו באו"ם לרכוש עשרות משאבות נוספות. "זה מראה באופן מובהק שעבודה הומניטרית של ישראל מביאה גם להישגים כלכליים לישראל", אומר גידור.

המשאבות החדשות כבר הגיעו לקמרון, אבל עדיין לא נכנסו לשימוש. בינתיים קשה לחזות האם המשאבות החדשות יוכלו למגר לגמרי את המגיפה בקמרון, אבל התוצאות המדהימות נראות בשטח כבר עכשיו. "המשאבה שעשיתי בה את ההדגמות כבר נמצאת בשימוש, וממוקמת בכפר מצפון ליואנדה, שבו יש בית יתומים גדול", מספר גידור, "אפשר לומר שחייהם השתנו בן לילה לבלי היכר בזכות המשאבה, וזה מה שצפוי לקרות בקרוב גם בשאר המקומות, כשיוחלט היכן למקם אותן".

"המשאבות האלו כמובן לא יפתרו את כל בעיית המים באפריקה, והקמת תשתית להעברת מים בקמרון לבדה תצריך מיליארדי דולרים, אבל המשאבות מעניקות פתרון מיידי, ויסייעו לעצירת הכולרע או המגיפות הבאות", אומר גידור, "יש עשרות מחלות שהמשאבות הישראליות יכולות למגר. לאפשר מים נקיים זה ממש קסם לאוכלוסייה הזו, הקהל הקמרוני ממש מגדיר את זה כהצלה ישראלית".