באוקטובר האחרון, בזמן שהרחובות ברחבי הארץ התמלאו בשלטי הסיעות השונות לקראת הבחירות המקומיות, אחד מחבריו של גל פוזניאק (27), פעיל סביבה מרחובות, עבר בדיוק לדירה חדשה. "הוא שאל אותי אם יש לי ברזנט שהוא יכול לכסות איתו את המרפסת שלו כדי שהוא יוכל להיות בה גם בחורף", מספר פוזניאק, "באותו רגע ראיתי שלט בחירות שהיה תלוי מולי, ועלה לי רעיון – להשתמש בשלטים כדי לכסות את המרפסת".

הרעיון של פוזניאק לא עצר שם. אם אפשר להשתמש בשלטים חסרי השימוש כדי לכסות מרפסת, הוא חשב, בטח יש עוד דרכים לעשות בהם שימוש חוזר, ומיד נזכר בעמותת "ראשון אוהבת חיות" שבה התנדב בעבר, שבטח תוכל להשתמש בשלטים כדי לכסות את בתי המחסה של בעלי החיים. הוא התחיל לברר איך עוד אפשר להשתמש בשלטים, ובמקביל פנה בעזרת המרכז לצדק חברתי, שבו הוא פעיל, לכל הסיעות שפרסו שלטים לקראת הבחירות ברחובות ובראשון לציון.

"במקביל, פניתי גם לכל מיני עמותות כדי לבדוק אם יש להן צורך בשלטים, ובכל עמותה שפניתי אליה היה צורך", הוא מספר, "פניתי גם לגני ילדים, שביקשו להשתמש בשלטים ליצירה, כדי שהילדים יציירו עליהם".

כך הפך הרעיון של פוזניאק לפרויקט סביבתי פשוט ללא מטרות רווח, תחת השם "שילוט חוזר": כל מי שיש לו צורך בשלטים פנה אליו, והוא תיווך בינו לבין הסיעות שמסרו את השלטים. "כל הסיעות שיתפו פעולה, חלקן הקצו לזה נציגים, וחלקן אמרו לנו פשוט לקחת את השלטים מהרחובות אחרי הבחירות, אבל לאף סיעה לא הייתה התנגדות", הוא מספר.

בסופו של דבר, הרעיון של פוזניאק הסתיים בהצלחה גדולה. "נאספו בסך הכל 1,500-2,000 שלטים, שאחרת היו נזרקים ברובם לפח", הוא מספר, "זה הצליח מאוד, וממש התלהבתי".

גל פוזניאק
גל פוזניאק

לכן, כמה חודשים מאוחר יותר, כשהוכרז שישראל הולכת לבחירות כלליות, לפוזניאק היה ברור שזה הזמן לקחת את היוזמה שלו צעד אחד קדימה – ולהפוך אותה לפרויקט ארצי. הפעם הוא לא חיכה שהבחירות יסתיימו, והחליט לפנות למפלגות "יש עתיד" ו"חוסן לישראל", שהתאחדו לרשימה אחת והשאירו מאחוריהן המוני שלטי בחירות לא רלוונטיים שנגנזו לטובת השם החדש "כחול לבן". שתי המפלגות הסכימו בשמחה, ולדבריו מסרו בינתיים כבר כ-3,000 שלטים – כפול מכמות השלטים שנמסרו בבחירות המקומיות.

כדי להגיע למפלגות נוספות ולעוד אנשים שזקוקים לשלטים, הוא פרסם את פרויקט "שילוט חוזר" בפוסט בפייסבוק, וכבר החל לקבל פניות: "חלק מאנשים פרטיים שצריכים אותם לעצמם, חלקם לעמותות, פנו אלינו גם ממפעל המחזור של החירייה כדי לעשות בעזרת השלטים הדרכות".

בשלב הזה החליט פוזניאק לשתף פעולה גם עם עיריית רחובות, ופנה לחברת המועצה איטל בציר אלשיך, מחזיקת תיק פיתוח בר קיימא, שהציעת ליזום את תחרות "שילוט חוזר" בעיר: החל מהיום שאחרי הבחירות ועד ה-15 באפריל מוזמנים התושבים לצלם תמונות של שלטי בחירות והאופן היצירתי שבו הם מתכוונים לעשות בהם בבית שימוש חוזר, מכיסוי לקטנוע ועד הכנת מפת שולחן או שמלה. את התמונות יעלו התושבים לעמוד הפייסבוק של העירייה, ושלוש התמונות שיזכו להכי הרבה לייקים יזכו בפרסים מטעם עיריית רחובות. גם עיריית ראשון לציון השכנה כבר נתנה אישור לפרויקט דומה.

"אני שמח שהעיר שלי הרימה את הכפפה, ואני מקווה שעוד עיריות ומפלגות יצטרפו, כדי שנוכל להפוך את זה למהלך ארצי בכל הערים", אומר פוזניאק, "זה חשוב לי גם בהיבט הסביבתי וגם בהיבט של לדאוג לעמותות. בכל יום שעובר אני מגלה צרכים חדשים – בעמותת 'תנו לחיות לחיות' למשל קרס גג של מבנה בסערה האחרונה, והם הגיעו לקחת שלטים כבר ביום למחרת. היה גם רעיון לתקן בתים של קשישים נזקקים בעזרת השלטים, ובבחירות הקודמות תרמנו גם לקבוצת 'אחריי', שהשתמשו בשלטים באימוני ההכנה לצבא שלהם להפרדה מהקרקע הרטובה והקרה וגם לקירוי".

"לא מדובר פה במחזור, אלא עוד צעד אחד קודם – שימוש מחדש, ורק כשמסתיימות כל האפשרויות של שימוש מחדש, אפשר לעבור למחזר", מסביר פוניאק, "כל עוד ישתמשו בשלטים לפחות עוד פעם אחת, אני מרוצה ועשיתי את שלי".


להצטרפות או סיוע לפרויקט ניתן לפנות לגל פוזניאק במייל: pozniak27@hotmail.com